Gyurkity Péter, Specker Balázs

Nem robbantanak idén a HD tartalmak

Egy friss felmérés szerint még a gyűjtők nagy része sem tervezi idén a következő generációs lejátszók és kiadványok beszerzését. A Sony eközben elhalasztotta saját Blu-ray filmjeit.

A Reuters beszámolója szerint a Peerflix online DVD kölcsönző cég a napokban végezte el felmérést a fanatikus DVD gyűjtők körében, amely lesújtó eredménnyel zárult. A válaszadók nagy többsége ugyanis legkorábban jövőre tervezi a Blu-ray vagy HD DVD tartalmak és lejátszók beszerzését, az idei évben tehát szerintük nem várható a nagy robbanás.

"Meglepődtünk azon, hogy a rajongók, gyűjtők milyen kis arányban tervezik a váltást az idei évben. A felhajtás és a látszólagos hisztéria ellenére a nagy többség még igencsak messze van a cserétől" - jelentette ki Daniele Levy, a Peerflix marketingért felelős alelnöke. Adataik szerint a vásárlók mindössze egyötöde tervezi a bevásárlást idén, míg a többség egyelőre kivár, és legkorábban 2007-ben szánja rá magát a kiadásra. Felmérésükben 1100 felhasználót kérdeztek meg, akik kivétel nélkül gyűjtőek minősülnek, hiszen havonta legalább öt kiadványt vásárolnak és legalább hetet kölcsönöznek - jelentős részük az interneten keresztül. Mindössze hat százalékuk vélte biztosnak az idei vásárlást, 13 százalékuk pedig valószínűnek tartotta, hogy még az év vége előtt váltani fog.



A cég következtetésével egyetért Tom Adams, az Adams Media Research kutatócég első embere is, aki szintén távolinak tartja a generációváltás beindulását. Számításaik szerint mintegy félmillió ilyen asztali lejátszó találhat gazdára az év végéig, amit 1-2 millió konzol egészít majd ki. Ebből kiindulva a vásárláson csak azok törik a fejüket, akiket egyáltalán nem érdekel a formátumháború, vagy elég fanatikusak ahhoz, hogy akár mindkettőre beruházzanak. A magas árak mindkét cég szerint nagy súllyal esnek latba, és a felhasználók többségét éppen az újabb kiadások riasztják el.

A Sony eközben úgy döntött, hogy a tavaszi megjelenéseket is inkább a nyárra halasztják - írja a TechNewsWorld. Az óriáscég eredetileg úgy tervezte, hogy nyolc Blu-ray mozifilmmel örvendezteti meg a nagyközönséget május 23-án, hét továbbit pedig június 20-án dob piacra. A késés reményeik szerint nem tántorítja el a vásárolókat az új formátumtól, mivel a lejátszók is csak június 25-én debütálnak majd.



A halogatás vélhetően a Samsung lejátszók késedelmével hozható összefüggésbe. Eredetileg a filmek a dél-koreai cég lejátszóival együtt kerültek volna forgalomba, ám mivel a gyártó egy hónappal ezelőtt bejelentette, hogy későbbre csúsztatja új modelljeit, ezért a Sony is - engedve a viszonteladók nyomásának - visszatartja az új lemezeket. "Viszonteladóink és hardver partnereink többsége kérte, üzemezzük át ezt az időpontot úgy, hogy az első kereskedelmi forgalomba kerülő Blu-ray lejátszókkal lehetőleg egybeessen" - idézi a The Inquirer Benjamin Feingoldnak, a Sony Pictures Home Entertainment elnökének interjúját.

Az első Sony-filmek között Az első 50 randi, Az ötödik elem, a Randiguru, a Repülő tőrök klánja, a Lovagregény, A pofonok földje, az Utolsó tangó Párizsban, a Szenvedélyek viharában, a Kaptár, az Apokalipszis most, a Robotzsaru, a Lopakodó, A Lény, a S.W.A.T. - Különleges Kommandó, a Terminátor és az XXX lesz megtalálható.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dez #24
    Csak akkor nem 100-as, ha nincs HDCP (eszközök közötti átvitel védelme) a megjelenítőben. De ez is csak azoknál a filmeknél okoz gondot, amiknél ez kötelező feltétel. De az ilyenek csak később jönnek.

    Láttál már egyébként (igazi, nem felnagyított sima) HD-s anyagot?

    Ja, az egész szórakoztatóelektronikánál van fontosabb - de azért nem olyan nagy baj, ha fejlődik. (Amúgy is vannak területei, amik visszafejlődnek, pl. a mai "hifi" már nem az, ami korábban volt.)
  • Berber #23
    A multkor olvastam valamalyik cikkben, hogy hiába van HD-s, vagy Br lejátszód, és 1080-as TV-d az átvitel még mindig nem 100-as. A másik meg, hogy én spec nem dl DVD-n nézem egyik filmet se. Tehát nem éri el a DVD minőséget se, mégsincs vele problémám. Egyébiránt ezekért a fércekért egy moziojegy árát se érdemes kiadni. Ami igazi film, az jó ha szines(!) nem hogy HD! Emberek, ezek csak mesék, csak egyszer érdekes történetek(meg kocsmanóták->CD)! Ezeknél sokkal fontosabb dolgok vannak nem(?) Mint a Swarci nagyfelbontásban elgügyögött "asztala visssza"-ja.
  • Anotino #22
    Eszre sem vettem :) Felkerulhet a listara.
  • muerte2 #21
    Én örülnék, ha vinnék mint a cukrot és elárasztaná a piacot a sok kínai szutyok ahogy szokta is, akkor is lemennének az árak.
  • dez #20
    De ezt én mondom, nem ők. :p

    A DVD csak olyan, mint egy jó minőségű hagyományos tévéadás.
  • MerlinW #19
    Ezek a lököttek gyűjtőnek hiszik a viszonteladókat...
  • atothhu #18
    Mikor bejött a dvd, arra is azt mondták, hogy fényképminőségű :D

  • atothhu #17
    "A pofonok foldje is jo. A tobbi tenyleg hulladek."

    például az Apokalipszis Most is "tényleg" az...
  • dez #16
    Vajon az a jobb, ha nincs iránta először túl nagy kereslet, és talán emiatt csökkentik az árat, vagy inkább a megfelelően nagy kereslet miatti felfutott gyártás által tud csökkenni jobban az ár? Nem tudom, de ami unikum, az nem szokott olcsó lenni.
  • dez #15
    Elmélet. Bármit jobb "fényképminőségben" nézni. (Amit persze egyátalán érdemes megnézni.)

    Régen nagyanyámék leszólták a színestévét, hogy úri huncutság. Aztán amikor meglett az első színestévéjük, már mindenki csak azt akarta nézni.