MTI

Macskákat mentenek kínai netezők

Több mint 800 házimacska életét mentették meg kínai internetezők attól, hogy ebédlőasztalon végezzék.

Harminc állatvédő gyűlt össze egy sanghaji parkolóban, miután egy interneten megjelent írásban arról olvastak, hogy feltartóztattak két teherautót, amelyek fadobozokban macskákat szállítottak. A felhívást közzétevő Huo Pu-jang (Huo Puyang) menye elveszett házi kedvencük keresése közben akadt a teherautókra, és szólt az anyósának, hogy tegyenek valamit az állatok megmentéséért. A macskák a dél-kínai Kuangtung (Guangdong) tartomány felé haladtak, ahol a cicák ínyencségnek számítanak, és ahol egyébként mindent megesznek, ami mozog.

"Kegyetlen volt a dobozokba pakolt vemhes és kölyökmacskák látványa" - mondta Huo, hozzátéve, hogy sok macska az út során elpusztult és bűzlött. Az állatvédő a rendőröket is értesítette, akik a járművet sofőrrel együtt a rendőrőrsre vitték. A rendőrség szerint azonban nem sikerült bizonyítani, hogy a 42 dobozban szállított macskát ellopták-e valahonnan, így az állatvédőknek felajánlották, hogy a háziállatokat megvehetik. A sofőr 14 jüant (332 forintot) kért darabjáért, néhány órás alkudozás után végül 840 macskáért 10 ezer jüant (mintegy 237 ezer forintot) fizettek.

Az állatvédőknek most a macskák ellátása, ivartalanítása és beoltása jelent gondot, valamint macskákat befogadó állatbarátokat keresnek. A macskamentési akció egy újabb győzelem az internettel és mobiltelefonnal felszerelt kínai polgárok számára, akik így próbálnak érvényt szerezni jogaiknak és panaszaiknak.

Számos példa mellett legutóbb Sanhszi (Shanxi) tartományban az illegális téglaüzemekben rabszolgaként dolgoztatott emberek megmentése is egy, az eltűnt gyermekét kereső apa interneten közzétett nyílt levelének köszönhető. Az internet cenzúrázása mindennapos dolog Kínában, ahol a kormány bonyolult szűrőrendszereket, és több tízezer embert foglalkoztat a 140 millió kínai internetező megfigyelésére, és a nem kívánatos, kényes információk eltávolítására.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • avman #6
    a cibetmacska számít ínyencfalatnak. annak meg több köze van a menyéthez, mint a macskához. bár fogságban is jól szaporodik, és nagyjából úgy viselkedik mint a házimacska, bár annyira nem domesztikálódott. itthon is van aki megeszi az ürgét, meg sztem sokan ettetek már olyan készítményt (sűttkóbász valahol), amiben nutriahús (gyk. vizipatkány) volt, csak ti nem tudtatok róla.
  • Ronny #5
    képmutatás lenne egy olyan világban életet menteni ahol annak nincs értéke?
  • haxoror #4
    Nem hinném hogy sznob túlzás lenne kiakadni azon hogy valaki házikedvenceket eszik, a kutyák/macskák nem haszonállatok hanem kvázi családtagok.
  • kernerster #3
    a dolog egyetlen érdekességét az adja hogy macskákat mentettek meg, itt az eu-ban történt ez már lovakkal olaszban, nyulakkal ausztriában-büntetés lett a vége remélem nekik is az lesz
  • kernerster #2
    "és ahol egyébként mindent megesznek ami mozog"

    jó én se vok oda a kínai konyhaművészetért de ez azért már erősen egy sznob európai túlzás, ami sértő is rájuk nézve. ha nekem nem szabad legalább a cikkírónak sem kellett volna.........
  • djukel #1
    Ez nem képmutatás? Hiszen arrafelé eszik a macskákat? Ez olyan mintha én csirkéket nemtenék meg és büszkén hirdetném a netem.