Gyurkity Péter

Olcsó ikermagossal hódítana az AMD

A várakozásoknak megfelelően megjelent az AMD legolcsóbb ikermagosa, egyelőre tesztárral, amely gyorsan tovább csökkenhet. A Dell eközben beadta derekát és megerősítette, hogy mindkét gyártó chipjeit alkalmazni fogja.

Tajvani értesülések szerint a Socket AM2 foglalatba illeszkedő Athlon 64 X2 3600+ már elérhető, igaz, elsőként a nagyobb kínai térséget célozzák meg az olcsóbb változattal. A processzor a 3800+-hoz hasonlóan 2 GHz-en fut, ám másodszintű gyorsítótára mindössze 512 kB, amely természetesen megoszlik a két mag között. Az ára 149 dollár, amely semmiképpen sem teszi rendkívül vonzóvá a chipet - pláne az elmúlt hetekben végrehajtott drasztikus árcsökkenések fényében -, ám a forgalmazók szerint az AMD mindössze a piaci reakciókra kíváncsi.

Az X2 3600+ teljesítményét tekintve a Pentium D 915 és 945 ellenfele lehet, és ide sorakozhat fel a 2007 elején megjelenő belépő szintű Conroe, a Core 2 Duo E4300 is. Az ár ennek megfelelően gyorsan változhat, hiszen az AMD célja, hogy egy valóban vonzó, alacsony árú, mégis elfogadható teljesítményű fejlesztéssel álljon elő, amely meghódíthatja az ikermagos processzorok iránt érdeklődő vásárlókat. A Conroe család megjelenésével az árakat mindkét gyártó alaposan lefaragta, így nem könnyű feladat ez alá ígérni.


Időközben a Dell elismerte, hogy már dolgozik az AMD alapú asztali és mobil konfigurációkon, vagyis végleg feladják korábbi elkötelezettségüket. A nagyobb PC-gyártók közül egyedül a Dell tartott ki végig az Intel mellett, és számos alkalommal merült fel a lehetőség, hogy a rivális sikerei láttán mindkét tábor fejlesztéseit támogatni fogják. K. J. Chou, az AMD tajvani részlegének első embere az ZDNet Asia kérdésre elmondta, hogy érzékeny kérdést feszegetnek, de nem tagadják, hogy már dolgoznak a PC-gyártóval az új termékek piacra dobásán.

Végül tehát mégis beadták a derekukat, a sors iróniája, hogy éppen akkor, amikor az Intel jól sikerült sorozatával éppen visszahódítani látszik korábbi pozícióját.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Kryon #41
    Bár sztem se lesz azért 2 fillér,de azok után,hogy az Intel a középtől a felső kategóriáig betámadott,az AMD-nek is hasonlóan széles ársávon kell visszavágnia,hogy rendesen odapiríthasson a konkurenciának....

    A csata oda jutott,hogy most először fej-fej mellé került a két gyártó,és mindent megtesznek majd a győzelemért,akár komoly árversenybe is belekényszerítik egymást,de ez nekünk csak jó....
  • Kryon #40
    Ne aggódj,már rég "kitörpöltek" mindent (a proci tervrajzát már be is mutatták).

    Csak néhány dolog:

    -megosztott L3 cache
    -DDR2 és DDR3 támogatás
    -2.6 GHz Hyper Transport
    -külön-külön szabályozható magórajel

    A helyzet,hogy olyan fejlett lesz a K8L,hogy rájukfogták "nem is tudják megcsinálni",majd meglátjuk.....
  • dez #39
    Akarom mondani 65nm.
  • dez #38
    "Azért a tesztek alapján nem olyan sz*r a Kenstfield, hiába "csak" 2x2 magos"

    Hát, amit én láttam, ott 3x-osra gyorsult 4 magon az egyhez képest. Ha a K8L hoz olyan 3.8-as gyorsulást, és lesz még benne 1-2 (kisebb) feljesztés, plusz szintén 0.65nm-es lesz (órajelre lehet hatása), akkor esetleg behozhatja a lemaradást.

    "Másrészt a Core2 se azért gyors mert 2 magos"

    Persze, hogy nem, csak ugye itt olyan 90% körüli a gyorsulás, miközben pl. a P-D esetén 50-60-70% (önmaguk 1-magos verzióihoz képest).
  • Inquisitor #37
    Bár ki tudja, az ATI rendelkezik egy pár még fel nem használt de érdekes liszenccel :)
  • Inquisitor #36
    Azért a tesztek alapján nem olyan sz*r a Kenstfield, hiába "csak" 2x2 magos. Másrészt a Core2 se azért gyors mert 2 magos, hanem mert bele pakoltak egy rakat dolgot. Na most azokkal a megoldásokkal kell konkurálnia a K8L-nek, nem (csak) a magok számával.
    Azért egy éveken át fejlesztett magról van szó, nem lehetettlen, de kicsi a valószinüsége, hogy elégséges mennyiségű újítást tudnak kitörpölni a K8L megjelenéséig, amikkel ők is tudják azt a brutál powert.
  • dez #35
    (Már ha K8L = 4-magos, továbbfejlesztett K8, nekem így jött le.)
  • dez #34
    Azért egy négymagos K8 (K8L) szépen veri a Conroe-t is. A Kentsfieldet meg vélhetően az Intel sem fogja túl olcsón adni. Plusz az ugye 2x2 mag, ami nem annyira optimális, mint a valódi 4 mag. Ergo szerintem nem lesz olcsó a K8L.
  • Kryon #33
    2 hónap és lesz az a különbség 50$ is....
  • Kryon #32
    A conroe és kentsfield után az AMD nem igazán teheti meg,hogy megfizethetetlen áron adja az új procikat,úgyhogy sztem a leggyengébb négymagos belépő áron se valószínű,hogy 60-nál drágább lenne,ha pedig kivárunk néhány hónapot,méglejjebb megy....