Gyurkity Péter

ATI R600 részletek

Felbukkant a világhálón az ATI-AMD következő generációs fejlesztésének részletes ismertetője és tesztje. Az R600 megelőzni látszik riválisát, a GeForce 8800 GTX kártyákat, legalábbis papíron.

Az érdekes információkat a Level505 tette közzé egy több részletre kiterjedő tesztelés kíséretében. Eszerint az ATI régóta várt DirectX 10-es grafikus vezérlője igazi monstrum lesz, amely teljesítményben maga mögött hagyja vetélytársát, méltó választ adva az nVidia korai megjelenésére. A hivatalos ismertetővel egyelőre továbbra is adósak a cégnél, de az első részletek mindenképpen biztatóak.

A teljes listából csak néhány adatot emelnénk ki, anélkül, hogy túlságosan elvesznénk a technikai részletekben. Az R600 kódnéven fejlesztett GPU ezek szerint 64 egyesített shaderrel, 512 bites memóriavezérlővel, 1024 MB memória, valamint természetesen a DirectX 10 támogatásával érkezik, még a hónap vége előtt. Az első változat 900 MHz-en futó GDDR3, a márciusban megjelenő második sorozat pedig már 1,1 GHz-es GDDR4 memóriára támaszkodhat, mindkettő esetében hardveresen támogatják a többprocesszoros felállásokat, amely viszont nem lesz lekorlátozva Dual, vagy Quad-GPU konfigurációkra.


Szintén hardveresen támogatják a DVI és HDCP-technológiákat, a munkaállomásokba szánt verziónál pedig elérhető lesz a Quad-DVI üzemmód is. A fogyasztás a dokumentum szerint 230 watt körül alakul, a kártyákon várhatóan két további csatlakozó kap helyet a megfelelő energiaellátás érdekében.

A tesztek alapján az R600 elhódítja majd az első helyet a játékoknál, nagyjából 8-42 százalékkal kedvezőbb eredményekkel a nagy riválishoz képest. Ezt persze még nem igazán lehet komolyan venni, mindenképpen érdemes további tesztekre várni, mielőtt elhamarkodott kijelentésekre ragadtatnánk magunkat. A várható árat 630 dollárra becsülik, ami az öreg kontinensen természetesen kicsit emelkedni fog.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Dj Xyberpunk #73
    Gyerekek, egymás nyúzása helyett inkább keressetek vmi jó kis R600 infót
  • lee56 #72
    Ügyes gyerek vagy te a szived mélyén, sejtetettem már rég óta...
  • who am I 7 #71
    lee a pincsi, te minek örülsz?jó be szót biró mi?xarrá alázott.Közbe meg nyaltad a pici makkját? :D:D:D:D

    "és mennyivel lesz igy gyorsabb akármi, ha 1általán?" biró and lee a két idióta :D:D:D szakadok, lee te szoktál lenni a lány igaz? eme, felettéb magasan kvalifikált mondatod után, el tudom képzelni mekkora nagy sztár lehetsz.
  • who am I 7 #70
    nincs itt semmiféle nyugibogyó csak jót kacarászok az ilyen barmokon
  • lee56 #69
    Ja jólvan, hüle vagyok, csak végig kellett volna olvasni a mondatot...

    "...amely viszont nem lesz lekorlátozva Dual, vagy Quad-GPU konfigurációkra...."
  • lee56 #68
    "Többprocesszor felállás" -ra én azt hittem a multiCPU-s rendszereket értik, és ezért is volt fura, hogy ezt most hardveresen támogatják, mer eddig akkor mi volt? :)

    De ha a több magos GPU-kra vonatkozik akkor ezek szerint, a crossfire egész idáig szoftveresen működött, és van ennek bármilyen teljesitménynövelő haszna hogy ez most megváltozik
  • dez #67
    Szerintem nem csak erről van szó. Azt hiszem, korábban a CrossFire-támogatás nem volt beépítve a chipekbe (ellentétben az SLI-vel), de most már be lesz.
  • BiroAndras #66
    Nem sikerült tűl értelmezhetőre a kérdésed, de megpróbálok válaszolni.

    A "többprocesszoros felállás" azt jelenti, hogy egy kártyán több GPU van. Ilyen pl. a 7950GX2. Természetesen RAM is külön van minden GPU-nak.
    Ez majdnem olyan, mint az SLI, csak a proci felé van kisebb sávszélesség. Cserébe viszont sokkal olcsóbb, mint két külön kártya.
    Hogy mennyit gyorsul, az sokmindentől függ. Ha jól rémlik, olyan 30-50 százalékos gyorsulást lehet elérni.
  • lee56 #65
    "...mindkettő esetében hardveresen támogatják a többprocesszoros felállásokat,..."

    hmm, ez most akkor mit is jelent, ezekszerint akkor a régebbi dx9 kártyák (talán még a 8800 család is?) nem igy van ezzel?, és mennyivel lesz igy gyorsabb akármi, ha 1általán? (phu, nehéz mondat és korán van):)
  • lee56 #64