Dojcsák Dániel

Programozókat is csábít a Balaton

Az utóbbi hetek melegrekordjai szinte mindenkit vízpartra kergettek és úgy tűnik ez alól a monitorfényt nélkülözni nem tudó ifjú programozó zseniknek sem kell kivételnek lennie. A Microsoft által szervezett IT vakáción középiskolás és egyetemista fiatalok kombinálhatják a szakmai fejlődésüket esti bulikkal és balatoni fürdőzéssel. Kell ennél több?

A néhány évvel ezelőttig működő eMagyarország Ifjúsági Tábor óta nem nagyon volt példa arra, hogy egy nyári táborban főként a számítástechnika iránt fogékony fiataloknak kínáljanak minőségi időtöltést szervezett formában, de a hazai Microsoft úgy tűnik, idén megpróbálkozik egy mindenki számára hasznosnak tűnő projekttel. A fent említett táborhoz képest itt viszont nem egyszerűen az IT kultúra elsajátítása a cél, hanem a résztvevők komoly szakmai tudásra és tapasztalatra tehetnek szert, s közben ki is kapcsolódhatnak a magyar tengeren. Közben persze a szoftvergyártó egy hosszú távú befektetéssel biztosítja, hogy az évekkel később piacra kerülő szakemberek is az ő szoftvereikkel legyenek tisztában.

A táborral kapcsolatban Lippe Szabolcsot, a Microsoft oktatási programmenedzserét kérdeztük, akinek a hétköznapokban is az a fő feladata, hogy a felsőoktatásban és a közoktatásban résztvevő fiatalok számára szervezzen szakmai programokat és segítsen megismerni és elsajátítani a legújabb MS technológiákat. A tábor kétféle turnusban indul: a középiskolásoknak szánt verzióban a résztvevők a technológiai alapok mellett programozási ismereteket szerezhetnek, így egyetemi éveik alatt jóval könnyebben vehetik majd az akadályokat, sőt az egyhetes kurzus alatt lehúzott 25 órás géptermi gyakorlat után vizsgát tesznek a tanultakból. A tematikában a fő hangsúlyt a játékfejlesztés és a weblapkészítés (HTML/ASP.NET) kapja.

Az egyetemistáknak szervezett turnus ennél specifikusabb, hiszen .NET Framework alapokon alkalmazásfejlesztést, webes/windowsos kliensfejlesztést vagy éppen Windows Server üzemeltetést tanulhatnak. A tanfolyamok célja itt már nem egy egyszerű okleveles vizsga, hanem a hivatalos MCP minősítés elérése, amihez a zánkai táborban jól teljesítők 25 000 Ft értékű vizsgakupont is kapnak. Akinek a budapesti központban sikerül ezen a minősítésen is átesni, következő évben már a Microsoft gyakornoki programjában találhatják magukat, ahonnan a legjobbak egy zsíros állásajánlattal távoznak majd. Ilyen egyszerű lenne manapság jövőt megalapozni?

Lippe Szabolcs kérdésünkre elmondta, hogy év közben 13 egyetemen több mint 60 szakmai programot, többek között a tábor tematikájához hasonló MCP felkészítő tanfolyamokat tartottak. Mivel ezek a tanfolyamok voltak év közben is a legnépszerűbbek, ezért döntöttek úgy, hogy nyári körülmények között is érdemes megvalósítani, illetve összekötni az elméleti kurzusokat gyakorlatokkal is.

A regisztráló diákok és hallgatók biztosak lehetnek abban, hogy a kellemes környezet ellenére adott a szakmailag megfelelő háttér is, hiszen 8-10 hivatásos MCP tréner, egyetemi oktatók és MS diáktanácsadók segítik majd a munkát. A háttér ilyen szinten való megerősítése még egyértelműbbé teszi a feltételezést, miszerint ez nem egy egyszerű jófejség a cég részéről, hanem stratégiai célokat szolgál.

Persze felmerülhet a kérdés, hogy nem túl kifacsart ötlet-e a Balatonon programozni tanítani az embereket, de a kemény 60%-nyi munka mellett 40%-ban szabadidős programokkal múlathatják az időt a résztvevők. A kockák LAN partikon és Xbox360 versenyeken szórakozhatnak, a többiek pedig a vetélkedők, strand, foci és egyéb labdajátékok közül választhatnak, illetve valószínűleg az egyetemista turnus esténként kicsit el is lazulhat. Persze kizárólag kapcsolatépítés címszó alatt.


A tábor egyébként látszólag teljesen win-win szituáció, hiszen a Microsoft időben gondoskodik megfelelő szakember utánpótlásról, ráadásul társadalmi szerepvállalásként is hivatkozhat a programra, a résztvevők pedig 25-27 ezer Ft részvételi díjból - ami fedezi a napi háromszori étkezést és a szállást - eltölthetnek egy hetet a Balatonon, miközben egy körülbelül fejenként 100-150 ezer Ft piaci értékű kurzussal lesznek gazdagabbak. Az egyetlen vesztese az ilyen típusú képzésnek a piaci verseny.

