Gyurkity Péter

Módosul a Vista keresője

Az előzetes megállapodásoknak megfelelően a Microsoft beleegyezett a Vista beépített keresőjének módosításába, hogy elkerüljék az újabb vitát a trösztellenes szervezetekkel. A változásokat az első javítócsomag lépteti életbe.

Ennek eredményeként a külső fejlesztőktől származó asztali keresőmotorok támogatása változik, bővül ki. A legfőbb cél, hogy a nem beépített keresők által kidobott eredményeket ugyanolyan könnyen és több helyen is elérjék a felhasználók, ahogy azt a Microsoft megoldása esetében már megszokhatták, vagyis a külső fejlesztések semmilyen téren ne szenvedjenek hátrányt.

Az első ilyen változást a Start menüben vehetjük majd észre, itt a jelenleg is megtalálható "see all results" és "search everywhere" gombok funkcionalitása módosul. Amennyiben ez utóbbira kattintunk és előzőleg egy külső keresőt választottunk alapértelmezettnek, ez a gomb a kiválasztott motort indítja majd el, vagyis egyetlen kattintással nekifoghatunk a keresésnek, függetlenül a használni kívánt motortól. Ugyanez a gomb jelenik majd meg az Intéző parancssorában is, ahonnan eddig hiányzott, vagyis innen is ugyanúgy elérhetjük majd az egyéb fejlesztőktől származó keresőket.

A szoftvercég saját oldalán tette közzé az első javítócsomagban ezzel kapcsolatosan várható változtatásokat. A fejlesztői oldalon egy újabb dokumentumot tesznek elérhetővé, amely viszont az egyes keresőkben végrehajtandó módosításokat foglalja össze a külső fejlesztők számára, hogy kihasználják az új funkciókat, egy harmadik anyag pedig azt taglalja, hogy milyen módon biztosíthatják az alacsony erőforrásigényt, vagyis a rendszer teljesítményének magasan tartását a keresések közben.

Az SP1 bétája egyébként néhány héten belül elkészül, a végleges verzió megjelenésére azonban csak jövőre, az ünnepeket követően számíthatunk.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Dj Faustus #11
    "szerintem senkinek nem kötelező win-t használni"
    Mit is oktatnak a magyar közoktatásban?
    Szövegszerkesztést? Táblázatkezelést? Platformfüggetlenül?
    Nem bizony! Windowst, Wordöt, Excelt.
    Vannak (alapoktatáshoz elegendő) alternatívák? Vannak.
    Mégsincs választási lehetőséged - helyette van "Tiszta Szoftver" program.

    "ha valakinek nem tetszik h csak M$ kereső van annak nem kell megvenni"
    Kénytelen: ezt oktatják, ezt használja bent a munkahelyén, ez van elterjesztve.
  • peetking #10
    az a röhely, hogy valaki ír valamit és onnatól követelnek tőle h ezt-azt tegyen bele - vegyen ki belőle. lásd media player mentes "N" verziós XP-k eset. szerintem senkinek nem kötelező win-t használni, és ha valaki úgy gondolja h csak azért mert OS azért mindent követelhet az bolond, és az jogi szabályozás is aki ezt hagyja. ha holnaptól lenne olyan win amire semmit nem tehetnél csak mondjuk neten olvasgathatnál akkor kapásból tröszt ? ha valakinek nem tetszik h csak M$ kereső van annak nem kell megvenni.

    szépen néznék ki ha valaki kitalálná h hihetetlen h az új autókban alapból van rádió és így mindenki a gyárit használja, és feljelentené a jövöhetet egy fejegység gyártó h ezzel rontják az üzletét és követelné h cserélhető legyen. ez szerintem mindenki számára röhelyesen hangzik, de gyakorlatilag úgyan az a szemlélet a kettő.

    Még mielött bárki beleköt nem a szivem csücske az ms de ez akkor is röhely. egy kereskedelmi termékről beszélünk, és ha úgy akarnák akkor holnaptól minden új win félóránként újra indulna. ha nem tetszik akkor nem veszed meg és kész.

  • tommyg #9
    nem azt mondom hogy baj hogy beleteszik de a google követeli a microsofttól hogy tegyék bele
  • arty #8
    nem fogják észrevenni, szemmellenzőben nem látsz jól ... ;)
  • tz19 #7
    "egyszerűen rátelepedjenek a programjukra"
    "szoftvereket ugy megirni hogy mások belepiszkáhasanak"

    Vegyétek már észre, hogy egy oprendszerről lenne szó! Ennek az lenne a lényege, hogy más programok "rátelepedjenek", "belepiszkálhassanak". Vagy nálatok csak M$ progikat kell futtatni egy op rendszernek? Ezt utáltam mindig az M$ fanokban, hogy még meg is próbálják magyarázzák a hülyeséget....
  • hypno #6
    Nem vagyok egy Microsoft fun, de talán tommyg-nak igaza vam.

    Fejlesztettek egy csomó oprendszert, egy rakás pénzért, aztán most kötelesek eltűrni, sőt lehetővé tenni, hogy mások egyszerűen rátelepedjenek a programjukra?
    Aztán majd jön az ugatás, hogy nem elég biztonságos a Vista.
  • haxy27 #5
    Nem értem a dolgot a számitogépek biosát sem lehet matatni akkor miért kötelezö a szoftvereket ugy megirni hogy mások belepiszkáhasanak.
  • tommyg #4
    nem értem mit kell beleugatni a microsoft dolgába, mintha a google-é lenne a cég...
  • Polemius #3
    Látom, nem sikerült értelmezni a fenti mondatokat. Ugyan keress már rá a firefoxszal a googleban a gépeden levő dokumentumokra például.
  • HUmanEmber41st #2
    Ha a neten akarok keresni, elindítom a F.F-ot és beírom a gugliba...
    Mi a ráknak kell ezt is így túlbonyolítani????
    Jódolgukban már nem tudják mit csináljanak???
    Ehh...
    ( marad az XP nél)