Ötvös Tibor

Így lopta el Hitler a Karácsonyt

Bár a Harmadik Birodalomban milliók tekintettek úgy a vezetőjükre, Hitlerre, mint egy látomásokkal bíró Messiásra, a Führer nem akarta ezt az elemet bevonni a politikájába, nem szerette volna ha a vallás felülemelkedik a nemzetpolitikán.

Éppen ezért bár Hitlert is katolikusnak nevelték, de jobban vonzódott a német protestáns tanokhoz, kormányának tagjai pedig a lehető legváltozatosabb felfogásban vezették részlegüket. Akadtak, akik szerint Jézus zsidó származása hazugság, a megváltó igazából egy árja, de voltak ateisták és olyanok is, akik az SS számára akarták megszerezni az összes egyházi tulajdont. Hitler azonban más terveket szőtt, elképzelése szerint a rassz és a nemzet emelkedett volna a vallás felé, ezzel egyesítve mindenkit. Nem volt azonban könnyű dolguk, hiszen ehhez valamilyen módon magát a kereszténységet is el kellett fogadniuk, ami nehezen ment, hiszen Jézus mégiscsak zsidó származású. Így elhatározták, hogy a legfontosabb ünnepet, a Karácsonyt a saját képükre alakítják.



Első körben átvettek egy északi mitológiában szereplő ünnepet, melynél a Szenteste már nem Jézus születését jelezte, hanem a tél megérkezését. Erre vezették be a Julfest és Rauhnacht kifejezéseket. A díszeket pedig természetesen ellátták a párt nemzeti logóival, így lehetett kapni horogkeresztes gömböket, napkorongokat, illetve a dalokat is jelentősen átalakították.

A Mikulás viszont nagyon kedvelt volt a náci birodalomban, azonban nem Szent Miklós püspök képében érkezett meg, rénszarvasok által húzott szánon, hanem Odin, a viking isten alakjában fehér lovon lovagolta körbe a világot. Alkalmanként Joseph Goebbels is beöltözött, hogy ajándékot osztogasson a Hitlerjugend illetve a náci párt tagjai számára. Külön érdekesség, hogy ezen ajándékok többségét a Dachauban felépített koncentrációs tábor "lakóival" készíttettették el, de erről azok, akik ezeket kapták nem tudtak. Ha ugyanis erre rájöttek volna, nem fogadhatták volna el, hiszen tilos volt hozzáérni olyasmihez, amiket zsidók is érintettek.

A II. világháború idején a Julfest kijutott a frontvonalakra is a Reichspropagandaleitung képében, melynek lényege, hogy egy 100 oldalas könyvben lehetett megtalálni különböző ünnepi történeteket, illusztrációkat, dalszövegeket - ezek mindegyike arról szólt, hogy mekkora áldozatot hoztak az elesett katonák és családjaik. 1944 és '45 Karácsonyát megpróbálták újra ellopni és a halott katonákat éltetni, de akkor már kézzel fogható volt a vereség, a németek nem voltak ünneplős kedvükben.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • gforce9 #125
    Én az elmúlt éven rengeteg dokumentumfilmet megnéztem és történelmi áttekintéseket olvastam a 2.vh kérdésében. Az a ritka, ha valamelyik forrás megpróbál objektív lenni. Egyszerűen nincs elfogulalatlan, objektív esetfeltárás. Mint ahogy ez a cikk sem az. Még alig telt el pár évtized azóta. Nem nagyon van elfogulatlan történész, aki ezzel foglalkozik. Ezt abból gondolom, hogy a különböző forrásokban jelentős ellentmondások vannak. Ennek a kérdésnek a megítéléséhez még fel kell nőnie pár generációnak, hogy előkerüljön olyan ember is, aki nekiáll tényszerűen a témának. Manapság ilyen anyag nagyon kevés van. Nem lehet kiszűrni a sokfajta verzió közül.

