Dojcsák Dániel

Vérszegény MobilShow 2007

Idén második alkalommal rendeztek hazánkban speciálisan a mobilkommunikációra kihegyezett kiállítást és vásárt, de annak ellenére, hogy idén már a BNV-vel egy füst alatt zajlott az esemény, kiállítói oldalról elég gyengének tűnt a kínálat. Többek közt a három mobil szolgáltatónk közül csak kettő érezte fontosnak a megjelenést az eseményen.

Kedd este zárta be újabb egy évre kapuit a magyarországi II. Mobilshow kiállítás, ahol idén a trendeknek megfelelően a GPS navigációé és az apró kéziszámítógépeké volt a főszerep, legalábbis a kiállítók számát tekintve. Belépve a Hungexpo B pavilonjába a tavalyi után mindenképp valami nagy csodára számítottam, komoly kijlezőkkel, meghökkentő standokkal. Ehelyett azt kellett realizálnom, hogy mivel a B pavilon nem tartozik az óriáshangárok közé, így alig 5 perc alatt sikerült lefutnom a szemlézés első körét, ami után csüggedten konstatáltam, hogy ez így nem sokkal több a semminél.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

Felötlött bennem a kérdés, hogy pontosan kiknek is szól a rendezvény, mert ahhoz elég közepes, hogy nívós szakmai légyottá váljon, ahhoz viszont nem elég színes, hogy a laikusokat megfoghassa. Színes alatt itt semmiképp nem azt értem, hogy kevésnek találtam Torres Danit, vagy a Cream Café együttest, netán a Nokia Tánc Show-t, hanem az ilyen szórakoztató jellegű programok mellett viszonylag kevés olyan tartalmat találtam, ami bevezethette volna a mobiljövő világába az érdeklődőket.

Az egyetlen nagyon kedves gesztus egy mobiltörténeti kiállítás volt, ahol a 90-es évek legősibb, már itthon is kapható mobil készülékeitől kezdve üvegvitrintől-üvegvitrinig sétálva átélhette minden látogató a készülékdizájn evolúcióját, egészen a 2007-es csillogó-villogó modellekig. Függetlenül attól, hogy ki mikor szerezte be első készülékét, szinte biztos, hogy megtalálta ott az első "szerelmét". Magam is érzékeny nosztalgiával bámultam percekig az SMS küldésre még képtelen Ericsson telefonom társát, vagy a saját idejében még csak fontos üzletemberek számára valósággá váló bordás Motorola készülékeket, amiket csak nagy jóindulattal lehetett hordozhatónak nevezni.

A mini kiállításból valóban szépen kikristályosodott, hogy az évek során hogyan változtak a trendek, hogyan lett a szögletesből kerek, majd a kerekből újra szögletes. Vagy éppen hogyan foglalták el a régen egy sornyi pont mátrix kijelzők leszármazottai az újabb készülékek teljes előlapját.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

Tovább sétálva az érdeklődők még további két kiállítás-szerű képződménybe botlottak, mégpedig az egyik számítástechnikai kiskereskedés standjába, akik nem tudom hogy pottyantak egy mobilkiállításra. Mindenesetre a PC-modding szerelmesei mindenképp lenyűgözőnek találhatták az extrém építésű PC házakat, melyek némelyike régi Orion készüléket, egy másik UFO-t, valamelyik pedig Csillagkaput formálva büszkélkedett az asztalokon. Ugyanitt természetesen a szemfüles látogatók akciós áron szerezhették be az őszi szezonhoz szükséges hardver eszközöket, kiegészítőket is. Egy kicsit odébb sétálva pedig már teljesen megmagyarázhatatlan módon összetört autók és kerékpárok sorakoztak, a biztonságos vezetést népszerűsítve. Ez végképp nem jön össze sehogy a mobilkommunikációs területtel. A pavilon egyik központi helyén elhelyezett nagyszínpad az egész rendezvény ideje alatt próbálta programokkal szórakoztatni az oda látogatókat, így koncertek, kvízműsorok, bemutatók, sorsolások és díjkiosztók sora tette zajossá a Mobilshow-t. Az állandó fellépő, a Café Cream valóban kellemes hangulatot tudott varázsolni. Aláfestésnek nem volt rossz, de erősen kétlem, hogy bárki azért látogatott volna ki a show-ra, hogy Varga Istvánt, Fridel Fruzsinát és Volosinovszki Györgyöt láthassa. Mivel a BNV-re érvényes jeggyel ide is ki lehetett látogatni, ezért ésszerűbb lehetett volna, ha a mobilhasználatot népszerűsítő vagy éppen bemutató élvezetes prezentációk szakították volna meg a 3 napos kiállítás csendjét. Persze a fő szponzor inkább saját "sztárjait" mutogatta.

