Gyurkity Péter

50 dollárig süllyedhet az MIT laptopjának ára

Az OLPC programot működtető Massachusetts Institute of Technology bízik abban, hogy 2009-re több millió készüléket tudnak leszállítani és a kereslet nyomán az ár az eredetileg tervezett összeg felére eshet.

Ilyen értelmű kijelentést tett nyilatkozatában Mary Lou Jepsen, a program technológiai igazgatója, aki szerint az eddigi eredmények is egyértelműen ebbe az irányba mutatnak. Mindez azt jelentené, hogy a jelenlegi magasabb árat kevesebb mint harmadára csökkentenék, hiszen a százdollárosként hirdetett olcsó laptop csak jövőre érheti el az eredetileg meghirdetett árat. Az intézet szerint minden adott a sikerhez, a kereslet mértéke ehhez megfelelő alapot ad.

Jepsen szerint a modell nagy sikereket érhet el a fejlődő régiókban, mivel a többi hasonló projekttől eltérő üzleti érdekekre épül. Az első sorozat XO néven rajtol majd el szeptemberben, az azt követő egy évben - vagyis 2008 őszéig - pedig a Quanta Computer nem kevesebb mint 3-5 millió példányt szállíthat le. A kereslet gyors növekedésére számítanak, ez az év végére elérheti a havi egymillió példányt, vagyis a fejlődő országok havonta akár egymillió laptopot is felszippantanának, így minden a gyártási kapacitáson múlik majd.


Mindez azt eredményezheti, hogy az első két évben 150 millió készüléket is leszállíthatnak, a készülékek ára pedig egészen 50 dollárig süllyedhet, amely az elmaradott területeken is kedvező árnak mondható. Az ár csökkenésében azonban kulcsszerepet játszik majd a kijelző, amelynek további tökéletesítésére lesz szükség.

Főként a fogyasztás leszorítására koncentrálnak majd, az új kijelzők pedig a laptop következő generációs változataiban kapnak majd helyet. Ezek a példányok beépített WiMAX-vezérlővel érkeznek, amely még vonzóbbá teheti a fejlesztést, tekintve, hogy az Intel számos helyen építette már ki, illetve népszerűsítette az ehhez szükséges hálózatot. Bakik már most vannak: egy nigériai iskola 300 laptopot kapott, de mivel az iskolában nincs elektromos hálózat, nincs azt hova bedugni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • tar86 #22
    Tehát ez egy eldobható, egyszer használatos, "trabant", vagy "zsaporozsnyec" laptop
  • n0k0m #21
    Nem ertem, nemreg olvastam valahol, hogy az LCD-khez kell vmi specko fem aminek ara tobbszaz szorosara nott elmult evekben es allitolag erosen fogy a keszlet, szoval hamar helyettesiteni kell vmivel. Ahoz kepest ebbol az 50 dollaros csodabol milliokat akarnak gyartani. LCD kijelzovel ... (mellesleg LCD monitorok ara is zuhan...)

    Hogy is van ez?