    Annyi biztos, hogy a mitológiai képet az emberek fejében mindigis az emberek kollektív manipulálására használták, teljesen mindegy milyen mítoszkört nézük. Hülye lett volna Hitler, ha nem használja ki, ezt a jól bevált módszert, de hogy ellopta volna a karácsonyt? Ha más szemszögből nézzük, akkor a kerszténység 1-2 ezer éve pedig ráerőszakolja a karácsonyt az emberekre. Azt a napot, amikortól hosszabbodnak a nappalok, azt az északiféltekén ünnepelték általában a kereszténység előtt is, teljesen belátható okok miatt. Így olyat mondani, hogy valaki a "karácsonyt ellopta" értelmetlen. De persze egy keresztény kultúrkörben a kerszténység az alap és aki máshogy él, az kirívó.

    Jó hasonlat erre: Ha egy fehér embert megkérdezünk, hogy egy zebra milyen színű? A fehér azt mondja többségben: fehér alapon fekete csíkos. Egy fekete pedig: fekete alapon fehér csíkos. Erről történt felmérés is.

    Az, hogy a "keresztény szellemű" karácsony határozza meg nekünk az alap viselkedési formát december végén, az pusztán a szokás hatalma. Szokásrendet meg lehet változtatni, de ellopni? Ennek a szónak nincs értelme ilyen esetben.
  • Vol Jin #124
    Re: Manonegra
    Még mindig nem igazán vagyok képben, hogy milyen mozdulatokról mesélsz, de legyen mentségemre mondva, hogy annyira nem érdekel már a foci, hogy egy BL-döntőn is elaludnék.. Pár évtized alatt ezt hozta ki belőlem a hazai színvonal. Tölre lelkes vagyok egy válogatott győzelemtől, de csak a szalagcímen. Az első meccs, amit megnézek, a magyar döntő egy VB-n. Persze ehhez a reinkarnációban kellene hinnem.

    Csak még mindig nem értem, hogy ennek mi köze van Hitler karácsonyához.
  • ManoNegra #123
    De könyörgöm, ez nem a heil hitler karlendítés, hanem valami elcseszett utánzata vagy mi amit egy humorista kezdett el. Amikor először hallottam róla, azt hittem hogy valami rossz vicc, de amint látható nem az.

    Kíváncsi vagyok, mikor szedetik le Gül Baba szobrát, mert éppen "fordított karlendítést" végez...

    És innentől érdekes az, amikor a románok (és nem a kemény mag, hanem az egész stadion!) Etnikai tisztogatásra szólít fel, akkor a fifa megfigyelők a fülükön ülnek és az erdélyi magyaroknak kell feljelentést tenniük, de egy ilyen elcseszett hülyeség miatt egyből vizsgálódnak.
  • Vol Jin #122
    Re: Semptronius

    Hát én sem vagyok valami nagy bizakodó a jövőt illetően. Nem sokáig lehet még fújni a jobban teljesítő lufit..
  • Vol Jin #121
    Re: Manonegra

    "Én csupán annyit próbáltam mondani, hogy a haverod nem arra válaszolt amit írtam, hanem a saját képzelgéseire, és ez neked sem akaródzott feltűnni."

    Az egyik kurucinfós barátomnál elvárás a barátnőinél a prosztatamasszázs. Nem tudom mit akadtál ki ezen annyira. Hát ha egyszer azért aggodalmaskodsz, hogy a különböző testhelyzeteknek, mozdulatoknak a tilalmát bevezetik-e esetlegesen-e, akkor persze, hogy ilyesmire gondol az ember. Egyébként meg van aktualitása a dolognak, elég ha azt mondom KDNP.

    Most, hogy tisztáztuk, hogy a heil Hitler karlendítés betiltása miatt aggodalmaskodsz, leszögezném, hogy legközelebb lehetnél konkrétabb.
  • Vol Jin #120
    Re: Manonegra

    "Hát nézd, nem mondtam egy szóval sem hogy többet érnék bárkinél, de akkor amikor egy román magyaron ötvenezer román teli torokból üvölti, hogy ki a magyarokkal Romániából, akkor neked az a legnagyobb bajod, hogy a magyar szurkerek miért fekete trikóban vannak, ez azt hiszem mindent elmond..."

