Berta Sándor

Kitiltották a mo­bil­tele­fono­kat a bajor iskolákból

Ősztől egyetlen bajorországi általános- és középiskolában sem használhatnak a tanulók mobiltelefont. Így döntött a Keresztényszocialista Unió (CSU) javaslatára a bajor parlament.

A CSU a szociáldemokrata SPD és a Zöldek ellenében elfogadta a bajor nevelési és oktatási törvény módosításáról szóló javaslatot. A jogszabály már idén ősztől hatályba lép. A kiegészítőcsomag ráadásul kemény szankciókat tartalmaz az oktatást zavaró diákokkal szemben és kötelezően előírja a külföldi gyermekek számára a német nyelv tanulását. A módosított törvény az ellenzék szerint a bajor kormány üsd-vágd pedagógiáját tükrözi.

Siegfried Schneider, a CSU kulturális és oktatási minisztere sietett megvédeni a módosítást, mondván, igenis szükség volt a mobiltelefonoknak a bajor iskolákból való kitiltására. A politikus azzal érvelt, hogy a drasztikus megoldásnak köszönhetően minimálisra csökkenhet annak a lehetősége, hogy egy diák erőszakos vagy pornográf tartalmakat vigyen be az iskolába.

Schneider szerint az elmúlt időszakban fokozatosan, napról napra nőtt a bajor általános és középiskolákban azoknak az eseteknek a száma, amikor egyes diákok molesztálták vagy megverték és megalázták a társaikat. Ezután általában ugyanaz volt a forgatókönyv, az egészet felvették a mobiltelefonjukkal, majd mutogatták vagy felrakták az internetre. "A mobiltelefonoknak semmi keresnivalójuk sincs az iskolákban. Nincs olyan indok, amiért egy gyereknek az óra közben vagy az iskolai szünetben telefonálnia kellene" - érvelt a miniszter. Mint ismeretes, a CSU politikusa által említett cselekmények, vagyis az úgynevezett Happy Slapping tavaly terjedt el és sajnos akadt már rá magyar példa is.

Az SPD és a Zöldek képviselői viszont úgy vélik, hogy mindez túlzott beavatkozás az iskolák belügyeibe. "Hagyni kellene, hogy az intézmények a maguk kezébe vegyék a dolgok irányítását. A kormány mindent felülről akar megoldani és nem hagy mozgásteret az iskoláknak" - nyilatkozta Hans-Ulrich Pfaffmann, az SPD oktatási szakértője.

A mobiltelefonoknak a bajor iskolákból való kitiltásának a lehetősége egyébként már korábban is felmerült, azonban ez a mostani döntés már végérvényesnek tekinthető. Idén áprilisban pedig a kormány kezdeményezte, hogy - hasonló okokból - megtiltanák a bajor oktatási intézményekben az MP3-lejátszók használatát.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Morden23 #45
    Mire vezessem rá, főleg egy fórumon? Aki nem tudja tizenvalahányéves korára, hogy a prosztó netszleng, és egyéb baromságok használata maximum a LANpartykon sikkes, azt mivel szeretnéd rávezetni arra, hogy váálasztékkosabban beszéljen? Riogassam azzal, hogy "intelligensebb" emberek ki fogják röhögni? Pont szarik rá. Esetleg mondjam azt, hogy így életében nem fog egy szóbeli vizsgát letenni egy nívósabb (vagy akár kevésbé nívósabb) intézményben? Arra azt mondja, hogy akkor majd máshogy beszél. Vegy netalán kezdjek el érvelni, hogy legfeljebb olyan munkahelyen fogják alkalmazni, ahol a társadalmi interakció olyan ritka, mint a fehér holló? Az meg hol érdekli őt, azt sem tudja, milyen munkalehetőségek vannak.

    Amúgy megélhetési pedagógusok ide vagy oda, ez csak az egyik oldala. A "nem mindig a tanár, vagy a kölyök a fasz"-t átírnám úgy, hogy "legtöbbször a tanár, meg a kölyök is fasz".

