18
 • halgatyó
  #18
  Csak most kerültem internetközelbe. Nagyon rövid leszek, címszavak.

  Én máshogyan látom ezeket a problémákat, mint Ti. Magyarországon a pénz és hatalom nem az értelmes és jóravaló emberek kezébe került, sajnos. A jól működő piacgazdaság szvsz. nem ilyen. Hosszú lenne példákkal is részletezni.

  Más: azt én sem szeretném, ha itt Kínai rendszert vezetnének be, Kínai életszínvonallal. Ám az elmúlt 50 év szenvedése, amit átéltünk, és amely hozzásegítette a nyugati embereket ahhoz, hogy higgyenek a demokráciában (mert a hatalom az oroszoktól rettegve rá volt szorulva a nép jóindulatára) nos ezért a szenvedésért mi még nem kaptunk kárpótlást senkitől. A több pólusú világot nem úgy képzelem el, hogy megint mi legyünk a szarabbik végén (mint a népi mondásba: a f**nak is két vége van, csak nem mindegy hogy melyiken állunk).

  Nagyon fontos: a világok, népek, birodalmak változnak. 1000 évvel ezelőtt Európában embereket égettek, kizsigereltek, halálra kínoztak ilyen-olyan okokból. A szappant nem ismerték es nem is használták, a szennyvizet az utcára öntötték, stb.stb. Ebben az időben az arab világ sokkal kultúráltabb volt, nem is beszélve a még +1000 évvel korábbi mediterrán környék egyes résziről. (főleg görög és rokon társaság)

  Egyáltalán nem biztos, hogy 100 vagy 200 év múlva az észak-Atlanti banda lesz a legjobb. Ahogyan mostanában mennek itt mifelénk a dolgok...
 • Bubbax
  #17
  Nem akarom itt fényezni az USA-t. Vannak hibái, hiányosságai. A magam részéről a legnagyobb ilyen hibát egy második Marshall terv elmaradásában látom. A kelet európai rendszerváltásnak ugyanis elsősorban gazdasági okai voltak. Ha 1990-ben megkapjuk a sokmilliárd dolláros segélyt, akkor ma egészen jól állna az ország. Ez járt volna és biztos sokan ezért sem szeretik az USA-t.
  Itt sokan azt mondjátok legyen több polusú a világ, rendben legyen, de mely országok alkossák a második és talán harmadik pólust? Egy diktatúra?(értsd:Kína) Egy jelenleg félig demokratikus, de már a totális diktatúra felé tartó ország?(értsd:Oroszo.) Reálisan ennek a két országnak van esélye újabb polúsnak lenni. Ez olyan jó lenne a világnak és Mo-nak? Azt kétlem. Emlékszünk milyen volt a Hidegháború, senki sem akarhatja a visszatértét, hogy újra egy nukleáris armageddontól kelljen félnie. Ha ezen országokból lesz új pólús, Mo-nak az USA mellé kell állnia, nem lesz más választása. Az oroszok vagy kínaiak barátsága halálos ölelés lenne.
 • archkoven
  #16
  "nem gondoltam, hogy ennyire meg fog növekedni a különbség ember és ember között anyagi helyzetben, életkilátásokban, érdekérvényesítési képességben, stb"
  -pedig amikor Magyarország a piacgazdaságot választotta akkor gondolhattad volna. Szocializmusnak nevezik azt ahol mindenki "nagyjából" egyenlő, nem engedik a tehetséget érvényesülni.
  Most aki tehetséges az érvényesülhet, használhatja az "eszét" és a rátermettségét szinte akármit elérhet. Egy jól működő piacgazdaságban valakinek birtokolni a kell a tőkét, és az itt most majdnem mellékes, hogy hogyan szerezte. Magyarországon egy viszonylag jól működő piacgazdaság van, korrupció viszont nagyon nagy és a költségvetés is (köszönhetően a két nagy pár ígéretversenyének) kurva szar helyzetben van.
 • halgatyó
  #15
  Nem a másként gondolkodókról van itt szó. Birodalmak feszülnek egymásnak, és a tét óriási: győz-e valamelyik, vagy megmarad az emberiség több (legalább 3) pólusúnak?