  • Ronny #20
    "teknika"
  • Mavericko #19
    Ez a gép leginkább egy kínai játékszerre fog hasonlítani..hiába a tesztelések satöbbi, ez egy tömeggyártású egymenetre menő laptop, amiből több millió embernek lesz ugyanolyan.Sokaknak ha kell számítógép max vesz használtan és olcsón,asztali kofigurációt, és nem egy laptopot.A hordozhatóságnak akkor lesz jelentősége ha van neved vagy egyszerüen nélkülözhetetlen valamilyen okból.1 ok amiért belefogtak a NetOS-os project-be is.De sztem ha ilyen laptopja mindenkinek lenne..áá....amikor olyan gyorsan fejlődik a teknika..az uj kierőszakolt Vista...ez neked kell, nem 2009-re?:D alapon mire ez tömeggyártásban lezajlik, vége a project-nek és egyre több uj szabvány stb. és egy alapjában véve kis teljesítményű laptop van a kezedben, ami késöbb a mais már gyöngének számító szoftvereket kell használnod rajta.Évek után meg majd vesz egy uj 100$-os laptopot?Ígyis fogynak a készletek stb..a rengeteg pocséklás miatt, és lesznek olyan generációk, akik abba születnek bele hogy az ember szétzúzza magát mert 150-200 év elég volt mindekinek, hogy kivegyen a földből egy nagy szeletet.Még talán mi is beleesünk egy olyan világba 30-40 év múlva, amikoris uj akár világméretű háború lesz..mert olyan anyagok amiből hiszik, tömeg van, most lehet pocsékolni, de nem számít...........
  • irkab1rka #18
    Nagoyn fura, hogy nem csak a hadseregnek lehet fejleszteni, hanem az embereknek is, mi? :)
  • Csaba42 #17
    Tulajdonképpen kizsákmányolás alatt érthetjük azt is, hogy elveszünk vkitől mindent.
  • Csaba42 #16
    Hát egy ilyen kinézetű laptop nekem még ingyen sem kéne.
  • khiraly1 #15
    @ Gulasoft, Zé:
    Kurbli az elso koncepcio gepeken (nem mukodo prototipus, tehat lenyegeben egy muanyag doboz es a kijelzo is csak matrica volt) volt. Es ha jol tudom akkor Kofi Annan (ENSZ akkori fotitkara) rogton le is torte;)

    Tehat a kurbli a tervezes elso szakaszaban le is kerult az asztalrol.

    A mostani koncepcio az, hogy van egy akkumulatora (B1, B2, B3 gepeken meg NiMh B4-tol kezdve LiFe akkumulator), amit nagyon sok felekeppen lehet tolteni. Egyik ez a jojo-s megoldas, de minden egyeb modon is lehet tolteni (autoaksirol), mivel eleg nagy feszultsegtartomanyt befogad a gep(5-25V-ig azt hiszem), napelemrol, es meg nehany tovabbi 5let fel van sorolva pl itt:

    http://wiki.laptop.org/go/Battery_and_power

    A kurbli tobbek kozott azert lett elvetve, mivel a mozgo alkatresz hamar kopik es raadasul por, viz es egyeb szennyezodes is bekerul a gep belsejebe.
    A mostani design ezzel szemben mar olyan tartos, hogy az igeretek szerint mosogatogepbe beleteve ki lehet mosni anelkul, hogy tonkremenne.

    Mig a normalis laptopokat 35-40 C-on tesztelik, addig az UL-nel ezeket 52C-on tesztelik (tehat sivatagban is hasznalhatoak maradnak, mig egy normalis laptop mar megolvadna).

    Egyebkent ha valaki erdekel, akkor van hivatalos weboldal:
    http://laptop.org
    wiki:
    http://wiki.laptop.org
    hetente megjeleno helyetjelentes (az elmult egesz evet vissza lehet nezni):
    http://lists.laptop.org/pipermail/community-news/

    Es van egy kritikus szemmel nezegeto weboldal is:
    http://olpcnews.com

    Es elegge jol haladnak az utitervet betartjak, mar a Btest4 fazist is elhagytak (4. mukodo prototipus, amihez kepest mar nem lehet hardvervaltozas), lesz meg egy Ctest (augusztus 1-jen), ami mar teljesen meg fog egyezni a vegso valtozattal, itt a gyartast ellenorzik, hogy minden rendben. A gyartas (gen1, elso generacio) Szeptember elejen (10-e ha minden igaz) kezdodik meg nagy uzemben.

    Szoval eve vegere mar tobb millio ilyen laptop lesz ...


  • T0nk #14
    Valszeg az én hibám, de a "készülék" szóról mindig valami olyasmire asszociálok ami legalább 10 elektroncsövet tartalmaz, legalább 2 analóg műszer van rajta, mellette dübörög egy aggregátor, és minimum 50 kiló.
  • GulaSoft #13
    Hol a kurbli, vagy a lábpedál???