    Mellesleg neveljék a szülei, ne egy internetes fórum. Szépen is néznénk ki.
  • Jumpy #44
    Visszaolvasva (egy darabig) az a legnagyobb bajunk,hogy már nincs türelmünk.
    Ha FecaA tényleg olyan mint a stílusa (amit azért kissé kétlek),akkor a leszólással sokat nem értek el.Inkább finoman rá kéne vezetni az ifjúságot,hogy kissé csiszolódjon,művelődjön.
    Helyesebben írjon,választékosabban beszéljen.
    Nem rögtön alárúgni..amire persze jön a szintén erőszakos reakció.

    Valahogy az együtt-egymásért elvet kéne követni.

    Na meg annak volt igaza aki a tanárokról is írt,a megélhetési pedagógusoktól,háááát mit lehet elvárni?
    Pedig ha már elsőben kézben tartanák a tanítást, megfegyelmeznék a gyerekeket (nem,nem körmössel )
    és tekintélyt szereznének előttük,biztos könyebben menne.

    Nekem volt tanárnő barátnőm,és érdekes szerették,tisztelték a nebulói pedig középosztályosokat oktatott.De sok minden gonddal,problémával őt keresték meg,amit pl. a szüleiknek el sem mondtak.

    AZ ilyen tanárnak nincs gondja a bevitt mobilokkal,psp-kel.
  • Morden23 #43
    Kiscsillag, ezt ne írtad volna, hogy a nyelvtudás érdekel. Most őszintén, nézd már meg, hogy hogyan írsz/fogalmazol magyarul. Pedig gondolom azt nem csak 1-5 évig tanultad.

    Amúgy meg senki nem magyaráz "vissza a '90-es évekbe" dolgokat. Az, hogy teszem azt, egyenesen lenézem azokat az embereket, akik kurvára XXI. századi embernek hiszik magukat olyan dolgoktól, amiket te itt leírtál, attól még nem vagyok konzervatív, csak tovább látok annál, hogy egy korsó VBK, "oszt csá".
  • szgege #42
    Ha ezzel a 46e Ft-val a minimálbérre véloztál,akkor hatalmasat tévedtél ,mert az már egy ideje 67e Ft. Olvass :D ill. halgass rádiót.
  • szgege #41
    Azért a címbeli dolog barátságosabb lenne,hogy csak a használatra írná elő a tiltást és nem a birtoklásra.
  • Visor #40
    A tanárokon valóban van mit javítani. Ebből annyit tudnék mesélni, hogy az egész fórumot beterítené!:D
    Én nemrég végeztem el a szakmunkás sulit egy alapítványi iskolában. 3 éve amikor bekerültem olyanokat mondtak róla, hogy ha bevettem volna kanalastól akkor még most is abban a fos állami suliban rohadtam volna. De amikor bekerültem akkor egészen más környezet várt, mint amit mondtak róla. Az osztály nagyon jó volt, senki nem fikázott senkit, akinek vmilyen problémája volt akkor meg lett beszélve, egyszóval összetartó volt. A tanárokkal sem volt probléma. Nem fikázták a diákokat, bizalommal lehetett fordulni hozzájuk is. Maximum csak annyi volt a hiba bennük hogy vmi oknál fogva nem tanított olyan jól. Összeségében nagyon jó suli volt. Csak hát a rossz hírnevét sok szarkeverő embernek köszönheti.
    Mert más iskolákban nincs ilyen jó dolguk a diákoknak.