A pavilonok között osonva úgy érezhette magát bárki, mint a Blaha Lujza tér aluljárójában, ahol a metróból feljutva akár 15 szórólapot is az ember kezébe nyomnak, ha kéri ha nem. A nagyon kedves és még annál is szebb lánykák elszántan támadtak rá mindenkire aki picit is lassított, nem várva meg, hogy esetleg magunktól is a standjuk közelébe fáradjunk. A 4. körömnél a legtöbb lányka egy rövid sprintbe ugyan belekezdett, de már felismertek és kedvesen mosolyogva új célpontokat kerestek.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

A mobilszolgáltatók közül a Pannon és a T-Mobile érezte úgy, hogy meg kell jelennie a rendezvényen. Utóbbi standja inkább úgy nézett ki, mint egy gyors telepítésű T-pont, míg a Pannon a szokásos alternatív kommunikációját vetette be, és a fesztiválokon jól bevált felszerelésekből csendes kis pihenőhelyet alakított ki, ahol természetesen meg lehetett ismerkedni a szolgáltatásaikkal is.

A telefongyártók közül a leglátványosabb a Nokia standja volt, ahol olyan készülékek is bemutatkoztak, amik itthon csak januártól lesz kaphatók, mint a Nokia 5310 és a Nokia 5610 XpressMusic zenemobilok, illetve a 8 GB belső memóriával ellátott új Nokia N95-ös. Ez utóbbi a kiállítás legjobb telefonja címet is elvihette. A stand körül a hostessek felkészültek és kedvesek voltak, bármit meg lehetett fogni, kipróbálni - persze csak a termékek közül. A Sony Ericsson standján szintén számos új készülék kapott helyet. A legnagyobb sztár a P1i volt, ami meg is nyerte az üzleti kategóriában a legjobb telefon díját. A SE-nál találtunk még HiFi-hez vagy TV-hez köthető Blutooth-os eszközt is, aminek segítségével a telefonunkon tárolt zenét jó minőségben és hangosan hallgathatjuk vissza.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

A Samsung is egy sziesztaközpontot rendezett be a nagyszínpad mellett, de persze telefonokat is hoztak a rendezvényre. Náluk az i600-as üzleti modell mellett az i200 és a dizájn díjjal jutalmazott U700i volt a sztár. Krimi is volt a show-n, ugyanis egyik reggelre négy mobil készüléknek nyoma veszett, persze ez is azt mutatja, hogy mennyire kapósak az új termékek.

Navigációs területen a legnagyobb csalódás akkor ért, mikor kedvenc hazai fejlesztőnk, a Nav'n'Go mindössze két kezeslábasba bújtatott szórólap osztogató lánykával képviselte magát, miközben talán a legnagyobb látványosság lehetett volna az éppen premierjét átélő 8-as verziójú iGo szoftverük. Erről többek között azt kell tudni, hogy az utak és pontok mellett már a domborzatot és képes megjeleníteni, így immáron teljesen 3D-ben működik a navigációjuk.

Közvetlenül persze megjelentek, hiszen számtalan forgalmazójuk nyitott standot a pavilonban és mindegyiknél készségesen segítettek is, bármilyen fura vagy trükkös kérdést próbáltam feltenni. A látogatókat szemlélve sokan most ismerkedtek a kéziszámítógépek és a GPS világával, éppen ezért érte volna meg látványosabb bemutatókat is prezentálni a témában.

Klikk ide! Klikk ide!

A mobilitásba teljesen beletartozik a show-n egyébként erősen hanyagolt notebook világ is, de az egyik sarokban egy egészen érdekes stand vonta magára a figyelmemet. Egy hazai cég profilszerűen foglalkozik notebookok és hasonló eszközök egyedi dizájnolásával, ami azt jelenti, hogy 50-100 ezer forintért cserébe teljesen új külalakot varázsolnak kedvenc hordozható gépünknek. A bemutató példányok között voltak egyszerű fújt grafikák is, de egészen megdöbbentő térbeli kreálmányok is létrehozhatóak. Kérdésemre az ott mosolygó lányka elárulta, hogy szakszervizzel szereltetik szét és össze is az eszközöket, ami nyilván megdrágítja a folyamatot, de egyben gondoskodik arról, hogy ne vesszen el a gyári garancia.

