Kruza Richárd

Elindította mobilos keresőjét a Yahoo

Mivel a mobiltelefonok ma már az internethez csatlakoznak, kézenfekvő, hogy a fejlesztők a mobil eszközökön is szeretnék látni az internetes keresőgépeket - és természetesen a hozzájuk tartozó reklámokat.

A Yahoo bejelentette új, mobiltelefonos keresőrendszerét, melynek lényege többek között, hogy a keresés mindig a helyhez kötött eredményeket hozza ki. "Úgy érezzük, hogy a mobiltelefonos keresés nem csupán arról szól, hogy a számítógépes rendszert beépítjük a mobiltelefonba. Egy ilyen készüléket nem igazán a kereséshez alakítottak ki, nincs rajta például egér, a sebesség alacsonyabb, a kijelző pedig kisebb" - magyarázta Marco Boerries, a Yahoo elnökhelyettese.

A másik tipikus probléma maga a keresés eredménye, hiszen ha a Yahoo-n beírjuk azt a keresőszót hogy "Washington DC", akkor megjelennek a hivatalos utazási portálok, a kormányzati és szokásos hasonló oldalak. Egy mobiltelefonnál más az igény, ilyen szituációkban nagyobb szükség van a lokalizált információkra, térképekre, időjárásjelentésre stb. Az ilyen felhasználó nem tudományos kutatást akar végezni, hanem az érdekli ki nyerte meg a meccset vagy szüksége van-e esernyőre - és gyors választ szeretne.

Az otthoni vagy vállalati internetes kereséssel szemben támasztott igények más jellegűek mint a mobiltelefonok esetében: otthon vagy a munkahelyen megfelelő hardveres környezetben, munka közben az ember legtöbbször teljeskörű kutatást végez a meghatározott témakörben, ha specifikusabb információra van szüksége akkor pedig leszűkíti a keresést. A mobiltelefon esetében más a helyzet, menet közben az embernek másfajta információk kellenek, mégpedig egy teljesen más jellegű hardverrel a kezében. A Yahoo által bejelentett új rendszer éppen ezen próbál segíteni, hiszen a keresés eredményét tematikusan és helyspecifikusan szűrik, kategóriákba sorolják és lényegesen egyszerűbben jelenítik meg.

Boerries elmondta :"Minden böngészővel rendelkező mobiltelefonra teszünk keresőgépet, és egyetlen kereséssel olyan eredményeket nyújtunk majd a felhasználóknak, amire szükségük van, nem pedig egy hatalmas linklistát." A Yahoo a OneSearch bejelentésével úgy tűnik lekörözte a Google-t és a többi fejlesztőt ebben a témában, hiszen a Yahoo Go nevű szoftver - melyben megtalálható lesz a OneSearch - még ebben az évben meg fog jelenni a Nokia, a Motorola, a Samsung és az LG mobiltelefonjaiban. A telefonok képernyőin keresés közben természetesen reklámok is meg fognak jelenni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • zola2000 #3
    Ja én is a googlet használom, van yahoo alatt mindenféle keresőmotor de sajna google nincs. Szerintem pénz van a dologban.
  • akyyy #2
    opera minibe is eltünt a google és yahoo van helyettte.... ami meg nagy fos
  • Gerygrey #1
    A Yahoo bejelentette új, mobiltelefonos keresőrendszerét,
    A Google-nak már régóta van ilyenje.

    "Minden böngészővel rendelkező mobiltelefonra teszünk keresőgépet
    Mármint egy külön alkalmazást, ami keres? LOL mi a francnak? A webböngészővel hívjuk be a keresőt, nem?

    Nézem a belinkelt oldalt:
    "For instance, search for a rock star and oneSearch presents all the relevant info in a useful, organized manner, including the musician’s official website, upcoming concert dates, popular ringtones,"
    Miért, ezt a sima Google nem tudja? A csengőhang reklám pedig kell a f***nak.

    "Simply type in the name of a website you want to visit (like eBay), and oneSearch returns the website link. Click the link and you’re there."
    Hát ez aztán tényleg hatalmas újítás, eddig nem tudtam begépelni opera minibe hogy ebay.com, ehhez tényleg kell egy külön kereső. Hát megáll az eszem hogy valaki már megint forradalmasítani akarja a mobil internetezést. Inkább a sávszélesség és az ár amin lenne mit fejleszteni, a technológia már régesrég kiforrott és jól használható úgy ahogy van, a "mobiltelefonra kifejlesztett különálló internet" egyszer már megbukott (a wapra gondolok)