Gyurkity Péter

Árat csökkent és tovább gyorsít az AMD

Az AMD megerősítette, hogy 2008-ban vált az új architektúrára, riválisához hasonlóan új üzemet épít, lapértesülések szerint pedig mindeközben növelné a jelenlegi processzorok teljesítményét.

Az új architektúrával kapcsolatos korábbi híreket maga Hector Ruiz vezérigazgató erősítette meg a BusinessWeek interjújában még a hónap elején. Ebben Ruiz elmondta, hogy 2007 végén készülnek el az első mintapéldányok, és reményeik szerint 2008 elején megkezdődik a sorozatgyártás, amelynek révén felújítják az Intellel folytatott versenyt. Ez többek között az utasításkészlet kibővülését, valamint a chipek sebességének növekedését jelenti majd, de már korábban, várhatóan a következő év közepén elkészülnek az első négymagos, 65 nanométeres processzorok, még a jelenlegi architektúra tagjaiként.

Lapértesülések szerint az AMD addig is a meglévő fejlesztések teljesítményén javítana, mégpedig a hagyományos, egy szálon futó szoftverek végrehajtásának felgyorsításával. Ez az Intel Hyper-Threading technológiájának egyfajta ellentéte lenne, mivel az ikermagos chipek plusz erejét vetné be az egyszálas megoldások gyorsítása érdekében, sajátos válaszként a Conroe magos processzorok erejéről szóló hírekre. A részletekről egyelőre semmit nem tudni, mindössze annyit szivárgott ki, hogy a technológia debütálása az asztali Intel Core 2 chipek megjelenésének napján, azaz július 24-én várható. Egyes pletykák szerint a Socket AM foglalatú processzorokban már megtalálható megoldás a második mag ideiglenes mellőzését is lehetővé tenné, de ennek hitelességét egyelőre nem lehet igazolni.A processzorgyártó eközben megállapodott New York állammal egy vadonatúj üzem felépítéséről, amely a Luther Forest Technology Campus területén kapna helyet. A 3,2 milliárd dollárba kerülő létesítmény várhatóan az eljövendő gyártástechnológiáknak, egészen pontosan a 32 nanométeres csíkszélességen készülő chipeknek adna otthont, amelyek legkorábban az évtized végére készülhetnek el. Addig is azonban véglegesíteniük kell a 45 nanométeres csíkszélességet, amely a következő hónapokban bemutatkozó 65 nanométeres technológia helyét veszi majd át.

A cég tajvani források szerint jelentős árcsökkentésre is készül, amivel a Conroe magos termékek megjelenése jelentette hátrányt igyekeznek minimalizálni. A július végén várható módosítás egyes chipeknél akár a 46 százalékot is elérheti, míg átlagban 36,7 százalékkal mérséklődnek az árak. A lépés - néhány példány gyártásának leállítása mellett - a Socket AM2 és Socket 939 foglalatba illeszkedő termékeket egyaránt érinti majd, a részleteket azonban csak később hozzák nyilvánosságra.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Vakeraka #79
  Most bizti magyarországon a július vége és hogy egyátalán lehet majd valahol kapni. Én Athlon 3700+-t akarok és várnék is ha biztos lenne és lenne is addigra még.
 • dez #78
  Hm, látom, álmos voltál... :P
  1. Szerintem a szivárgási áram összértéke a tranzisztorok számától függ, nem attól, mire használják azokat...
  2. Figyu, az AMD megoldotta, náluk a 90nm-rel alaposan csökkent a fogyasztás... ATI-nál is, Nvidiánál is, stb.
 • fade2black #77
  Olvass utána, nemfogok 3oldalakat begépelni.

  (Pontosabban hogyan kell elkerülni, a szivárgási áramot.) kérdésed is elég idióta az intel amd mérnökeinek az egyik legnagyobb megoldatlan problémájuk és tőlem kérdezed?
 • dez #76
  És annak mi köze a szivárgási áramhoz?
 • fade2black #75
  illetve 12/17
 • fade2black #74
  31 helyett 14 fútószalag fokozattal.....
 • dez #73
  (Még pontosabban túl nagy szivárgási áramot. :))
 • dez #72
  (Pontosabban hogyan kell elkerülni, a szivárgási áramot.)
 • dez #71
  Igen, tudom, hogy szívott az Intel a 90nm-rel. De az AMD nem! (Talán valakik megsúgták, mit kell elkerülni, stb.) Hanem az következett be 130nm-ről 90-re térve, amit alább írtam. Szal azt várná az ember, 90->65-tel is így lesz.
  (Természetesen ismerem a ph-t.)
 • fade2black #70
  Elhiszem e... #59ből és korábbiakból nagyon nemarra következtettem neked is ez a megfigyelésed. Nah mind1.

  -------------
  Mondhatnám azt nincs bejáratva biztos gépsor, szivárgási áram...... de igazából fogalmam sincs miért van ez így. Azhogy tudom mi a planár epitaxiális technológia az lószar ilyen szinten.
  Egyszerűen csak korábban mindig ígyvolt szóval nagyon meglepődne ha most nem. Meg AMD is bőszen hirdetné a roadmapban hisz akor sokan kivárnák a rev Gt.


  Intelnél uez a helyzet anno félelmetesen nagyot szívott a netburst 31 futószalag fokozata + csikszél csökkenéssel drasztikusan megnövő szivárgási árammal.

  Első prescottoknál volt a legrosszabb a helyzet ott ha egy NorthWoodos rendszer evett 150wattot terhelve és csak a procit kicseréltük prescottra a fogyasztás felugrott 250W ra. (Ezek prime burn értékek persze)
  Nemvéletlen hívták prescottot kazánnak.....


  anandtechen kívül ajánlom ezt a magyar oldalt olvasgatásra ph szvsz ez MO messze legjobb HWs oldala + a community se rossz talán arra is tudnak válaszolni mért is van ez így.