Berta Sándor

Intel: 100 kilométer átívelése WLAN-routerekkel

Az amerikai vállalat még az idén piacra akarja dobni azt a routerét, amelynek a segítségével akár 100 kilométeres távolságból is felépíthető egy WLAN-kapcsolat.

Az Intel az úgynevezett Rural Connectivity Platformot (RCP) eredetileg a harmadik világ országaiban egymástól távol eső települések távközlési összekötésére találta ki. Az RCP két routerből áll, amelyek maximális hatótávolsága 100 kilométer. A kapcsolat felépítését és fenntartását parabolaantennák biztosítják. A megoldás előnye, hogy viszonylag kis költséggel építhető ki egy megfelelő teljesítményű kommunikációs rendszer. Az RCP maximális adatátviteli sebessége 30 kilométeres távolságig 6 Mbps és a nagyobb távolságok esetén is néhány Mbps.

Maga a megoldás a WLAN-protokoll MAC-szintű módosításán alapul. Azért, hogy lerövidítsék a hosszú válaszidőt, az Intel mérnökei a mobil világból ismert TDMA technikát használták fel. A routerek operációs rendszerének alapja a Linux, a szoftvert és a WLAN-meghajtót a Snapgear nevű cég fejlesztette ki.

Az egyenként csupán néhány Wattot fogyasztó és akár napenergiával is feltölthető készülékeken lévő két-két antenna biztosítja a hozzáférések megosztását. Az Intel a routereket párban árulja majd. Az első két készülék várhatóan az idei esztendő harmadik negyedévében jelenik majd meg. A tervek szerint a két routert tartalmazó csomag kevesebb, mint 1000 dollárba kerül majd. Az Intelt egyébként már régóta foglalkoztatja az elmaradott térségek távközlési felzárkóztatása és korábban indított is egy ilyen jellegű programot. A cég szakemberei az ott gyűjtött tapasztalatokat felhasználták az RCP kifejlesztésekor.


A 100 kilométeres hatótávolság nem számít újdonságnak, ugyanis 2006. április 13-án Venezuelában szakembereknek sikerült - két módosított Linksys router és két 2,4 méter átmérőjű parabolaantenna segítségével - egy WLAN-jelet és több PDF-fájlt 279 kilométerre továbbítaniuk. Az eredményes kísérletre 4000 méteres magasságban az Andokon keresztül került sor és a kutatók nem használtak jelerősítőt. Az átviteli sebesség 6-8 Kbps volt. A hivatalos rekordot azonban a 2005-ös Defcon-konferencia hackerei tartják, akik 201 kilométeres távolságot küzdöttek le, szintén jelerősítő nélkül. Svéd kutatók pedig 2002-ben egy 6 Wattos erősítő segítségével 310 kilométeres hatótávolságot értek el.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dez #19
    Csak esetleg nem teljesen mindegy, hogy 20 v. 70 évesen halsz meg.
    Na persze nem igazán ettől függ, de ezzel a hozzáállással 30 éves kor után elég gyorsan fogsz öregedni.
  • AgentKis #18
    A rádió és TV adás nem az? Kit érdekel. Az élet ártalmas az egészségre...
  • Vorpal #17
    6 éve. Gondolom ez érdekelt.
    Tudom, hogy meglepő, hogy nem mindenki úgy levelezik mint ten
    ne is haragudjatok ezért rám. köszönöm.
  • mousee #16
    Rákosfalva az 14. ker. Tudom. Itt lakom :PP
  • dez #15
    Akarom mondani concrete.
  • dez #14
    "Talán azért, rengeteg eszű, mert a Rákos-patak partján fekszik."

    Még a patak is???? :)

    "Amúgy ott van még pl. a Rákos-rendező pályaudvar is, köpésnyire a Köztemetőtől"

    Költségminimalizálás? :)

    "az is a Rákos-patakhoz közel helyezkedik el."

    Rákos áttétek? :)

    Bocs. Nyilván Beton is csak viccelt.
  • teddybear #13
    Amúgy, a mikró-hullám nem rákkeltő, mint a radioaktív-sugárzás, hanem nagy adagban kasztrál, vagy a nők elvetélnek tőle, még nagyobban meg megvakít. De ekkor megawattokról van szó.
  • teddybear #12
    Talán azért, rengeteg eszű, mert a Rákos-patak partján fekszik. Amúgy ott van még pl. a Rákos-rendező pályaudvar is, köpésnyire a Köztemetőtől, az is a Rákos-patakhoz közel helyezkedik el.
  • dez #11
    (Ezt használják pl. a hűholdon keresztül becsatlakozó közvetítőkocsiknál.)
  • dez #10
    Egyébként amiről írtál, az nem parabola-antennás? Csak mert azzal sokkal hatékonyabb. Ilyenkor irányított sugárnyalábok vannak, nem szerteszét szórodik a teljesítmény.