• khiraly1
    #15
    @ Gulasoft, Zé:
    Kurbli az elso koncepcio gepeken (nem mukodo prototipus, tehat lenyegeben egy muanyag doboz es a kijelzo is csak matrica volt) volt. Es ha jol tudom akkor Kofi Annan (ENSZ akkori fotitkara) rogton le is torte;)

    Tehat a kurbli a tervezes elso szakaszaban le is kerult az asztalrol.

    A mostani koncepcio az, hogy van egy akkumulatora (B1, B2, B3 gepeken meg NiMh B4-tol kezdve LiFe akkumulator), amit nagyon sok felekeppen lehet tolteni. Egyik ez a jojo-s megoldas, de minden egyeb modon is lehet tolteni (autoaksirol), mivel eleg nagy feszultsegtartomanyt befogad a gep(5-25V-ig azt hiszem), napelemrol, es meg nehany tovabbi 5let fel van sorolva pl itt:

    http://wiki.laptop.org/go/Battery_and_power

    A kurbli tobbek kozott azert lett elvetve, mivel a mozgo alkatresz hamar kopik es raadasul por, viz es egyeb szennyezodes is bekerul a gep belsejebe.
    A mostani design ezzel szemben mar olyan tartos, hogy az igeretek szerint mosogatogepbe beleteve ki lehet mosni anelkul, hogy tonkremenne.

    Mig a normalis laptopokat 35-40 C-on tesztelik, addig az UL-nel ezeket 52C-on tesztelik (tehat sivatagban is hasznalhatoak maradnak, mig egy normalis laptop mar megolvadna).

    Egyebkent ha valaki erdekel, akkor van hivatalos weboldal:
    http://laptop.org
    wiki:
    http://wiki.laptop.org
    hetente megjeleno helyetjelentes (az elmult egesz evet vissza lehet nezni):
    http://lists.laptop.org/pipermail/community-news/

    Es van egy kritikus szemmel nezegeto weboldal is:
    http://olpcnews.com

    Es elegge jol haladnak az utitervet betartjak, mar a Btest4 fazist is elhagytak (4. mukodo prototipus, amihez kepest mar nem lehet hardvervaltozas), lesz meg egy Ctest (augusztus 1-jen), ami mar teljesen meg fog egyezni a vegso valtozattal, itt a gyartast ellenorzik, hogy minden rendben. A gyartas (gen1, elso generacio) Szeptember elejen (10-e ha minden igaz) kezdodik meg nagy uzemben.

    Szoval eve vegere mar tobb millio ilyen laptop lesz ...