Gyurkity Péter

Amerikai kritika a Kínát segítő cégeknek

A Google, a Yahoo, a Cisco, a Microsoft és több más cég háza táját érte kritika, ezúttal egy amerikai kongresszusi képviselő részéről, aki törvényben tiltaná meg az együttműködést a diktatórikus rendszerekkel.

A republikánus párti Christopher Smith a múlt héten szólalt fel a Kínával együttműködő, a hatóságok nyomozását segítő amerikai cégek tevékenysége ellen, súlyos kritikával illetve az említett vállalatokat. Nyílt levelében a tavaly áprilisi fejleményekre utalt, amikor is a cégek képviselői elismerték, hogy internetes adatok és fontos információk átadásával elősegítették egyes kínai magánszemélyek felkutatását, ezzel is hozzájárulva a kormányzat hadjáratának sikeres lefolytatásához.

Smith nem először marasztalta el az informatikai óriásokat, korábban több alkalommal is megfogalmazta álláspontját a kérdésben. Megoldásként egy olyan törvényjavaslatot támogat, amely korlátozná az amerikai cégek együttműködési lehetőségeit. A Global Online Freedom Act of 2007 névre keresztelt javaslat szerint bűnténynek minősülne a személyes adatok átadása olyan kormányzatoknak, amelyek azt az elnyomás kiterjesztésére, sikeres alkalmazására használnák fel azokat. Itt természetesen nemcsak Kína, hanem több más ország is szóba jöhet, elsősorban az internethasználat korlátozására irányuló erőfeszítései révén.

A feketelista nyolc további államot nevez meg, ezek sorrendben Etiópia, Észak-Korea, Fehéroroszország, Kuba, Irán, Laosz, Tunézia és Vietnam. A felsorolt országok kormányaival és hatóságaival együttműködő cégeket 2 millió dollárig terjedő összeggel büntetnék, magánszemélyeknél 100 ezer dollárban húznák meg a felső határt. Mintegy 50 millió dollárba kerülne ugyanakkor egy globális központ felállítása, amely az ilyen és hasonló eseteket vizsgálná.

Természetesen mindez egyelőre csak javaslat formájában létezik, így nincs szó a végrehajtásról. Néhány érintett azonban már jó előre megpróbálja kivonni magát a körből, jó példa erre a Google, a Microsoft és a Vodafone összefogása, amelyek közös nyilatkozatban fogadták meg, hogy egy bizonyos határ alá nem mennek a cenzúrát alkalmazó országokban.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • halgatyó #18
    Csak most kerültem internetközelbe. Nagyon rövid leszek, címszavak.

    Én máshogyan látom ezeket a problémákat, mint Ti. Magyarországon a pénz és hatalom nem az értelmes és jóravaló emberek kezébe került, sajnos. A jól működő piacgazdaság szvsz. nem ilyen. Hosszú lenne példákkal is részletezni.

    Más: azt én sem szeretném, ha itt Kínai rendszert vezetnének be, Kínai életszínvonallal. Ám az elmúlt 50 év szenvedése, amit átéltünk, és amely hozzásegítette a nyugati embereket ahhoz, hogy higgyenek a demokráciában (mert a hatalom az oroszoktól rettegve rá volt szorulva a nép jóindulatára) nos ezért a szenvedésért mi még nem kaptunk kárpótlást senkitől. A több pólusú világot nem úgy képzelem el, hogy megint mi legyünk a szarabbik végén (mint a népi mondásba: a f**nak is két vége van, csak nem mindegy hogy melyiken állunk).

    Nagyon fontos: a világok, népek, birodalmak változnak. 1000 évvel ezelőtt Európában embereket égettek, kizsigereltek, halálra kínoztak ilyen-olyan okokból. A szappant nem ismerték es nem is használták, a szennyvizet az utcára öntötték, stb.stb. Ebben az időben az arab világ sokkal kultúráltabb volt, nem is beszélve a még +1000 évvel korábbi mediterrán környék egyes résziről. (főleg görög és rokon társaság)

    Egyáltalán nem biztos, hogy 100 vagy 200 év múlva az észak-Atlanti banda lesz a legjobb. Ahogyan mostanában mennek itt mifelénk a dolgok...
  • Bubbax #17
    Nem akarom itt fényezni az USA-t. Vannak hibái, hiányosságai. A magam részéről a legnagyobb ilyen hibát egy második Marshall terv elmaradásában látom. A kelet európai rendszerváltásnak ugyanis elsősorban gazdasági okai voltak. Ha 1990-ben megkapjuk a sokmilliárd dolláros segélyt, akkor ma egészen jól állna az ország. Ez járt volna és biztos sokan ezért sem szeretik az USA-t.
    Itt sokan azt mondjátok legyen több polusú a világ, rendben legyen, de mely országok alkossák a második és talán harmadik pólust? Egy diktatúra?(értsd:Kína) Egy jelenleg félig demokratikus, de már a totális diktatúra felé tartó ország?(értsd:Oroszo.) Reálisan ennek a két országnak van esélye újabb polúsnak lenni. Ez olyan jó lenne a világnak és Mo-nak? Azt kétlem. Emlékszünk milyen volt a Hidegháború, senki sem akarhatja a visszatértét, hogy újra egy nukleáris armageddontól kelljen félnie. Ha ezen országokból lesz új pólús, Mo-nak az USA mellé kell állnia, nem lesz más választása. Az oroszok vagy kínaiak barátsága halálos ölelés lenne.
  • archkoven #16
    "nem gondoltam, hogy ennyire meg fog növekedni a különbség ember és ember között anyagi helyzetben, életkilátásokban, érdekérvényesítési képességben, stb"
    -pedig amikor Magyarország a piacgazdaságot választotta akkor gondolhattad volna. Szocializmusnak nevezik azt ahol mindenki "nagyjából" egyenlő, nem engedik a tehetséget érvényesülni.
    Most aki tehetséges az érvényesülhet, használhatja az "eszét" és a rátermettségét szinte akármit elérhet. Egy jól működő piacgazdaságban valakinek birtokolni a kell a tőkét, és az itt most majdnem mellékes, hogy hogyan szerezte. Magyarországon egy viszonylag jól működő piacgazdaság van, korrupció viszont nagyon nagy és a költségvetés is (köszönhetően a két nagy pár ígéretversenyének) kurva szar helyzetben van.
  • halgatyó #15
    Nem a másként gondolkodókról van itt szó. Birodalmak feszülnek egymásnak, és a tét óriási: győz-e valamelyik, vagy megmarad az emberiség több (legalább 3) pólusúnak?

