Berta Sándor

Online CD-vásárlás egy dollárért

Egy különleges internetes áruházat hoztak létre az Egyesült Államokban. A bolt vezetőinek célja, hogy egyesítsék a fájlcserélő hálózatok előnyeit és sikerét a hagyományos kereskedelmi módszerekkel.

Az új áruház neve "lala", és természetesen a lala.com webcímen érhető el. A szolgáltatás egyedisége annak annak köszönhető, hogy nem veheti igénybe bárki, csak azok, akiket egy, a rendszer tagjának számító ismerősük meghív. A lala.com vezetői elmondták, hogy ezt a kitételt néhány héten belül el fogják törölni. Az elv kísértetiesen emlékeztet a Gmail levelezőrendszernél alkalmazott megoldásra, ahol eleinte szintén meghívóra volt szükség ahhoz, hogy valaki regisztráltathassa magát.

Mint ismeretes, a szerzői jog által védett zenei albumok vagy egyéb tartalmak csereberéje hivatalosan tilos. A portálon azonban nem is csereberélik ezeket a CD-ket, hanem a regisztrált tagok megveszik egymástól a legális zenei albumokat. Csupán egyetlen kikötés van, ez pedig az, hogy a CD-t vásárlónak a vétel előtt eladásra kell kínálnia, illetve el kell adnia egy legális zenei albumot. Vagyis voltaképpen cserebere történik, ám jogilag eladásról és vásárlásról van szó.

Az eladásra kínált zenei CD-ket maga az eladó küldi el a vásárlónak, ezután a lala.com rendszere jegyzi a tranzakciót. Emellett fontos, hogy a vásárlók a megvett anyagokat nem tárolhatják sem MP3-lejátszón, sem számítógépen vagy másolt lemezen. Ezt persze senki nem tudja és nem is akarja ellenőrizni. A lala.com üzemeltetői igyekeznek minél több zeneszámot elérhetővé tenni. Ebbéli igyekezetük úgy tűnik, sikeres, hiszen a bolt kínálata már most megközelíti a három millió zenei CD-t.

Bill Nguyen, a portál egyik alapítója elmondta, hogy a bevételekből a zenészeket 20 százalék illeti meg. Nguyen kiemelte, hogy ez egy önkéntes felajánlás, erre őket semmilyen törvény sem kötelezné. Az online bolt egyébként onnan kapta a nevét, hogy a "lala" volt Nguyen fia által kiejtett első szó.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • JZO #8
    EZ VALAMI FIZETETT HÍRDETÉS AZ OLDALNAK VAGY MI A SZAR?

    Sok ilyen van basszus, kit érdekel, hogy amerikai azt hiszi magáról, feltalálta a spanyol viaszt??
  • MC Stich #7
    Az jó hogy 1 dollár de ma már kinek kell CD ? ?
    Én DVD-t dzoktam írni az meg sokkal drágább azt árulhatnák 1 dollárért (bár azt se tudom mennyi az)
  • csomi #6
    Hat ez az! Bar vegul is ekkora mennyisegu kereslet, kinalat eseten nyilvan hamar megtalaljak egymast a kolcsonosen kereso illetve eladni kivano partnerek.
  • Jani-B #5
    Valaki más veszi meg a te CD-det, de addig te nem tudsz venni semmit, amíg legalább egy CD-t el nem adtál...
  • csomi #4
    Szamomra nem volt ismeretes, hogy a legalis tartalmak csereje is tilos mondjuk az egy dolog. Tovabbi gond meg, ha vegul is formailag egy csere tortenik, hogy mi van ha valakinel megvan az az album amire en vagyom viszont amit en ajanlok erte az neki nem kell. Akkor hogy jon letre a csere?
  • Cat #3
    viszont legalább betiltani nem lehet, mivel azt cserélek el amit akarok.
  • Tinman #2
    "Emellett fontos, hogy a vásárlók a megvett anyagokat nem tárolhatják sem MP3-lejátszón, sem számítógépen vagy másolt lemezen. Ezt persze senki nem tudja és nem is akarja ellenőrizni."

    Az alapötlet nem rossz DE, akkor tetszene igazán ha legálisan 1 dollárért/album tárolhatnám a cuccot. És ha ebből az 1 dollárból így 20% a zenészhez menne az külön tetszene.
    De így ez semmit nem ér, hiszen hiába fizetek valamiért, igazából nem az enyém és ha jön a RIAA, ASVA stb, akkor hiába mutogatom neki a tranzakció számot le sem szarja -ahogy azt sem, hogy támogattam a zenészt-, hiszen törvénytelenül van a vinyón, mp3 playeren a zene.

    Még, hogy az amcsiknál nem fogja ezt senki ellenőrizni... na neeee, ezt ugye senki nem gondolja komolyan?! Ott még azt is tudják, hogy reggel puhát vagy keményet... szutyok egy ország. Freedom mi? :-D
  • BuzzFuzz #1
    érdekes, bár engem hidegen hagy,,,