Alex

Milliárd pixeles panorámaképek

A Carnegie Mellon Egyetem kutatói a NASA Ames Kutatóközpontjával karöltve egy új, olcsó roboteszközt építettek, mely lehetővé teszi, hogy bármely digitális fényképezőgéppel több milliárd(!) pixel felbontású panorámaképeket készíthessünk.

A GigaPan valójában egy robotváz, amire bármilyen fényképezőgép ráhelyezhető. A mindennapokban is használt állványokon is alkalmazott foglalat több száz átlapolt felvétel készítését teszi lehetővé a környező tájról, épületekről. Ezután a két intézet által fejlesztett szoftver kap szerepet: a képeket hálóba rendezi, és egymáshoz tapasztja azokat, egyetlen hatalmas, akár több milliárd képpont finomságú képet alkotva. A béta állapotban lévő váz ára 279 dollár.

A fejlesztők sajtóközleménye szerint a GigaPan környezetünk bemutatásának egy új módját teszi lehetővé. Ennek ösztönzésére a Carnegie Mellon egy külön weblapot is indított, ahova bárki feltölthet panorámafotókat, illetve nézegetheti mások felvételeit. Ráadásul a Google munkatársaival együttműködésben egy GigaPan réteg készült a Google Earth programhoz, azaz a földgolyó nézegetése közben is nézhetünk tájképeket.


A bal oldali függőleges csúszkával a kép bármelyik pontjára ránagyíthatunk

Ezen hatalmas kép bármely pontjára rázoomolhatunk, a Google Earthnál használt módszerhez hasonlatosan. Az eszköz kiválóan használható lehet terepmunkát végző kutatóknak, például ökológusoknak, biológusoknak, régészeknek, de a fejlesztők szerint a képek megosztásával egymás globális megértését is elősegíti. "Nem csak egy újabb fotómegosztó oldalt akartunk készíteni" - nyilatkozta Illah Nourbakhsh, a School of Computer Science's Robotics Institute professzora, aki a GigaPan fejlesztését vezeti. "Egy fotó is át tudja törni a nyelvi korlátokat, de a GigaPan olyan mennyiségű információt biztosít, hogy közvetlen kapcsolatot tesz lehetővé a panorámaképet készítő, és az azt felfedező emberek között." - emelte ki Nourbakhsh.

A kamera elkészítésének ötlete munkatársától, Randy Sargenttől származik, aki a NASA Marsra küldött rovereinek panorámaképeit összeillesztő programon is dolgozott. Ekkor ötlött fel benne, hogy ugyanez a technológia rányíthatja az emberek szemét saját bolygójuk csodáira. "Fontos, hogy szélesedjen az emberek látóköre, hogy segítsünk nekik megérteni a különböző kultúrákat és az eltérő környezeteket." - nyilatkozta.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Librarian #16
    Csak nehogy terroristák kezébe kerüljön! :DDD
    Egyébként tetszik, néha én is csinálok panorámaképeket a telómmal. Hangulatos visszanézni őket. :D
  • wolruf #15
    Annó a nokia 6600-hoz találtam egy ilyen szoftvert, ami a VGA kamera által késített 4 vagy több fotót gyúrta eggyé, és az eredmény egy 1280x1024-es kép lett, meglepően jó minőségben. Pontosan ezt a kézremegés elvet használta, általában egy képhez kb. 1-2 másodpercig fotózott és utána 5-7 mp-ig dolgozott rajta. Jópofa volt, annó használtam emiatt :)
  • gpeeter #14
    És ez majd mégjobban sérti a személyiségi jogokat. :P
  • Dömsödi #13
    Kizárolag mozdulatlan tájképekhez jó.
    Már én is gondolkoztam azon, hogy mi lenne, ha egy fényképezőgép egyszerre a másodperc tört része alatt több képet készítene. Ezeket összerakva egy nagyobb felbontású kép születhetne. (A kéz picit remegne)
  • Cat #12
    "Ráadásul az egyes öszefűzött képek között időbeli eltérés is van ami megintcsak probléma lehet"

    Nézd meg a cikkbe illesztett képet: a bal oldali oratorony bal oldali orája 15 órát mutat, a jobb oldalija 15:03-mat, a kép jobb felén lévő pedig 15:10-et.
  • metaljesus #11
    ez a kép olyan mintha a gta-ból pottyant volna ide :)
  • nickb #10
    Ok és ebben mi a hír?

    A képen is ott a link az Autopano-hoz, vagy van ingyenes panorámaszoftvert a hugin is. Összesen csak annyit kell csinálni hogy a képek fedjék egymást, a szoftver összerakja őket és kész teljesen mindegy milyen géppel csináltad a képeket. Aki képtelen egymást fedő képeket készíteni annak találták ki ezt a szerkezetet, 279 dollárba kerül a bénaság/hülyeség...
  • Requiem88 #9
    nekem leginkább ez a szellem faszi tetszik a képen :D
  • duke #8
    Es mi nyomogatja a gombot a gepen ? Mert az sem lehet egyszeru mindenfele gephez illeszteni.
  • wanek #7
    Ettől nem ájultam el.
    Ez viszont nagyon komoly!