Napi Online

Akkumulátorokban tárolják a zöld energiát

Óriási akkumulátorban fogja tárolni a szél- és a napenergiát az E.On brit vállalata.

A német E.On. brit vállalata közölte, hogy két éven belül hatalmas akkumulátorokat állít fel, amelyekben a szél- és napenergiát hasznosító berendezések által előállított áramot fogja raktározni. Az első óriásakku négy hajókonténer méretű lesz, az általa elraktározott 1 megawattnyi elektromos energia 10 millió ceruzaelem energiatartalmának felel meg.

Ha sikerül a terv, az egyfajta megoldást kínálhat a két környezetbarát energiatermelési forma nagy hiányosságára, nevezetesen arra, hogy időjárásfüggők. Az akkumulátorokban többórányi áram raktározható el a csúcsfogyasztásos, illetve a szélcsendes és napmentes időszakokra. Az iskolákon elhelyezett napkollektorok például a hét végén termelhetnek áramot a heti használatra.

Az E.On. azt is bejelentette, hogy 40 millió fontos kutatási alapot hozott létre a hasonló energiaraktározási, illetve új energia-előállítási technológiák kifejlesztésének támogatására.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Caro #4
    Drága, és még így is csak kb. 10-edét nyújtja az akksinak energiasűrűségben.
    Puffernek jó, de nem tárolónak, legalábbis nem nagy teljesítményű alkalmazásokhoz.
    Szerintem a lendkerék jobb.
  • Xantia #3
    Maga az akkumulátorral nincs baj.
    Baromi jó a hatásfoka (>90%), újrafeldolgozható.
    Ipari méretekben kicsi alacsony az élettartama (3-5év), bár ha tengeralattjárókra vetitjük - ott az akksik élettartama nagyobb volt a hajó élettartamától.
    Egyetlen fő baj, hogy kicsi az energiasűrűsége. Nehéz, jó néhány kiló kell 1kWh tárolásához (gondolj egy 80Ah x 12V akksira). Emiatt nem jó a közlekedésben, de telepített keretek között végül is elfogadható.
    De szerintem a jövő inkább az lesz, hogy ekkora méretekben egyszerűbb hidrogént termelni vízbonttással, majd feldolgozni egy tűzelőanyag cellában. Igaz ennek hatásfoka 10-20%-kal elmarad az akkumulátortól - ez 1-2GW-nál már elég sok.
    Ennél most egyszerűbb a hegytetőre felszivattyúzni néhány millió liter vizet, a visszafolyóban generátorral termelni áramot. - persze ehhez is sok hely kell.
  • Scroll #2
    Ott a szuperkondenzátor. Miért nem azt használják?
  • GABOR16 #1
    Kérdés, hogy az akkulmátor amit használnak mennyire környezetbarát, és mi a helyzet az élettartamával...