Gyurkity Péter

Külön híd kell az összeköthető ATI kártyákhoz?

Újabb részletek láttak napvilágot az ATI Multi Video Processing units (MVP) technológiájáról, amelyek szerint a korábbi hírekkel ellentétben mégis szükség lesz egy a kártyákat összekötő speciális hídra.

A technológia újdonságairól szóló cikk a Hexus.net oldalán jelent, amely több különböző megbízható forrásra hivatkozott. Állításuk szerint az ATI megoldása a korábbi feltevésekkel szemben nem pusztán a PCI Express buszra épül, hanem egy speciális mester-szolga kapcsolatra, amely több részletében az egykori 3DFX Voodoo kártyáknál alkalmazott megoldásra emlékeztet. A két kártya ebben az összeállításban megosztaná egymás között a képalkotási feladatokat, és a mester kártya állítaná össze a végleges, megjelenítendő képet.

A weboldal értesülése szerint minden R480 grafikus processzorra épülő PCI Express kártya képes lesz szolgaként üzemelni, míg az első mester kártyák (Radeon X850 XT) júniusban jelennek meg. Az ATI megoldása tehát az SLI-hez hasonlóan speciális összekötő hidat igényel majd, sőt, külön alaplapot is, hiszen a hagyományos PCI Express alaplapok nem támogatják a technológiát.


Az ATI korábban erős kritikával illette az nVidia összekötő hidas megoldását

Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy a grafikus kártya gyártó mely lapkakészleteket tünteti majd ki figyelmével, de a korábbi nyilatkozatokból arra következtethetünk, hogy az ATI egyes chipkészletei nemcsak hogy támogatják az újítást, hanem akár a rajtuk található integrált grafikus chipet is összeköthetjük az utólag csatlakoztatott PCI Express kártyával. A cikk írója szerint erre Rick Bergman bejelentése ad alapot, aki az ATI RS400 lapkakészlet bemutatóján utalt arra, hogy az ATI képes együttműködésre bírni az alaplapra integrált és a külön kártyán található grafikus vezérlőt.

Ez természetesen azt jelentené, hogy az integrált vezérlőt nemcsak egy, hanem akár két különálló kártyával is összeköthetnénk - kérdés, hogy ennek mi értelme lenne, és a gyakorlati használatban milyen előnnyel járna. A cikk megemlíti továbbá, hogy a jelek szerint a technológia a Radeon 9700 Pro kártyáktól kezdve minden egyes csúcskategóriás termékben megtalálható, de azt már nem köti az orrunkra, hogy miképpen jutottak erre a következtetésre.

Kétségtelen ugyanakkor, hogy amennyiben a hír igaznak bizonyul, sokan megkérdőjelezik majd az ATI döntését, amit nem csodálhatunk, hiszen a vállalat korábban kijelentette, hogy az Nvidia SLI megoldása igen gyatra, különösképpen az összekötő híd szükségessége miatt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dez #17
    De nézzük részletesebben.

    "1. Egyrészt ha külön híd kell neki mégis, akkor a mostani kártyák hogy támogathatják?"

    Na, itt 2 lehetőség van:
    1. Teljesen hülyék, és nem veszik észre, hogy a régi kártyáikon nincs SLI port. :)
    2. Amit az Nvidia a belsőleg oldott meg, azt ők külsőleg csinálják. Mit csinált az Nvidia hídja: átvezeti a képkimenetet a másik kártyára, ahol megtörténik a váltogatás a két kártya képe között (üzemmódtól függően frémenként, vagy adott sornál). Ezt lehet kívülről is csinálni. (Természetesen megfeleően össze kell szinkronizálni a két kártya képfrissítését, de ezt lehet szoftveresen is.)

    Ez a két lehetséges módszer közül az egyik. A másik az, amikor a slave kártya csak bizonyos részfeladatokat vállal át, vagy kiszámolja a képet, de azt belső csatornákon másolja át a másik kártya videoramjába, és az küldi ki a monitornak azt is. Ekkor nincs szükség semmilyen hídra, de ez persze lassabb. (Főleg AGP híd esetén.)

    "2. Tovább megyek: 9800PRO tegyük fel támogatja. De az AGP-s kari. Azt hogy "kötöm össze" egy PCI Express-es kártyával..."

    Ez egy jó kérdés, de ez csak a Hexus - kicsit meggondolatlan - feltételezése volt. Mivel egy gépbe csak egy AGP kártya fér, csak akkor lenne - nem túl sok - értelme, ha chipsetbe integrált GPU-val eresztik össze (külső hiddal, vagy belsőleg, a 2. módszer szerint - bár utóbbi AGP-nél főleg nagyon lassú lenne). Nem lehet tőle túl sok gyorsulást várni...

    "3. Ha az alaplapra integrált kártya is lehet slave, akkor azt hogy kötöm hozzá a később berakott master kértyéhoz?"

    A fent írt két módszer közül az egyik, vagy másik alkalmazásával.

    Honnan tudom: mert máshogy nem lehet. :)
  • dez #16
    Az igaz, de nem hasraütésszerűek. Hanem elég nyilvánvalóak, ha kicsit közelebbről megnézed a kérdést.
  • PyRex #15
    Bocs, de ezek alapvetően a Te feltételezéseid...
  • dez #14
    Mellesleg szerintem az egy vaskos tévedés a Hexus részéről, hogy "az MVP technológia titokban már korábban támogatott volt". Annyi az egész, hogy ez az "MVP technológia" egy programozástechnikai megoldás.
  • dez #13
    Olvass még egy kicsit (ha már a cikkből nem jött le): #8, #11
  • PyRex #12
    Jaja, ez a cikk több dologban is sántít:

    1. Egyrészt ha külön híd kell neki mégis, akkor a mostani kártyák hogy támogathatják?

    2. Tovább megyek: 9800PRO tegyük fel támogatja. De az AGP-s kari. Azt hogy "kötöm össze" egy PCI Express-es kártyával...

    3. Ha az alaplapra integrált kártya is lehet slave, akkor azt hogy kötöm hozzá a később berakott master kértyéhoz?

    Nem stimmel ez... :)
  • dez #11
    Az Nvidiáé elvileg nem teljesen független, a chipsetben is van hozzá valami támogatás. Bár kíváncsi lennék, mi.

    Viszont az ATI-éban épp az a lényeg, hogy a mostani (legalábbis PCIex) kártyákkal is megy (ezek csak a slave-ek lehetnek). Tehát,
    1. vagy kívülről kell összekötni őket (a két képkimenet között váltanak -> egyszerre csak az egyik képe megy a monitorra)
    2. vagy nem kell fizikai plusz-összeköttetés, hanem szoftveresen intézik. (Mindkét kártya számol, de csak az egyik tudja megjeleníteni, mert csak az egyik van összedugva a minitorral, így a másiknak át kell töltenie a kiszámolt képet.)
  • Yfel #10
    Valoszinuleg hasonlo lesz az NVIDIA kepen lathato megoldasahoz. Egyszerubb igy egy hidat tervezni ami teljesen fuggetlen az alaplaptol.

    Y
  • dez #9
    ha nem úgy
  • dez #8
    Kívülről (két VGA, esetleg DVI csati között váltogathat). De erre csak akkor van szükség, hanem nem úgy működik, mint amit szintén írnak, hogy egymás közt belülről intézik az egészet (ami mondjuk lassabb lehet, mert pakolgatni kell a képeket, adatokat).