Összességében a 2007-es Mobilshow a vártnál tényleg gyengébben muzsikált, ennek ellenére a BNV egy mellékszálaként jól teljesít. Az érdeklődők akár 1-2 órát is elnyüzsöghetnek a pavilonban anélkül, hogy unatkoznának, míg a kattant fiatalok napestig játszhatnak a kihelyezett konzolokon vagy PC-ken. Jövőre remélhetőleg több ismeretterjesztéssel és szélesebb palettával vár mindenkit a rendezvény.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Dany007 #6
    Sz.tem magyar o. nem jelent már akkora piacot hogy megérné nagy felhajtást csinálni ebből.
    Bár én is szivessen olvastam volna olyasmi híreket ahol az vadiújdonságokról számolnak be.
    Sz.tem mivel az Iphone még messze van európától ezért érthető hogy nem volt :)
    Bár az usában alig 2 hónap alatt elkelt 1millió darab biztos van benne valami. Megérné már itthon is forgalmazni.
    Amúgy már próbáltam iphone-t sz.tem egész komoly. Na ne ma tudása, hanem ahogy az egész ki van találva :) Ha minden jólmegy 1-2 hét és veszek is egyet :) Csak még sok a kecmec a függetlenítéssel.
  • djhopihe #5
    Jó volt a Mobil Show, de tényleg hiányoztak a nagyon laza újdonságok. Szerintem a Samsung standja volt a legmutatósabb a water display háttérrel, viszont Motoroláéknál voltak a legkedvesebbek. Volt néhány kiállító (GSM bazárok, PDA bazárok), akiknek semmi keresnivalójuk nem lett volna a kiállításon, de szerencsére ugyanolyan nagy ívben szartak minden lehetséges vevőre, mintha csak az üzletükben ücsörögnének. Apró észrevétel, hogy míg minden gyártó működő készülékeket állított ki, addig a SonyEricsson csak dummy-kal rakta körbe a standját, azokat is jót odakötözte a kis display-ekhez. Szóval hiányzott a szenzáció... senki nem mondta, hogy milyen jó a HSDPA, meg mekora buli videotelefonálni, a VoIP megoldásokról nem is beszélve. Ami pedig nagyon hiányzott, az az iPhone... kipróbáltam volna egyet, sőt... vennék is egyet, ha tényleg olyan jó, mint amilyen jónak mondják...
  • kvp #4
    "csak azért menjek ki hogy meg is foghassam azt az 1-et amit kiválasztottam a tesztek alapján?"

    Ez olyan, mint amikor az ember egy boltban veletlenul jon ra, hogy egy jonak tartott umpc toltokabele pont a megfoghato felulet kozepere dughato csak be, tehat vagy a kezunkben van a keszulek vagy tolton, de toltes kozben nem hasznalhato. Ez pl. kizarja az autos hasznalatot is. A weboldalrol nem drult ki, a tesztert meg nem erdekelte, pedig akkora hiba, mintha egy mobilnal vagy autos kihangositon lenne a telefon vagy tolton.
  • Flashy #3
    akkor lesz jövőre nagyszínpadon élőben agyműtét, hogy a mobiltelefonok rákkeltő hatását is bemutassák?
    amúgy csodálom hogy egyáltalán még csinálnak ilyen rendezvényeket. az információt ezer helyről meg lehet tudni, a tesztek a készülékek piacradobása előtt megjelennek a weboldalakon, csak azért menjek ki hogy meg is foghassam azt az 1-et amit kiválasztottam a tesztek alapján?
  • DjDano #2
    nagyon is!
  • Yany #1
    "Egy kicsit odébb sétálva pedig már teljesen megmagyarázhatatlan módon összetört autók és kerékpárok sorakoztak, a biztonságos vezetést népszerűsítve. Ez végképp nem jön össze sehogy a mobilkommunikációs területtel." -- nem a vezetés közben történő beszélgetés veszélyeire próbálták felhívni a nagyérdemű figyelmét?