Gyurkity Péter

Mobiltelefonról is elérhető a Google keresője

Az amerikai felhasználók tegnap óta vehetik igénybe a Google új szolgáltatását, amely lehetővé teszi, hogy mobiltelefonról küldött szöveges üzenettel indítsunk keresést a világhálón.

A Google SMS elsősorban azon felhasználókat célozza meg, akik helyi szolgáltatást szeretnének igénybe venni, vásárolni szeretnének, vagy a tájékozódásban szorulnak rá a gyors segítségre. A vállalat közleménye szerint az új szolgáltatásért nem számolnak fel különdíjat, és a cég internetes oldalán hirdető vállalatok nem befolyásolják a keresés eredményeit. "Az egyes vállalakozásoknak nem kell fizetniük azért, hogy felkerüljenek a listára. Nem számítunk fel semmilyen díjat a szolgáltatásért, és nem is tervezünk ilyen lépést a közeljövőben. Egyelőre csak arra vagyunk kíváncsiak, hogy mennyire bizonyul népszerűnek a szolgáltatás" - jelentette ki Georges Harik, a Googlettes igazgatója.

Elmondása szerint a szöveges szolgáltatás rendkívül hasznosnak bizonyulhat a mindennapokban, legyen szó éttermek felkereséséről, vagy akár összehasonlító árlisták lekérdezéséről. A Google SMS egyelőre a hat legnagyobb amerikai mobilszolgáltató hálózatán elérhető - ilyen például a Cingular, a Verizon, vagy a Sprint. A tengerentúli országok bevonására rövid időn belül nem fog sor kerülni, hiszen a Google az Egyesült Államok területén kívül nem rendelkezik a megfelelő háttérrel.

A legtöbb elemző visszafogottan üdvözölte a Google lépését, de egyetértenek abban, hogy a szolgáltatás hosszú távon beválthatja a hozzá fűzött reményeket - jóllehet a hálózatok további fejlődésével maguk a szolgáltatók is jelentős konkurenciát jelentenek majd. Véleményük szerint a mobilhálózatok növekvő mértékben támaszkodnak a világhálóra, és a két terület egyre jobban összefonódik majd az elkövetkezendő években. Ez a folyamat minden bizonnyal hosszú időt vesz igénybe, de egyes szakértők szerint a Google szolgáltatása akár rövidtávon is sikeresnek bizonyulhat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Alien_AM #1
    Google power