    Sajnos, akiket Ti emberi jogi aktivistáknak láttok, annak csak kis rész tényleg az. A többség egy külföldi titkosszolgálatok által támogatott "aktivista". Ld a legutóbbi ukrajnai eseményeket.

    Akkor helyeselném ezt a módszert, ha tényleg azt tapasztalnám a bőrömön, hogy mi vagyunk a jók, az angyalok, stb. azok meg az ellentéte mind-ennek.

    De ez már messze nem igaz. A rendszerváltás környékén még -- naívan -- én is azt hittem, hogy itt lesz valami demokrácia, szabadság, érdemes lesz dolgozni, erőlködni, spórolni, lesz létbiztonság (mert enélkül nincs szabadság), nem gondoltam, hogy ennyire meg fog növekedni a különbség ember és ember között anyagi helyzetben, életkilátásokban, érdekérvényesítési képességben, stb. Nem részletezem tovább.
  • halgatyó #14
    "archkoven" és "bubbax" urak nem túl választékosan gondolkodnak, úgy látom.
    Az nem Amerika iránti utálat, ha nem tetszik nekünk a mostanában kialakuló egypólusú világrend!
    Én tisztában vagyok Amerika értékeivel is, amikből sajnos egyre kevesebb lesz.

    Túl sok idióta Amerika-buzi akciófilmet néztetek, asszem, ezért ennyire egyszerű a világképetek. A valóságban azonban nem ott van a választóvonal a jó és a gonosz között, ahol az akciófilmekben, ezt próbáljátok meg felfogni.

    Ha egy kicsit felállnátok a tévé elől, akkor talán észrevennétek, hogy EZ az Amerika MÁR NEM AZ az Amerika.

    Megjegyzem: amit én leírtam, az nem nevezhető Amerika-gyűlöletnek (pl. összevetve más hozzászólásokkal), emiatt a hozzászólásaitok kissé flame illatúak. Mindamellett értelmes gondolatokra nyitott vagyok, a felesleges flamelőket leszarom, csak hgy érthetőbb legyek.
  • Inquisitor #13
    Jaj, csóri Vietnam is fent van a listán? Mi lesz most a Made in Vietnamos HP cumókkal? :D
  • Inquisitor #12
    "aki törvényben tiltaná meg az együttműködést a diktatórikus rendszerekkel. "
    Megalol. Az USA kormánya a hidegháború alatt, és utána is, nem egy, nem kettő, hanem rengeteg diktatórikus rendszert támogatott ... Hogy csak a legutóbbi megszívott dolgokra utaljak, a Tálibok és Szaddam támogatása a ruszkik/irániak ellenében. Vagy pl. ha jól emlékszem anno Dél-Koreában meg Vietnamban se éppen demokratikus vezetőket támogattak finoman szólva, hanem gengszter/militarista kiskirályokat.
  • exxile #11
    Nem tudom, milyen demokracia az, ahol akar egyetlen illegalisan letoltott mp3 fajl miatt 20 evet akarnak adni a habzo szaju republikanus politikusok.
    Kinaban legalabb szabad a letoltes! :)
    (Ugy ahogy.)
  • archkoven #10
    "emélem (és gyanítom) hogy a megcélzott országok ettől nem fognak térdre hullani"
    -ezt mindannyian nagyon reméljük. Jó lenne továbbra is bitón látni a másként gondolkodókat.
  • archkoven #9
    Teljesen egyetértek! Én is valami hasonlót akartam írni.
    Ma sajnos az emberek nem látnak ki a fejükből a nagy amerika-gyűlöletük miatt.
    Az ami nekünk természetes, -mármint, hogy leírhatjuk bármiről szabadon a gondolatunkat- azokban az országokban amiket annyira féltenek az Egyesült Államoktól börtön járna vagy akasztás. Mindez elképzelhetetlen az USA-ban, vagy akár itt Magyarországon (az utóbbi húsz évben) - ezért nem érzik át a szólásszabadság értékét.

    Az ideírogatók többsége valószínűleg túl fiatal ahhoz, hogy a demokrácia értelmét felfogják és értékét elismerjék. Majd kinövik!