Alex

Megérkezett az Olympus E-3

Az Olympus bejelentette új digitális tükörreflexes zászlóshajóját, a négyharmad szabványra épülő E-3-mat.

A négyharmad szabványra épülő gép számos tekintetben fejlödőtt elődjéhez képest, és egyedi jellemzőinek köszönhetően bátran felveheti a harcot a Canon és a Nikon csúcsgépeivel is. Ennek megfelelően a magnéziumötvözetből készült fröccsenésálló váz professzionális minőségű zárral rendelkezik, amelyet a gyártó 150 000 expozíció élettartamra tervezett.


Klikk a képekre a nagyobb változathoz

A képérzékelő Live MOS szenzor felbontása 10 megapixel, és élőképet is mutat a forgatható, 6,4 cm átmérőjű LCD kijelzőn. Ennek segítségével szokatlan perspektívákból, teljesen új stílusokkal fotózhatunk. Az LCD kijelzőn 5x-ös, 7x-es és 10x-es méretűre nagyítható kép leegyszerűsíti a pontos élességállítást makró üzemmódban. A gépbe is beépítették a kompaktoknál már ismert árnyékkompenzáló technológiát, melynél az emberi szemhez hasonlóan a kompozíciók sötét részeit (pl. fa árnyéka) a fényképezőgép azonosítja, majd beállítja az expozíciót. A fehéregyensúly és az expozíció-kompenzáció eredménye valós időben ellenőrizhető közvetlenül az LCD kijelzőn.

A vállalat javított a képstabilizáló rendszeren, a kompenzációnak köszönhetően már max. 5 FÉ álítható lépésenként. A megoldás két üzemmóddal rendelkezik: az egyik az x és y tengely mentén is kompenzálja a bemozdulásokat, míg a másik csak az y tengely mentén - ami mozgó témák követésére alkalmas, például a sportfotózásban. Mivel a képstabilizálás a vázban van, független a csatlakoztatott objektívtől. Nagy gyújtótávolságok mellett a gyors válaszidőt két dedikált mikroprocesszor biztosítja: az egyik vezérli a két ultrahanghullámú motort, amelyek vízszintes és függőleges irányban mozgatják a szenzort, a másik nagy pontosságú vezérlésre alkalmas.


Klikk a képekre a nagyobb változathoz

A cég közleménye szerint az E-3 a világ leggyorsabb autófókusz rendszerével bír, melynek alapja egy 11 pontos AF rendszer vízszintes és függőleges szenzorvonalakkal, így a megfelelő élesség adatok 44 különböző pont alapján számíthatóak ki. Mindemellett a pixeltöbbszöröző technológiák javítják a teljesítményt gyenge fényviszonyok között (ISO 100 fényérzékenység mellett -2FÉ). A 1/8000-es legrövidebb záridő lehetővé teszi a cselekmények lefagyasztását - időbeli kiterjedésüktől függetlenül. A felhasználók másik előnye az idővel szemben, amikor minden másodperc számít, hogy akár 5 FPS sebességű sorozatfelvétel is készíthető teljes felbontású üzemmódban. RAW módban 19 képet készíthetünk egymás után, JPG esetén pedig csak a memóriakártya kapacitása a korlátozó tényező.

Az érzékenység ISO 100-3200 között állíható, a képeket USB 2.0 interfészen át menthetjük le. A képeket egyidejűleg menthetjük el RAW és JPEG formátumban CompactFlash vagy xD memóriakártyára (két nyílás van a gépen). Az E-3 keresőjének is javult a teljesítménye, 100%-os látómezőt és az 1,15x-os nagyítást tesz lehetővé. Természetesen ebben a gépben is van ultrahangos szenzortisztitás: az átlátszó szűrő a fényképezőgép-zár és a CCD között helyezkedik el. Biztosítja, hogy a por ne kerüljön a CCD felületére. A porszemcsék a szűrőn rakódnak le, ami aktiválás esetén ultrahangos rezgéssel lerázza.


Klikk a képekre a nagyobb változathoz

Gyenge fényviszonyok esetén sem ér véget a felvételkészítés lehetősége. A beépített vaku mellett (GN13) az E-3 alkalmas vakuk vezeték nélküli vezérlésére. Jelenleg 32 objektív és három konverter választható a géphez, és nem elhanyagolható tény, hogy a négyharmad szabvány kisebb és könnyebb objektív felépítést tesz lehetővé. A professzionális digitális tükörreflexes fényképezőgép 2007. novemberének végén kerül kereskedelmi forgalomba.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • maisztro #11
    Hello mindenkinek!
    Nekem van egy Olympus E-400-as váz és hozzá objektiv (zuiko digital 14-42 mm)jah és 1 gb memoria 2 év garanciával,amit nagyon szeretek de megkell válnom tőle bizonyos körülmények miatt.
    Akit esetleg érdekel az írjon ide: [email protected] és egyeztetünk--(Bp.)
    Aki nem ismerné a tipust, itt egy link: http://www.olympus.hu/consumer/dslr_E-400.htm(jóval kínált ár alatt adnám )
    Üdv mindenkinek.

    Attila
  • Beyond silence #10
    "A fehéregyensúly és az expozíció-kompenzáció eredménye valós időben ellenőrizhető közvetlenül az LCD kijelzőn." Ez azt jelenti hogy úgy lehet fényképezni a kijelzővel mint kompaktoknál?
  • takitibi #9
    Pici területre 12 mpixelt rázsúfolni...tudjátok mit jelent...
  • bodiboy #8
    Nekem van egy E1-em 14-54 -el és szeretem a rendszert. Talán csak az a gond hogy sok idő telt el E1 és E3 között.
    A gép fogása nagyon jó lesz, ( 95%-ban olyan, mint E1-é a markolat) , 10 meg már elégséges, a kereső nagy és világos, az 5 FÉ-s stabilizáció sem rossz.
  • Alien69 #7
    Ez részben igaz is. De, sokan ezt a szabványt nem tartják elég jónak, a kisebb érzékelő miatt, és az ebből fakadó erősebb zaj miatt. :D De azért jó lenne, ha sikerülne hosszu távon előre törniük.
  • Möci #6


    Klassz!!!


  • Lateralus #5
    Sztem olyan 400e lesz itthon a váz.

    1700 dollár
    A Nikon D300 1800 dollár - itthon 420-430e
    A Sony A700 1500 dollár - itthon 350-370e
  • Jano #4
    The body only will be available for approximately £1099, the kit with the 14-54mm lens for approximately £1499 and the kit with the new 12-60mm lens for approximately £1699.

    @DPReview
  • mikloss #3
    Jónak ígérkezik, az árára kíváncsi lennék.
  • Cat #2
    Szerintem egyáltalán nincsenek lemaradva, a panasonickal karöltve ütőképes párost alkotnak, a technológiai újítók közé számítanak (lásd élőkép, ultrahangos tisztitás, illetve eleve hogy belevágtak egy teljesen új szabványba, amit egy halni készülő cég nem kockáztatott volna meg).