Gyurkity Péter

Lassan terjed az SLI és a CrossFire

A felhasználók többsége továbbra sem tart igényt a többkártyás összeállításokra, mindössze egy kicsiny hányaduk igyekszik plusz teljesítményre szert tenni SLI és CrossFire megoldásokkal.

Az X-bit Labs saját olvasói körében végzett érdekes felmérést, amelyben arra igyekeztek választ találni, hogy az internetezők, átlag otthoni felhasználók milyen arányban tartanak igényt több grafikus kártya egyidejű használatára, azok erejének ötvözésére. Az eredmény nem túl meglepő: elenyésző kisebbség hajlandó beruházni egy ilyen összeállításra némi többlet reményében. A gyártók is érzékelik ezt, és igyekeznek kiterjeszteni a felhasználási területet, kiszűrni a kompatibilitási hiányosságokat.

A 2500 résztvevő többsége, 54 százaléka használ egykártyás, nem szükség­szerűen csúcs­ka­te­góriás felállást. Szép számban, 31 száza­lékos arányban jelentek meg a prémium grafikus kártyák tulajdonosai (ez talán az oldal profiljával, olvasó­táborával is magyarázható), akik többnyire 300 dollár, azaz 65 ezer forint feletti kiadásokkal számolnak. 5 százalékban képvi­sel­tették magukat a drága párosításokat használók (két prémium kategóriás grafikus kártyával), míg mindössze 2 százalékban jelentek meg a két olcsóbb, akár belépő szintű megoldásokat ötvöző olvasók.

A várakozások szerint az SLI és CrossFire a jövőben nagyobb arányban jelenhet meg az otthoni felhasználók körében, ugyanis a válaszadók 7 százaléka jelezte, hogy a jövőben elgondolkodik a vásárláson. Ehhez azonban az kell, hogy ezek a technológiák tovább érjenek, finomodjanak, és nem utolsó sorban olcsóbbá váljanak, vagyis a váltás kevésbé legyen megterhelő az átlagfelhasználók számára.

A lassú terjedést természetesen a gyártók is érzékelik, ezért igyekeznek kiterjeszteni a kínálatot, pótolni a hiányosságokat. Az Nvidia brutális erejű kétmagos kártyákkal, négyszeres SLI-vel, laptopokba szánt verzióval, míg az ATI a kompatibilitás kiterjesztésével próbálkozik. Erre utal a DailyTech híre, miszerint az Intel P965 chipkészlet is bekerült a körbe.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • akyyy #55
    mivel ez egy hírnek a fóruma. nem értem miért zárták be amásikat.
  • garfield592 #54
    Ez a topic már ősrégi!lassan 1.5éve nem ír bele senki!
  • torjoz #53
    nem csoda, ohgy lassan terjed, tán ha egy kicsit több cumó támogatná, ill a régebbiekhez patchet kéne kiadni, hogy kihasználja a 2 graf karit, ha lehet ilyet csinálni!
  • Sanyix #52
    Gondolkodj el rajta, talán rájösz.
  • csorfab #51
    fú. borzasztó.
    4 órát cod2-zöl 30 forintért.
  • Godefroy #50
    Még egy év a COD3 ig...
  • psishock #49
    de már midjárt itt a cod3! :D arrol nem gondolkozol?
  • fawcet #48
    cod2-nél a sok memória és videokártya memória dob sokat azerintem. inno3d 7600gst 128 gddr3-os változatát megelőzi a 7300gt 256gddr3 1024x1028. Ezért gondolom hogy nagyobb memóriájú videókártyák jól tesznek a cod2 fps növelésében.
    7300gt vs 7600 gst
    Akkor mehet a memória és 7900gt vagy ami belefér.
  • paksi #47
    cod2 :D
  • fawcet #46
    Az a kérdés hogy neked melyik alkalmazásokra, kátékokra kell elsősorban a gép? Konkrétan?