    Mert ahova jár 1-1 bnőm, ott szinte a tanárok és a diákok (tisztelet a kivételnek) úgy köcsögök ahogy vannak. Ott nem volt olyan összetartás mint nálam ahova jártam. Ha volt pénzed (ill. kajád) akkor a "suli jógyerekei" kunyiztak tőled, és ha nem adtál akkor beindult körülötted a szarkeverő-üzem,(legrosszabb esetben suli után kirabolnak) és a végén arra kényszerülsz hogy még magadra is sajnálod a pénzt (kaját), mert ott képesek az utolsó falatodat kinézni (vagy az utolsó pénzedet). Szóval ott nincs ilyen összetartás. A tanárokról meg nem is beszélve. Aki a tandíjat szokta beszedni (az is alapítványi csak fizetős), és aki nem volt szimpi +pénzt próbált beszedni, méghozzá úgy hogy ceruzával rögzítette a beszedési listát, hogy azt utólag tudja majd módosítani, egyszóval sikkasztott, de már kirugták onnan. Aztán olyan is volt hogy volt egy csaj aki szeplős volt és a tanár beszólt neki a csaj meg sírt, meg olyanok is voltak, hogy barátnőimnek beszóltak hogy hogy öltözködnek, meg mit viselnek. Pl: Az egyik kifestette a körmét és beszólt neki hogy többet így nem akarja látni.
    Pedig a tanároknak ehhez semmi közük hogy a diák hogy öltözködik, és mit visel!
    Meg olyan is volt hogy a tanár egy nagyon rövid vázlatot íratott az osztállyal, és pont az egyik barátnőmet hívta ki felelni, és hát elmondott mindent amit leírt, és erre beírja az 1-t. És mondja a csajszi a tanárnak, hogy csak ennyit iratott vele, és hogy miért kapta az 1-t, és miért csinál hülyét belőlük. Aztán végül 5-t kapott szerencsére.
    Egyszóval a tanárokon valóban van mit javítani.
    Ennyit az állami sulikból ill. a magyar oktatási rendszerről.
  • AgentKis #39
    Akkor értek egyet a döntéssel amennyiben a tanárokra is vonatkozik. Ugyanis, ha a tanár telefonja csörög ( ami nyílván rikább, lévén tanárból általában kevesebb van az osztályteremben) az is pont annyira zavaró tud lenni, pont annyira kizökkenti a tanulásból az embert.

    Egyébként nem tiltani, hanem szabályozni kellene, ennek ugyan lehet törvényes kerete, de szerintem felesleges hozzá törvényeket hozni. A rendzavarást eddig is megoldották, és ez is rendzavarás.

    Nekünk nem volt mobilunk a suliba, azért mégis verekedtünk néha. Ezzel is tudtak mit kezdeni a tanáraink. Érdekes. És nem akarták betiltani a cipőt, mert hogy mezitláb talán nem rúgunk akkorát. Nem az eszköz, hanem a tett az elítélendő, büntetendő...

    Inkább a tanárképzésen kellene javítani, olyan emberek tanítanak akiknek max. a szakmai hozzáértésük van meg az adott témához, (sajna az sem mindíg) de a gyerekekkel nem tudnak és nem is akarnak bánni (tisztelet a kivételnek, mert azért van olyan is). A jelenlegi tanárok, tanítók nagy része megélhetési pedagógus, aki csak azért lett tanár, hogy ne kelljen árkot ásni, meg kapálni, de ezen kívűl semmilyen vonzódása nincs a tanári pálya és a gyerekek felé. (nem pedofíliára gondolni :)).

    Az oktatás kezd nálunk is lezülleni a nyugati színvonalra, mint ahogyan a társadalom is elkezd fogyasztókból álló ostoba hangyabollyá változni. Úgyhogy hasonló törvényekre itt is lehet számítani idővel. Nembaj a jogtár azért 1 DVD-re még ráfér, azután meg jöhet a HD-jogtár :-)))
  • Troll #38
    Muhahaha, látom felnövőben van az új funkcionális analfabéta generáció...
  • Yv@n #37
    "imádom használni az angolt, most nem tom mi lesz a következő, de ha úgyan ilyen szintre eljutok 2 év alatt, mint most pl. az angollal eljutottam 1 év alatt"

    Nem akarlak elkeseríteni, de ha olyan szintre jutsz el az angoloddal, mint amin a magyarral pihengetsz, akkor nem sok értelme van vele egyáltalán foglalkoznod...
  • Ma2ska #36
    :D Ma 40 fok lesz kb ugyhogy megyek árkot ásni, jól jön az a 46 kila havonta, kis péz de hát ez van :DDD