Hunter

Kína az oroszokkal közösen fedezné fel a Marsot

A kínai Xinhua hírügynökség jelentése szerint, ami az akadémia egy vezető tudósára hivatkozik, Kína Oroszországgal közösen indítja első Mars-expedícióját 2009-ben.

A küldetés egy mintavételező robotszonda lesz, ami a vörös bolygó mellett az egyik holdat is meglátogatja, idézi a hírügynökség Je Pei-csiant, a Kínai Űrtechnikai Akadémia egyik felelős beosztású tudósát. Más források szerint a közös expedíció az oroszoknál Phobos-Grunt néven futó tervezetet takarja, melyben egy embernélküli szonda a Phobosról szállít vissza mintákat a Földre, emellett felderítené a Mars éghajlatát és sugárzási környezetét. Ebben marsi mintavételezésről nem esik szó, azonban a kínaiak belépésével nem kizárt, hogy kibővül a küldetés, ami újabb nagy lépés lehet Kína nagy álma, az űrkutatás élvonalába való bekerülés irányába.


Rajz az orosz Phobos-Grunt szondáról, ami valószínűleg kínai műszerekkel lesz felszerelve

A bejelentéssel egybevág a Kínai Nemzeti Űrhivatal vezetőjének júliusi nyilatkozata, melyben Szun Lai-jan elmondta, országa nemzetközi partnereket keres a Hold és a Naprendszer felderítésére irányuló ambícióik teljesítéséhez. A tervek szerint jövőre indul első Hold-szondájuk, ami egy évet tölt égi kísérőnk körül, hogy felvételeket készítsen és adatokat gyűjtsön a Hold felszínéről és közegéről. Kína egyébként mindössze a harmadik állam, amely önerőből embert juttatott a világűrbe. A Mars-expedícióban ők csak a tudományos műszerezettséget biztosítanák, az űrjárművet és a kilövő-alkalmatosságot az oroszok adnák.

Az elemzők szerint nem lenne meglepő, ha valóban egymásra találna a két nemzet, Vlagyimir Putyin 1999-es hatalomra kerülése óta ugyanis Oroszország évről évre egyre szorosabra fűzi Kínához kötődő szálait, illetve ugyanebben az ütemben távolodik el újra a Nyugattól, különösen az Egyesült Államoktól - bár utóbbi nem nevezhető egyedi jelenségnek. Rengeteg kínai vándorolt be Oroszország távol-keleti tartományaiba, egyes helyeken arányuk már meghaladja a 80 százalékot. Összesen már több mint egymillióan élnek az orosz távol-keleten, a terület gazdasága pedig egyre jobban függ munkájuktól.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Szalámi #30
    Inkább örülök neki. Az amerikaiak pofája megin el van szállva így újra versenybe kerülhetnek. A kínaika gazdasága most kapott egy nagy löketet úgyhogy ebből még jó is kisülhet. Hajrá nekik...
  • kev #29
    Logikus. Kinának pénze van, az Oroszoknak pedig tudásuk.
  • Sidewinder #28
    Titokban felkülden?Hova,minek,hol küldtek fel titokban embereket?Ne gyeremár teis ezzel a gagyi "Iljusin vót az első űrhajós és nem Gagarin" persze,Iljusin volt,mert ő volt a jobb berepülőpilóta és ezért jutalmul őt felküldték úgy,hogy közben mind 2 lába el volt törve.Ne máá.Én szeretem a Spektrum Tv-t mert általában objektív,deezt a baromságot nem hiszem el nekik.A jelenlegi helyzetről annyit,hogy szurkolok az oroszoknak.Unom már az amcsi hegemóniát,úgyhogy inkább hajrá oroszok.Amúgy régebben én sem szerettem az oroszokat,hanem inkább amcsi párti voltam,de változott a véleményem.
  • Bexter #27
    És az oroszok hány embert akarnak titokban felküldeni, mint régen? :D
  • Emmegki #26
    Az oroszok is gagyit gyártottak a népnek, de a csúcstechnikát megkapta a hadsereg/űrkutatás. Kínában is így lesz, presztizskérdés nekik is, nem küldenek fel vackot.
  • Emmegki #25
    D-Koreát ne vedd bele, te is örülnél ha ott tartanánk, mint ők...
  • Vamp17 #24
    az a fo baj hogy ti azokbol a kinai gyartmanyokbol indultok ki amik magyaro. ra erkznek! pedig ez nagy hiba! a kinai cuccok amiket maguknak gyartanak!!! a legjobbak koze tartoznak higyetek el nekem! az hogy mi a szart kapjuk nem veletlen. mennek ki az orszagbol a szar alapanyagok, ok megcsinaljak belole a szar cipot polot stb aztan visszakuldik :)
  • Epikurosz #23
    "Virágozzék száz virág" - azt hiszem ez a mozgalom is Kínában bontakozott ki az 50-es években, talán maga Mao indította. A vége nem sikerült jól, de akkor is.
    Nem baj az, ha többen is felfedezik a spanyolviaszt. Oprendszerekben sem lenne jó, ha csak Windows létezne.
    Nem tudom, ha mindenki egy közös akolban lenne, az jelentene-e valamilyen magasabb minőséget.
    Inkább egy nagy vízfej alakulna ki, sok bürokratával, merev szabályokkal.
  • nbj #22
    hát igen ez lenne a szép és a jó, de ez megmarad sztem sokáig illúziónak, sajnos...
  • Alkarcsont #21
    Biztosan ennyit értesz hozzá LOL