Gyurkity Péter

Asus: Kibővül az Eee-család

Az Asus bejelentette terveit az Eee-család mielőbbi kiterjesztésével kapcsolatban: az olcsó laptop után tavasszal jön az asztali változat, a kijelzőre szerelt teljes konfiguráció, valamint a nagy HDTV-készülék.

Tajvani forrásból ismerhetjük meg részletesen a cég elképzelését. Eszerint a jelenleg is kapható Eee PC, vagyis az olcsó laptop mellett a tavaszi hónapokban megjelenik az asztali változat, amely az Asus E-DT (Eee DT) nevet kapta. Érdekesség, hogy ez a készülék monitor nélkül érkezik, vagyis mindössze a házat és a belső komponenseket kapjuk meg, a kijelzőt már külön kell beszereznünk.

Az Eee DT első körben Celeron processzor köré épül majd, ám nem sokat kell várni az új Shelton platform alkalmazásáig. Ára az előzetes információk szerint 300 dollár körül alakul, ám ez idővel akár 200 dollár alá csökkenhet, vagyis elérheti az OLPC által népszerűsített XO-laptop szintjét. Más kérdés, hogy a szakértők egy része szerint nem várható nagyobb siker az asztali téren, már csak azért sem, mert a hagyományos konfigurációk visszaszorulóban vannak, így még egy olcsóbb változat sem fogja tudni meghódítani a tömegeket.

A második tervezett készülék az E-Monitor, amely az Apple iMac, Dell XPS One vagy Gateway One számítógépekhez hasonlóan egy monitorba épített teljes konfigurációt takar. Ez szintén az Intel Shelton platformra épülne, a 19 vagy akár 21 hüvelykes kijelző pedig beépített TV-tunerrel érkezne. A megoldás ára 500 dollár körül várható, a megjelenést pedig némileg később, szeptemberben tervezik, vagyis ez már mindenképpen átcsúszik a második félévbe. A speciális kialakítás révén van némi esélye a sikerre, bár ezt erősen gátolhatja a teljesítmény (egyelőre ismeretlen), valamint az alkalmazott Linux disztribúció.

A harmadik újítás az E-TV nevet kapta, ez nem más mint, mint egy 42 hüvelykes LCD HDTV-készülék. Ennek megjelenése szintén szeptemberben várható, ám számos részlet még ismeretlen. A cég azt sem közölte, hogy a megoldás milyen felbontást támogat, szerepel-e a listán a teljes HD-minőséget jelentő 1920x1080p, vagy netán ennél kevesebbel kell majd beérnünk. A gondot itt az jelentheti a vállalat számára, hogy sem az Asus, sem pedig az Eee nevet nem igazán ismerik a személyi számítógépek szegmensén kívül, így meggyűlhet a bajuk a kifejezetten szórakoztatóelektronikai megoldás népszerűsítésével. Az ár a jól értesültek szerint mindenképpen 2000 dollár alatt marad.

Szintén az Eee PC-hez kapcsolódó hír, hogy a visszajelzések és piackutatás hatására a cég úgy döntött, az érintőképernyő jelenleg nem tartozik a legjobban kívánt funkciók közé, így ennek megjelenését egyelőre jegelik.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Inquisitor #3
    Ne fárassz már, egy ingyenes informatikai tájékoztató rendszernél (Elvira, banki rendszerek, térképek, stb.) biztosan egyszerű és ésszerű használni pár perc erejéig. Na de próbálna meg valaki mondjuk napi 8 órában mutogatni, meg kijelzőt tapizni, vagy 6 órányi suli közben. Arról nem beszélve milyen undorító dolog egy bármilyen kijelzőt összemaszatolni. Másrsézt egy ultraolcsó gépnél ne már a tapiképernyő legyen a fejlesztés. Inkább legyen nagyobb kijelzője szerintem.
    A tapipad meg nekem is egy agybaj, de még tapipaddal, pöcökegérrel is sokkal értelmesebben tudok navigálni, mint tapiképernyővel az egérről meg nem is beszélve.

    Asus Esentio-ról miért nem írnak? Elég fain noti alkatrészes barebon/HTPC nextgen (BD?) meghajtóval.
  • HUmanEmber41st #2
    Még hogy nem kell érintőképernyő... ez nem igaz! Sokkal jobb, mint szarakodni ilyen érintőspaddal., meg egerekkel..
  • Ronny #1
    hoznék már ki inkább a 10 hüvelykes változatot....