    A focidrukkerek már csak ilyenek, ha köménymagosak. Azok a román nacionalisták. A legtöbbjük annyira ostoba, hogy azt hiszi, Románia létezett a XX-ik század előtt is. Totál abban a hitben élnek, hogy a magyarok úgy száz éve lepték el Erdélyt. A legtöbb széljobber mindenhol ostoba. Van néhány szélsőséges barátom, nekik is ez a véleménye. Nem is értem mit csodálkozol azon, hogy a román nácik nem szeretik a magyarokat. A régióban egyedül a lengyelek szeretnek minket.
  • Vol Jin #119
    Re: Baluman

    Nehogy azt hidd, hogy a kurucinfósoknak ez lenne a célja. EGyébként számomra is megalapozatlan, hogy rendszeresen kapnak kárpótlást, amit egy-egy zsidó szervezet kiharcol, Az egész arról szól, hogy az illető szerveuet levegye a "kezelési" költséget.

    Űgy 2005 környékén bankfiókosként a következő eset történt velem. Beállított három busznyi szerveztetetten utaztatptt zsidó, hogy a nagyjából 5-6 ezer eurós kárpótlási csekket beváltsa. Gondolhatod, hogy nem volt félmillió euró a fiókban. Még forintban sem tudnánk ennyit kiadni. Mondtuk, hogy jöjjenek holnap, és berendeljük a szükséges pénzt, de akkor jelezzék most a szándékukat. És ez azért fontos, mert nem csak a pénzt kell berendelni, hanem átkérni pár kollégát más fiókból, mert ilyen címleteknél ekkora mennyiségnél fénymásolni kell az iratokat is. Mi volt az első reakciójuk? Vagy huszan bent álltak, a többség meg kint, és néhány elkezdett fasisztázni, amihez a kintiek úgy csatlakoztak, hogy azt sem tudták mi van bent.. Valahogy az a reflex él bennük, ha fasisztát kiáltanak, akkor minden elintéződik.

    Én meg elröhögtem magam, mert az egyik nem közéjük tartozó ügyfél azt mondta pont, amit gondoltam. Na gondolta volna ma reggel, hogy lefasiztázni fogják, nem zsidózni az ügyfelek a bankban?
  • Vol Jin #118
    Re: Lunki88

    "Itt a cikkel kapcsolatos fórum egyébként. http://sg.hu/listazas.php3?id=1387923114

    Mielőtt megvádolsz hogy hülyének nézlek, nem csak segíteni akarok. :)"

    Kösz, de nem képesség, hanem érdeklődésbeli hiányosságok gátolnak a fórumozásban.

    Valahogy úgy vagyok vele, hogy nem a honlapért vagyunk mi, hanem fordítva. A széles monitorokra valóban nem volt megfelelően optimalizálva az oldal, de használhatott az ember nagyítást, és még kellemesebb is volt a látvány. Az is átszabható lett volna widera, ha nagyon számít a korral haladás. De ez így egy fosch. Áttekinthetetlen megjelenés, és kerülőutakon kommentelés a fórumban, ami amúgy is szar volt, de az első nyolcvan kommentet mutatta. Lehetett reagálni, felhasználóbarát volt. Ezt a dizájnt én nem fogom tartósan látogatni. Nem az újdonságtól irtózok, hanem egyszerűen pocsék az új.
  • ManoNegra #117
    Ha meglátlak ott, akkor üdvözölni foglak! ;-)
  • sempronius18 #116
    Jobb hazafi is vagy nálam ennek is örülj...majd mikor eljön a szép új világ bizonyára meglesz érte a jutalmad, vagy ha az nem jön el üdvözölni fogsz bizonyára miatta az úr előtt.