Gyurkity Péter

Speciális SLI készül a laptopokhoz

Lapértesülések szerint az SLI Power az integrált és különálló grafikus chipek előnyeit ötvözné a laptopokban, ám ezúttal nem a teljesítmény növelése, hanem a nagyobb rugalmasság érdekében.

A LaptopLogic.com érdekes kezdeményezésről számolt be, amely értesülésük szerint az egyik legfontosabb fejlesztésként szerepel az Nvidia tervei között. Az SLI Power névre keresztelt technológia lehetővé tenné az integrált és a szintén a konfigurációban helyet kapó, ám különálló grafikus vezérlő (GPU) felváltva történő használatát, mégpedig újraindítás igénye nélkül. A cél a nagyobb rugalmasság, pontosabban a feladathoz jobban illő vezérlő használatának engedélyezése.

A fejlesztés tehát eltér az eddig megszokottaktól, és nem a teljesítmény növelése a legfőbb szempont. Éppenséggel pont az egyik kellemetlen mellékhatást, az ezzel együtt járó nagyobb fogyasztást igyekeznek elkerülni, ami különösen a laptopok tulajdonosait érintheti kényelmetlenül. A megoldás ugyanis lehetővé teszi, hogy az egyszerűbb feladatokhoz az integrált - kisebb étvágyú - grafikus chipet használjuk, míg a komolyabb próbáknál, így a játékoknál is, a különálló GPU erejére támaszkodhassunk. Mindezt felváltva, hogy a laptop mindkét téren megfeleljen, fogyasztása mégse emelkedjen a fellegekbe.


A Sony hibridje

Amint azt a lap is megemlíti, hasonló megoldás jelenleg is létezik, mégpedig a Sony csúcskategóriás SZ sorozatánál, ahol egy külső kapcsoló segítségével váltogathatunk a GeForce 7400 és az Intel GMA 950 használata között. Ez azonban a laptop újraindítását igényli, ami nem éppen kényelmes megvalósítás, ezért az Nvidia úgy véli, hogy lenne kereslet az SLI Power iránt. Saját fejlesztésük inkább szoftveres trükk, mintsem hardveres újítás, ám kétségkívül érdekes kezdeményezés.

A részletekről nincs információ, ám tudni vélik, hogy a megoldás egyelőre kizárólag az Nvidia saját integrált és különálló vezérlőivel működik. Amennyiben ez így marad, a fejlesztés révén növelhetik népszerűségüket egy olyan területen, ahol az Intel és az ATI van előnyben.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tiberius B #5
    ja
  • UnnameD #4
    Több pénzt kéne költeni az energiatárolás fejlesztésére.
  • tomcs #3
    minden bizonnyal az.
    a dinamikus orajel/feszultseg mar most megvan, es megis egy ugyanolyan, csak intel grafikaval szerelt noti vmivel tobbet megy, mint pl egy x700as. jo otlet ezeket kombinalni, akkurol minden fel watt szamit, droton meg jatszhatsz nyugodtan, csak a hutest is meg kell oldani.
    btw mar asusnak meg talani fusinak is van ilyen gepe, bar ha jol ertem ezek meg a kikapcsolos modszeruek lehetnek. bar asszem vmelyik odm kinalataban is lattam mar ilyet, szal le7 mar van jo csomo ilyen tipus.
  • Yv@n #2
    Érdekes. Hatékonyabb, vagy olcsóbb megoldás, mintha dinamikusan skáláznák a GPU órajelet?
  • craesh #1
    jesz