  Sajnos, akiket Ti emberi jogi aktivistáknak láttok, annak csak kis rész tényleg az. A többség egy külföldi titkosszolgálatok által támogatott "aktivista". Ld a legutóbbi ukrajnai eseményeket.

  Akkor helyeselném ezt a módszert, ha tényleg azt tapasztalnám a bőrömön, hogy mi vagyunk a jók, az angyalok, stb. azok meg az ellentéte mind-ennek.

  De ez már messze nem igaz. A rendszerváltás környékén még -- naívan -- én is azt hittem, hogy itt lesz valami demokrácia, szabadság, érdemes lesz dolgozni, erőlködni, spórolni, lesz létbiztonság (mert enélkül nincs szabadság), nem gondoltam, hogy ennyire meg fog növekedni a különbség ember és ember között anyagi helyzetben, életkilátásokban, érdekérvényesítési képességben, stb. Nem részletezem tovább.
 • halgatyó
  #14
  "archkoven" és "bubbax" urak nem túl választékosan gondolkodnak, úgy látom.
  Az nem Amerika iránti utálat, ha nem tetszik nekünk a mostanában kialakuló egypólusú világrend!
  Én tisztában vagyok Amerika értékeivel is, amikből sajnos egyre kevesebb lesz.

  Túl sok idióta Amerika-buzi akciófilmet néztetek, asszem, ezért ennyire egyszerű a világképetek. A valóságban azonban nem ott van a választóvonal a jó és a gonosz között, ahol az akciófilmekben, ezt próbáljátok meg felfogni.

  Ha egy kicsit felállnátok a tévé elől, akkor talán észrevennétek, hogy EZ az Amerika MÁR NEM AZ az Amerika.

  Megjegyzem: amit én leírtam, az nem nevezhető Amerika-gyűlöletnek (pl. összevetve más hozzászólásokkal), emiatt a hozzászólásaitok kissé flame illatúak. Mindamellett értelmes gondolatokra nyitott vagyok, a felesleges flamelőket leszarom, csak hgy érthetőbb legyek.
 • Inquisitor
  #13
  Jaj, csóri Vietnam is fent van a listán? Mi lesz most a Made in Vietnamos HP cumókkal? :D
 • Inquisitor
  #12
  "aki törvényben tiltaná meg az együttműködést a diktatórikus rendszerekkel. "
  Megalol. Az USA kormánya a hidegháború alatt, és utána is, nem egy, nem kettő, hanem rengeteg diktatórikus rendszert támogatott ... Hogy csak a legutóbbi megszívott dolgokra utaljak, a Tálibok és Szaddam támogatása a ruszkik/irániak ellenében. Vagy pl. ha jól emlékszem anno Dél-Koreában meg Vietnamban se éppen demokratikus vezetőket támogattak finoman szólva, hanem gengszter/militarista kiskirályokat.
 • exxile
  #11
  Nem tudom, milyen demokracia az, ahol akar egyetlen illegalisan letoltott mp3 fajl miatt 20 evet akarnak adni a habzo szaju republikanus politikusok.
  Kinaban legalabb szabad a letoltes! :)
  (Ugy ahogy.)
 • archkoven
  #10
  "emélem (és gyanítom) hogy a megcélzott országok ettől nem fognak térdre hullani"
  -ezt mindannyian nagyon reméljük. Jó lenne továbbra is bitón látni a másként gondolkodókat.
 • archkoven
  #9
  Teljesen egyetértek! Én is valami hasonlót akartam írni.
  Ma sajnos az emberek nem látnak ki a fejükből a nagy amerika-gyűlöletük miatt.
  Az ami nekünk természetes, -mármint, hogy leírhatjuk bármiről szabadon a gondolatunkat- azokban az országokban amiket annyira féltenek az Egyesült Államoktól börtön járna vagy akasztás. Mindez elképzelhetetlen az USA-ban, vagy akár itt Magyarországon (az utóbbi húsz évben) - ezért nem érzik át a szólásszabadság értékét.

