Hunter

Ismét gyártana plutóniumot az Egyesült Államok

A hidegháború befejezése óta először mérlegeli az Egyesült Államok a plutónium-238 előállítását, bár a hivatalos közlések szerint ezúttal nem a fegyverkezésben, hanem az űrkutatásban használnák fel.

A döntésre már idén ősszel sor kerülhet. Amennyiben zöld utat kap a 300 millió dolláros tervezet, akkor egy délkelet-idahói szövetségi nukleáris létesítményben megkezdődhet a radioaktív fém előállítási procedúrája. Az Idaho Nemzeti Laboratóriumban (INL) 2011-től 30 éven át évente 5 kilogrammot állítanak majd elő. A nem-fegyverminősítésű plutóniumot űrakkuként emlegetik, és szinte bármelyik űrjárműben felhasználnák a műholdaktól egészen a világűr távoli pontjaira irányított szondákig.


Az INL egyik telephelye

A tervezet az űrakkuk felét a NASA projektjeinek szánja, míg a másik felét meg nem nevezett nemzetbiztonsági célokra használná. A gyártásra azért van szükség, mert az amerikai készletek kimerülőben vannak, valamint egy oroszokkal kötött egyezmény szerint azt a készletet nem is használhatják fel biztonsági vagy védelmi alkalmazásokhoz.

Idaho ugyan már rábólintott a tervezetre, azonban a radioaktív hulladék elhelyezéséről heves viták folynak az állam és a minisztérium között. Idaho állam vezetői írásos biztosítékot követelnek arról, hogy a becslések szerint évente keletkező 21 000 liter szennyezett hulladékot eltávolítják az államból. Az energiaügy azzal érvel, hogy Idaho vezető szerephez juthat a nemzet űrprogramjában és ennek örülnie kellene, a lakosok többsége azonban egyáltalán nem tűnik boldognak, különösen annak fényében, hogy a laboratórium komplexum közvetlen közelében található az Eastern Snake River víztárolója, ami az állam elsőszámú ivó- és öntözővíz-forrása.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • fujin #100
    pfff... ez a hír pfff... :)) a világ önjelölt csendőre úgy fest még mindig nem fogta fel, h amit csinál az több mint lool...
  • mrzed001 #99
    Hát, nem a válaszom a kérdésedre :P
    Nem paranoiás vagyok, hanem .... olvasd el az aláírásom :PP

    A 3g-al meg gondolkozz el, hogy az orosz+EU műhódak nem szúrnák-e ki, hogy világít az egész völgy :)
  • uniu #98
    Ehh, ha te elmesz rontgenre nem parazol, hogy az agyhullamaidat tapogatjak le, hogy azonositsanak utana ?:)vagy a fogdoki mikrochipes tomest rak a fogadba ?:)
    Amugy meg sztem mas kutasasokhoz kell a plutonium es nem 5 kg evente, akar irhatnanak 3grammot is, ugysem tudjuk leellenorizni.
  • mrzed001 #97
    A titkolózáshoz usa nagyon ért, éppen ezért kellett ez a bejentés is, úgy hívják, hogy: FEDŐSZTORI :)
  • fawcet #96
    Lehet hogy igaza van mindenkinek egy picit, de akkor se lesz sok beleszólásunk, hogy bármit tegyenek a műholdakra. Kivéve ha tényleg sikerül bizonyítékot szerezni.
  • mrzed001 #95
    Szerintem meg olvass vissza 30 post-ot :)
  • fawcet #94
    Logikusan gondolkozva ha fegyvert akarnának gyártani akkor azt nem publikálnák szerintem.
    És a meglévő mennyiségek is elegendőek elég komoly csapáshoz.
    Úgyhogy felesleges ezen agyalni hogy mi lesz évi 5 kilóból.
    Nemzetbiztonság címszóval bármit megtehetnek, de mi mit fogunk nekik mondani? Semmit.
  • Alien_AM #93
    "Ki a zisten az aki 35 évre előre tud tervezni????!!!!!"

    hat ha magyarorszag 5 evre tudna elore gondolkodni akkor nem itt tartanank, ha bush-t levaltjak attol meg az ijen programok megmaradnak nem ugy mint a "szécsényi terv :)".

    amugy trukk az egesz egyertelmu hogy nem urkutatasra kell.
  • Epikurosz #92
    Növeljük az egérműveletek számát? amikor csökkenteni kellene.
  • mrzed001 #91
    Sőt, IE5.5 alatt is ment (ha jól emlékszem :) )