Specker Balázs

Honlapokat záratott be az Apple

Az Apple a Digital Millenium Copyright Act nevet viselő szerzői jogvédő törvényre hivatkozva bezáratott két, a Mac OS X Intel és AMD processzorokra való átültetését boncolgató weboldalt.

Az OSx86 oldala azzal foglalkozik, hogy miként lehetne módosítani a Mac OS X-et, hogy az x86 utasításkészletű processzorokon is fusson. A hét elején a project honlapján a következő felirat jelent meg: "Sajnálattal tudatjuk, hogy minden erőfeszítésünk ellenére az OSx86 projekt felszólítást kapott a DMCA törvény megsértése miatt. A fórum mindaddig nem lesz elérhető, míg át nem vizsgáljuk az oldal tartalmát, és el nem távolítjuk az esetleges szabálysértő elemeket. Köszönjük a türelmet" - állt az üzenetben.

A Win2osx.net elnevezésű, hasonló témájú weboldalt ezzel egyidőben zárták be. A héten korábban az oldal fórumára felkerült egy Maxxuss néven ismert hacker által írt bejegyzés, aki olyan patchet tett közzé az interneten, amely segítségével a programozásban jártas felhasználók futtathatóvá tehették PC-jükön a Mac operációs rendszerének legfrissebb verzióját.

Az Apple nem engedélyezte a Mac OS x86 PC platformra történő átültetését. A számítógépgyártó egy úgynevezett Trusted Platform Module-t használ, hogy Mac OS-t az eredetileg meghatározott rendszerhez kösse, és azzal, hogy a crackerek feltörték ezt a védelmet, a DMCA ellen vétettek. Az említett törvény tiltja bármilyen olyan hardver vagy szoftver terjesztését, amely védelmi mechanizmusok kiiktatására hoztak létre, sőt egy ilyen jellegű szoftver puszta belinkelése is illegálisnak számít.

Az OSx86 honlapján az About us részben tesz említést a DMCA törvényről: "Oldalunk teljes összhangban működik a DMCA paragrafusaival. Honlapunk mindössze fórumozási lehetőséget nyújt azoknak, akik Intel hardverükön OS X-et kívánnak futtatni. Aki kapcsolatba hozható a DMCA megsértésével, kizárjuk" - áll a weblapon.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Ulkesh #22
    Butasag..
    A fan-ok Apple gepet hasznalnak, ahol nem kell megtorni az Os-t..

    Az OSX PC-n valo elterjedese tonkretenne az Apple-t, mivel az elsosorban hardvergyarto, ezert teljesen jogos, hogy tuzzel-vassal fellep ez ellen..
  • Tetsuo #21
    Az Apple-nek nem ez az első húzása, ilyen hozzáállással pont a fanokat írtja.
  • Ulkesh #20
    "Igen, fél év múlva. IT-ben ez nagyon nagy idő..."

    Nagy ido, de jelenleg meg nem igazan tud az Intel olyan piacon levo CPU-t felmutatni, ami a PowerMac-ek kivaltasara alkalmas lenne (azert egy 64 bites Quad-ot nem olyan egyszeru lehagyni :) ), nem veletlen, hogy a Pro desktop gepeket 2007-re dataljak..
    A kisebb gepeket, notebookokat folyamatosan hozzak majd ki, a kovetkezo gep bemutatasa pl. februar 28-an lesz..
  • Ulkesh #19
    "minek ehhez almás logó dupla áron?"

    Milyen dupla arrol beszelsz ember?

    Legalabb lennel tisztaban alapveto dolgokkal..

    Nezz meg egy iMac 20"-os gepet.
    465 eFt-ba kerul.
    Ultesd at ezt a konfigot PC-s vasra..
    Csak a 20"-os monitor 200 eFt felett mocorog.
    Egy megkozelitoleg sem ennyire kompakt megoldasu barebone PC ami nem tartalmaz semmit, csak alaplapot es tapot 150-160 eFt, egy 2 GHz-es CoreDuo-nak megfelelo proci 100-150 eFt, adjal hozza meg vinyot, ramot, jogtiszta OS-t, egy komplett kreativ programcsomagot es mar jo 100 rugoval tullepted az iMac arat..

    De veheted a MacBook Pro-t is, egy hasonlo Core Duo-s PC semmivel sem olcsobb, csak nagyobb :)

    "RIP apple, hál istennek! :)"
    En meg varnek egy kicsit ezzel a temetessel, elobb kezdenek gyujteni koszorura MS ugyileg :) ahogy ezt a Vistas szenvedest elnezem..
  • asysoft #18
    Igen, fél év múlva. IT-ben ez nagyon nagy idő...
    Amúgy nem értem, miért lenne jó, ha "megbukna" az Apple. Vagy te úgy gondolod, hogy valóban ki akarják dobni az OS X-et a Vistáért?:) Akkor nemhiszem, hogy ennyit öltek volna a szoftver-átírásokba...
  • Macc #17
    Semmi kozod hozza, de azert szeretned ha megbukna -> ertelmes!
  • LaPalma #16
    kérdem én, ez a hálistennek minek? ártott neked az apple, vagy csak nagyfiúnak szeretél látszani?

    (és olvasd vissza mekkora hülyeséget írtál: "intel procin nemsoká windows fog futni")
  • MacrosTheBlack #15
    De fél év múlva lesz. Úgy hívják: Merom.

    Nem baj, hamarabb megbukik a mek, intel procin nemsoká windows fog futni, minek ehhez almás logó dupla áron? RIP apple, hál istennek! :)
  • Kelt #14
    Pillanatig se akarom megtörni a lincshangulatot, de az OSx86 Project tegnap óta ismét működik, csak a Maxxuss-féle patchekre való hivatkozásokat távolították el.

    Szóval ez a hír a kikerülésének pillanatában már pontatlan volt. És akkor még jóindulatú vagyok. ;)
  • asysoft #13
    Mivel Intel mellett kötelezték el magukat, elsősorban a laptopok miatt. 64 Bites Pentium M/CoreDuo pedig nincs...