Már jóval korábban is érte vád a Microsoftot, hogy a köz- és felsőoktatásban vállalt szerepe miatt beszűkíti a későbbi években a lehetőségeket, hiszen nemcsak a mérnökök, de minden egyéb szellemi tevékenységet végző szakember MS szoftver függővé válhat. Gondoljunk csak bele, hogy a gyermekkorától Microsoft szoftvereket tanulóknak mennyi motivációjuk van másik platformra váltani a jól megszokott környezet helyett. Ez a hatás hazánkban is kristályosodni látszik, hiszen számos vállalati beruházás során olyan indokok miatt választanak Microsoft megoldásokat, mint "az alkalmazottaink ezt ismerik, nem szeretnének váltani" vagy "túl sok erőforrást igényelne az átállást követőképzés", miközben az is előfordulhat, hogy egy másik megoldás esetleg hatékonyabb, olcsóbb lett volna.

Sőt ha messzebbre szeretnénk menni, akkor feltételezhetjük azt is, hogy egy jól képzett rendszermérnök bekerülve egy bármilyen vállalathoz, azt a megoldást fogja az IT laikus menedzsmentnek javasolni, amit ő maga is jól ismer. Azt szokták mondani, hogy nincs ingyen ebéd, ez erre a táborra is igaz, hiszen valóban több százezer forintnyi szakértelmet zúdítanak a fiatalokra, de pár év múlva ezek a csemeték több milliós beruházások felett fognak ülni, vagy éppen komoly döntéseket hozhatnak arról, hogy egy indítandó alkalmazás milyen hátteret használjon. Ebbe a játékba persze más cégeknek sem tilos beszállnia, csökkentve így az MS hegemóniát. Ha pár év múlva már legalább annyi balatoni IT tábor lesz mint nyári fesztivál, akkor valóban mindenki nyer vele, de legfőképpen a vígan sütkérező programozók.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • M0rph3u5 #20
    linuxtabor.hu még nem voltam, de biztos jó:)
  • Hellion #19
    Végre valakik akik megmondták ennek a gyuri12 kis pöcsnek. Már bökte a szemem a taknyos idióta kirohanásai.
  • Mynet #18
    én is megyek 22dikétől kezdődőre. de a rendszergizda részlegre :)
  • 1011001 #17
    Srácok, ne essünk át a másik végletbe! Jómagam informatikus vagyok, de vannak bölcsész, jogász, közgazdász ismerőseim is. Minden csoportban vannak hülyék és normálisak is. Erről nem a szakma tehet, hanem a szülő, aki elb@$2@ a gyerekét az első 20 évben. A Microsoftnak pedig ismét gratulálok. Imádom a Visual Studio 2005-öt, a .NET-tel is remek munkát végeztek, és még a képzést is támogatják. Engem nem érdekel a piaci verseny, örülök minden szabványosítási törekvésnek.
  • Cat 02 #16
    Nem tom mér kell azt hinni egy prograomozórol h kötött pulcsi, fehér bőr és szemüveg illetve antiszoc ^^ ez inkább a kocka :)
    Sztem nem azért mennek le a Balatonra h a laptopot a nyakuklba akassszák és imátkozzanak h legyen wifi!
  • ati88 #15
    Se kötött pulcsi, se szemüveg, se pda, se handheld se semmilyen olyan külső jegyek ami arra utal hogy "programozó" vagyok.
    Teljesen normális emberként élem életem,haverok csajok buli pia... Az hogy most értek a szoftverfejlesztéshez már más tészta. Az meg a másik, hogy amint lehet csobbanok a Balatonba.
    Szerintem tényleg jó buli lesz, bár ez megfelelő szemszög kérdése.
    Nyilván ha te semmitérő bölcsész vagy és korpuszlingvisztikát reggelizel, neurolingvizstikát ebédelsz, vacsira meg elfogyasztod a Háború és Békét akkor ez a tábor téged nem fog érdekelni, sőt még le is nézed.
    Minden esetre találkozunk majd a McDonaldsban a kiszolgálópultnál. Jah! És én leszek a customer.
  • Sadist #14
    Úgy szeretem az ilyen reflexből kockázókat :) A több százezres kezdőfizetésükre persze irigykednek, mert nekik a bölcsészdiplomához nem jár :)
  • aDannyBoy #13
    nekem is volt kötött pulcsim, de szemüvegem sosem... lehet ezért nem ment a programozás? :) de inicializálni én is tudok bad sector nélkül többnyire :)
  • zserrbo #12
    És Gyuri megjegyzése elég hülye volt szerintem is, mert az idióta amcsi és egyéb filmekben látható informatikus palántákat veszi alapul, akik tényleg legtöbbször szemüvegesek, jó nagykeretes és esetenként a kötött pulcsi is ott van.
  • zserrbo #11
    Én ugyan windózt használok és eddig azt is kedvelem, de csak azért mert más nem volt még a kezem alatt és nem ismerem. Ha lenne olyan IT tábor, ahol windóz mellett más OS-se is meg lehetne ismerkedni akkor oda is szívesen elmennék.
    Ide is, csak kár hogy most pénzben nem állok túl jól, de majd eldől még.