Napi Online

Lopnak ügyfeleiktől az energiaszolgáltatók?

Egyes közgazdászok szerint eurómilliárdokat keresnek az energiaszolgáltatók nem valóságos költségek kiszámlázásával.

Az európai áramszolgáltatóknak nem kell fizetniük az általuk kibocsátott szén-dioxid után - amelynek ára manapság tonnánként 20 euró -, ám mégis olyan számlákat állítanak ki fogyasztóiknak, amelyek úgy készülnek, mintha kellene fizetniük ezt a költséget - állítja Michael Grubb, a Carbon Trust vezető közgazdásza.

Számításai szerint ez 20 milliárd eurót hoz évente az érintett cégek kasszájába. Ez ingyen pénz - fogalmaz a szakember -, és bár elvileg ezt a bevételt a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésére kell fordítani, mégis nehéz megmagyarázni, miért fizettetik meg a fogyasztókkal anélkül, hogy tájékoztatnák őket a számlájukban szereplő e speciális tételről.

Chris Rogers, a Morgan Stanley európai közüzemekért felelős szakértője viszont úgy véli, kollégája becslése a széntüzelésű erőművek esetéből indul ki, nem veszi figyelembe, hogy más rendszerek, például a gáztüzelésűek kibocsátása kisebb, illetve hogy a szélkerekekkel előállított villamos energia ára egyenesen szubvenciót tartalmaz azért, mert nem üvegház hatású gázok kibocsátása árán keletkezett.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • savior #9
    kiszamlazzak, csak kisebb osszeget. szoval arra hivta fel a figyelmet, hogy a 20 milliard euro az ebben a formaban tulzas. valojaban olyan 10-15 milliard euro lenne az elsimliskedett osszeg. persze az illeto ezt a kijelentest ugy tette, mintha az egvilagon semmi gond nem lenne ezzel.
  • janus391 #8
    Ügyes
  • TommoT #7
    "Chris Rogers, a Morgan Stanley európai közüzemekért felelős szakértője viszont úgy véli, kollégája becslése a széntüzelésű erőművek esetéből indul ki, nem veszi figyelembe, hogy más rendszerek, például a gáztüzelésűek kibocsátása kisebb..."
    ezzel mire akart kilyukadni? ugyanúgy kiszámlázzák ők is ezt a díjat, nem?
  • fapapi #6
    Válasz a címre: IIIGGGEEENNN !!!!!!! És mindezt törvényesen teszik!! Nevetséges!!
  • rigidus #5
    > Chris Rogers, a Morgan Stanley európai közüzemekért felelős szakértője viszont úgy véli, kollégája becslése a széntüzelésű erőművek esetéből indul ki, nem veszi figyelembe, hogy más rendszerek, például a gáztüzelésűek kibocsátása kisebb, illetve hogy a szélkerekekkel előállított villamos energia ára egyenesen szubvenciót tartalmaz azért, mert nem üvegház hatású gázok kibocsátása árán keletkezett.

    Kivancsi leszek, hogy az Artisjus matricaknal mikor fogjak ugyanezt a rablast "eszrevenni"/megallapitani.
  • eax #4
    Nem, mert te az elektromos muvekkel allsz szerzodesben, es ok veszik az aramot az eromuvektol. Ez kicsit olyan, mint hogy megvalaszthatod-e, hogy a winyodon a vezerloelektronikat A vagy B ceg gyartsa. Persze megvalaszthatod, de csak ugy, hogy ha nem tetszik, akkor masik winyot valasztasz. Ha meg a boltban csak Maxtor van, akkor meg igyjaras... :)
  • Xantia #3
    Liberalizált piacon megválaszthatom, hogy melyik erőműből veszem meg az áramot? Mondjuk nem támogatom a szénerőműveket, inkább az atomerőműt.
  • CounterBoci #2
    ebben egyetértünk. hogy lehetséges, hogy egy átlagos családnak 16k legyen a villanysámlája, mikor anyámék csak tv-t néznek, azt is este, mikor odajutnak, én nem nézek még tv-t sem, utálom. nekem csak a sz.gépem megy, az is csak akkor, ha munka után az asszony mellett jut rá idő. nevetséges.
  • uTomi #1
    Még jó ,hogy lopnak. Nem csak ennyit. Sokkal többet.