• khiraly1
  #15
  @ Gulasoft, Zé:
  Kurbli az elso koncepcio gepeken (nem mukodo prototipus, tehat lenyegeben egy muanyag doboz es a kijelzo is csak matrica volt) volt. Es ha jol tudom akkor Kofi Annan (ENSZ akkori fotitkara) rogton le is torte;)

  Tehat a kurbli a tervezes elso szakaszaban le is kerult az asztalrol.

  A mostani koncepcio az, hogy van egy akkumulatora (B1, B2, B3 gepeken meg NiMh B4-tol kezdve LiFe akkumulator), amit nagyon sok felekeppen lehet tolteni. Egyik ez a jojo-s megoldas, de minden egyeb modon is lehet tolteni (autoaksirol), mivel eleg nagy feszultsegtartomanyt befogad a gep(5-25V-ig azt hiszem), napelemrol, es meg nehany tovabbi 5let fel van sorolva pl itt:

  http://wiki.laptop.org/go/Battery_and_power

  A kurbli tobbek kozott azert lett elvetve, mivel a mozgo alkatresz hamar kopik es raadasul por, viz es egyeb szennyezodes is bekerul a gep belsejebe.
  A mostani design ezzel szemben mar olyan tartos, hogy az igeretek szerint mosogatogepbe beleteve ki lehet mosni anelkul, hogy tonkremenne.

  Mig a normalis laptopokat 35-40 C-on tesztelik, addig az UL-nel ezeket 52C-on tesztelik (tehat sivatagban is hasznalhatoak maradnak, mig egy normalis laptop mar megolvadna).

  Egyebkent ha valaki erdekel, akkor van hivatalos weboldal:
  http://laptop.org
  wiki:
  http://wiki.laptop.org
  hetente megjeleno helyetjelentes (az elmult egesz evet vissza lehet nezni):
  http://lists.laptop.org/pipermail/community-news/

  Es van egy kritikus szemmel nezegeto weboldal is:
  http://olpcnews.com

  Es elegge jol haladnak az utitervet betartjak, mar a Btest4 fazist is elhagytak (4. mukodo prototipus, amihez kepest mar nem lehet hardvervaltozas), lesz meg egy Ctest (augusztus 1-jen), ami mar teljesen meg fog egyezni a vegso valtozattal, itt a gyartast ellenorzik, hogy minden rendben. A gyartas (gen1, elso generacio) Szeptember elejen (10-e ha minden igaz) kezdodik meg nagy uzemben.

  Szoval eve vegere mar tobb millio ilyen laptop lesz ...