Berta Sándor

Naperőmű épül a Google központjában

A legújabb tervek szerint napenergiás rendszerrel látják el az amerikai vállalat Mountain Viewben (Kalifornia) található központját. A beruházás várhatóan 2007 tavaszára készül majd el.

A naperőmű üzembe állítása után a Google Campus területén lévő hat épület áramfogyasztásának 30 százalékát tudja majd biztosítani. A kivitelezési munkákkal a vállalat vezetői a pasadenai Energy Innovations céget bízták meg. Ugyan a világ legnépszerűbb online keresőjét üzemeltető és fejlesztő vállalat képviselői nem közölték a konkrét költségeket, azonban a beruházás várhatóan öt, de legfeljebb tíz esztendőn belül megtérül.

A Google Campus területén lévő hat épületre összesen 9212 napcellát szerelnek fel, ezek összteljesítménye 1,6 megawatt lesz. Összehasonlításul: ez körülbelül ezer átlagos kaliforniai háztartás fogyasztásának felel meg. Ez az eddigi legnagyobb napenergia projekt az Egyesült Államokban. "A napenergia rendszer mellett elsősorban környezetvédelmi okokból döntöttünk. A világban lévő összes többi Google képviseletet a következő években szintén ilyen rendszerrel szereltetünk majd fel" - mondta David Radcliffe, a vállalat ingatlanügyekért felelős alelnöke. Amennyiben ebből a bejelentésből indulunk ki, akkor elvileg tehát a tavaly alakult Google Számítástechnikai Szolgáltató Kft. telephelyén is előbb vagy utóbb megjelenhet majd a napcellás megoldás.


Nem ez a Google első környezetbarát kezdeményezése, ugyanis a Google.org alapítvány számtalan környezetvédelmi projektet támogat. A legfontosabb programja egy olyan energiatakarékos hibrid motor kifejlesztése, amely egyaránt működhet benzinnel, árammal és bioetanollal. Az alapítvány szakemberei már kapcsolatba is léptek a legnagyobb autógyártókkal és kutatókkal. S mint ismeretes, a keresőcég nemrég egy nem éppen profiljába vágó kezdeményezéssel állt elő: új, egységes szabványt vezetne be az asztali számítógépeknél, amely megnyitná az utat a mainál hatékonyabb tápok megjelenéséhez.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • gakoska #13
    én meg miniszterelnöknek :))))

    imádom a google-t, volt már hogy részegen/fáradtan beleírtam hogy "hol van a zoknim?" :D
    utána jöttem rá hogy lehet h ez nehéz lesz neki, de ha egyszer ezt is megmondja, akkor elveszem feleségül :D
    és csak nő és nő és terjeszkedik... hajrá
  • noss #12
    én a google-t választanám nagy testvéremnek! ;)
  • uniu #11
    tudnal adni vmi linket ?
  • Dj Faustus #10
    Általában ezek a napelemes rendszerek az alábbiak szerint működnek:
    vannak a napelemek, amelyek egy akkutöltőbe csatlakoznak bele. Az akkutöltőre csatlakoznak az akkumlátorok, illetve kapcsolódik a 110/230/240 V-ot előállító inverter is.

    Amerikában egyébként nagy keletje van a napelemes energiaelőállításnak (érdemes kinyitni egy ilyesmivel foglalkozó magazint - például a Home Power-t - találni benne 32 napelemből felépített, 2240 wattot leadó házi rendszert is).
  • Indigo #9
    Jó a kérdés! Erre én is kiváncsi volnék.
  • atlagember #8
    Hú vazzeg. Ez azt jelenti, hogy a google fogyasztása 4800 kW. Szép kis villanyszámlája lehet.
    Egyébként arra kíváncsi lennék, hogy a napenergiával termelt 12V-os feszültséget átalakítvák-e 110 Voltos váltóárammá, amivel aztán majd azokat a tápegységeket táplálják, amik mindezt visszaalakítják 12 Voltra, vagy más, veszteségmentesebb módon látják el a gépeiket szuflával?
  • Commandante #7
    uniu: az a sokkal több energia 20 éves napelem-élettartammal számolva 10%-a a napelem által 20 év alatt termelt energiának. Ne túlozzunk pls.
  • uniu #5
    Ahhoz a napelemparkhoz amit felszerelnek, sokkal tobb energiaba kell az eloallitasra, mint az amennyit elettartamuk alatt szolgaltatnak. Inkabb csak anyagilag eri meg 5-10 ev utan.
  • MrPrise #4
    Jövőkép: hatalmas Google nevű város, ami az egész bolygót látja el energiával.
    A napenergia mellett a szerverkből származó hőt is felhasználják.
    Komolyra fordítva a szót: a filmekből tudjuk, hogy aki az olajipar ellen fordul vmi olcsóbb alternatívával az nem él sokáig. Kíváncsi vagyok, hogy ők nem félnek-e ettől?
  • The Termentor #3
    Helyes!
    szerintem minden nagy cégnek ezt kellene csinálnia. Nem azért mert holnap már nem lesz szmog hanem azért hogy valamilyen példát mutassanak. Ha ezáltal nő a hatalmuk akkor legalább itt is lesz verseny :D