Gyurkity Péter

A vártnál jobban terjed az Eee PC

Az optimista előrejelzéseket is túlszárnyalta az Asus olcsó laptopjának eddigi eredménye - ennek is köszönhető, hogy a cég az Acer és a HP mellett harmadikként tudott jelentős mértékben javítani eddigi pozícióján.

Tajvani források szerint ugyanis valamivel kevesebb mint egy negyedév alatt az Asustek nem 300, hanem összesen 350 ezer példányt értékesített, ezzel pedig túlszárnyalták még a meglehetősen optimista jóslatokat is. 2008-ban pedig további gyors terjedést prognosztizálnak, amit az új terjesztői csatornákra alapoznak.

Különösen két ilyen csatornától várnak előrelépést, ez pedig az amerikai Best Buy hálózata, illetve Japán, ahol szintén megkezdődik az olcsó laptopok értékesítése. Egyetlen probléma foghatja vissza a vállalat eredményét: a kínai munkajogi törvények módosítása. Az új előírások életbe lépése miatt növekedhetnek a költségek, igaz már tervezik az országon kívüli gyártósorok felépítését és beindítását. Ehhez eddig azért nem fogtak hozzá, mert óriási beruházást igényel, ám egyre jobban foglalkoztatja a cég vezetését egy esetleges mexikói, dél-amerikai, illetve vietnami gyártósor.


Mindeközben az IDC felmérése szerint idén a két tajvani gyártó, az Acer és az Asus tudott előrelépni a laptopgyártók globális toplistáján. Előbbi az új listán második, utóbbi pedig a nyolcadik helyet kaparintotta meg, eggyel javítva korábbi helyezésén. Ráadásul a HP mellett ez a két gyártó tudta a második és harmadik negyedévben több mint 60 százalékkal növelni eredményét, ami nem kis teljesítmény. Az Acer összesen 4,15 millió laptopot szállított le a harmadik negyedévben, az Asus pedig 1,22 milliót.

Az Acer egyetlen lépésével 14 százalékkal javított pozícióján, ez pedig a fogyasztói és vállalati vonal különválasztása volt. A listából a Sonyt emelik ki nagy vesztesként, amely főként a fogyasztóknak szánt CE-laptopok eladását erőltette, ezért a csúcskategóriában sokat rontott saját helyzetén.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Yoshimitsu #15
    AZ egészben nem az a vicc, hogy pici meg hogy gyenge, hanem hogy nem 100 dollár, hanem kicsit több. Ez eddigi cikkek alapján is, az ember már kétszer annyiért rendes laptopot vesz pl Fujitsu-Siemens-et. És aki a teljesítménnyel jön, annak jelezném hogy a 98 ezer ft-os F-S laptop minden bizonnyal többet tud, mint ez a picike, és nem sokkal drágább. Ha tényleg 20-30 ezer ft-be kerülne, na de nem hiszem...
  • PíszLávJuniti #14
    Hattertarnak viszont bovitheto SD kartyaval, vagy usb-re dughato eszkozokkel, tehat ebben sincs hiany, bar ezek joval lerovidithetik a mukodesi idejet. Egy 8G-ssdhc kartya 20 korul kaphato is. Az ember meg ne ezen gyujtse a filmjeit, es ne erre torrentezzen. ennyi
  • PíszLávJuniti #13
    Viszont ha tovább emelkedik az ára, az jelentősen rontja az esélyeit.
    Amit itthon találtam az 80E Ft körüli ár, annyit szó nélkül meg ér, 100E felett, viszont már elgondolkodtató.
  • kvp #12
    Az eee-ben a legtobbet ket dolgot kritizalnak: a kis kijelzot es a kis hattertarat. A kis kijelzo negy dolog miatt volt fontos: minel kisebb annal kevesebb aramot eszik, annak kevesebb grafikai eroforras kell a megtoltesehez es igy meg a hangszorok is elfernek melle. Ezen kivul ez volt olcson nagy mennyisegben, mert minden kezi dvd lejatszo ilyet hasznal, ami kinaban nagyon nepszeru, ezert olcso. A kis hattertarban pedig az volt a lenyeg, hogy kibirja ha a gepet bekapcsolt allapotban csapkodjak (pl. egy gyerek) es e mellett eleg gyors legyen ahhoz, hogy a lasabb cpu-t kompenzalja a rovid toltesi ido. Erre csak egy ssd kepes. Es mindemellett sokkal konnyebb beforrasztani mert kisebb es meg kevesebb aramot is eszik, mivel ha eppen nem tolt akkor gyakorlatilag nem fogyaszt semennyit sem. Ennek a ket kompromisszumnak lett az eredmenye az eee, ami olcso is es mukodik is arra amire kell.

    A meret kivalasztasakor pedig a regi toshiba laptopok voltak az iranyadoak. Nekem van egy regi 10 inches laptopom. 480p-s szines lcd kijelzovel, ssd-vel, 80 gombos billentyuzettel es a kijelzo melle szerelt hangszorokkal. Tokeletesen hasznalhato volt annak idejen. Ugyanez modern szoftverekkel, 10-szer gyorsabb cpu-val, 128-szor tobb rammal es 16-szor nagyobb hattertarral megfelel a modern kornak. (az elteres, hogy a ket soros portot 3 usb-re csereltek)
  • arrakistor #11
    Terjed terjed csak nem eléggé ! Én pl. még egy darabot nem láttam belőle. Pedig vettem volna. Írja már meg vki, hogy hol lehet kapni konkrétan! Kössssz!!
  • ivjoe #10
    Az nem az XO project véletlenül, ami 100-ról indult és 200 lett belőle?
  • GABOR16 #9
    Azért ilyen kicsi a kijelző...
    Lehet, hoyg később lesz majd 10 vagy 9 colos méretű is, de azok már drágábbak lesznek és szerintem csak akkor jönnek ha már többen vannak a piacon ilyen kategóriájú termékkel...
  • GABOR16 #8
    Nem akartak konkurenciát a Subnotiknak saját házon belül, és szerintem ez így is fog majd maradni...
  • sanner011 #7
    Lehet hogy igazad van. Én úgy tudtam, hogy régebben ez a project úgy indult, hogy 100dolláros laptop a szegény országoknak.
    :)
  • Inquisitor #6
    Szerintem kevered valamivel, sose volt szó 100 dolláról, 200-ról volt szó. Más kérdés, hogy a kereslet felnyomta az árát ...