  Az ideírogatók többsége valószínűleg túl fiatal ahhoz, hogy a demokrácia értelmét felfogják és értékét elismerjék. Majd kinövik!
 • Bubbax
  #8
  "Az egypólusú világnál nincs rettenetesebb a kisember számára"

  Lám..lám..lám, sok hülye kisember fikázni amerikát és beszélni ostobaságokat: Amerikai impeializmus fújj, végezzék csak ki a gonosz kínai/iráni bloggereket, akiknek a bűne csak annyi, hogy szabadon akartak írni, gondolkozni. Pont úgy, ahogy ti is teszitek, mert tehetitek itt a fórumon. Hadd áruljak el egy titkot: ha nincs amerikai fegyverkezési verseny, akkor nem omlik össze a SZU és idehaza is kötelet kapnának a bloggerek. Szóval amerika mocskolása helyett menjetek inkább kirándulni az erdőbe.
 • halgatyó
  #7
  Ez az egész már 1-2 évtizede nem az emberi jogokról meg a demokráciáról szól.
  Hanem a birodalom-építésről.
  Remélem (és gyanítom) hogy a megcélzott országok ettől nem fognak térdre hullani.
  Az egypólusú világnál nincs rettenetesebb a kisember számára. Ez egyre nyilvánvalóbb.
 • Wittgen
  #6
  Ha a Földet tekintjük országnak, akkor az USA a kormány és itt bizony diktatúra van, mivel ha vmi nem tetszik Az USA-nak, akkor máris küldik a bombázókat...és mindenkinek kuss...
 • kvp
  #5
  "Ez így egy paradoxon. Most akkor el kellene költöznie az összes cégnek USA-ból?"

  Nem, csak be kell tartaniuk a helyi torvenyeket. Annak idejen is buntettek ha valaki a szovjeteknek adott ki informaciot. Ez forditva is igaz volt. Korabeli neven ezt Amerikaellenes Tevekenyseget Vizsgalo Bizottsag-nak neveztek, tehat nem a demokraciarol volt szo csak arrol hogy ki melyik oldalon all.
 • bakagaijin
  #4
  Nagyjából igen, vicces ez a Global Freedom elnevezés :). Borivás és vízprédikálás tipikus pofátlan esete. Személyes adatok átadása törvénytelen, de mi azért kérjük a cipőméreted és a tegnapi ebéded részletes leírását is.
 • Cefet
  #3
  Persze, legyen mindenütt szabadság, demokrácia és ne legyen cenzúra, ne korlátozzák az internet használatát. De azt azért halkan megkérdezném, hogy mivel különb a mostani amerikai "rezsim", vagy a magyar(!), mint a kínai??? Ha valaki úgy gondolkodik, - ne adj isten - olyat tesz, ami nem tetszik a hatalmon lévőknek, akkor ráfogják, hogy TERRORISTA! Ez most a varázs-szó, ezzel legalizálhatnak bármilyen erőszakot, elnyomást. És már mehetnek is a géppisztolyos, arctalan zsoldosok! Nevetséges, szomorú és nagyon veszélyes is ez a fajta hozzáállás.
 • IStexI
  #2
  Valszeg igen... viccet félretéve igen:) Ez sg-s hír csak olvasni kell nem reagálni. Ennyi. Innentől kezdve jó amúgy meg a fogadat is tiszticcsa...
 • Ajnasz
  #1
  "A Google, a Yahoo, a Cisco, a Microsoft és több más cég háza táját érte kritika, ezúttal egy amerikai kongresszusi képviselő részéről, aki törvényben tiltaná meg az együttműködést a diktatórikus rendszerekkel."

  Ez így egy paradoxon. Most akkor el kellene költöznie az összes cégnek USA-ból? :)