Gyurkity Péter

Megjelent a 64 bites Sempron

Bár a processzorgyártó hivatalosan még nem jelentette be, mától elérhetők az új 64 bites Sempron család első tagjai, míg az ikermagos chipek esetében jelentős árcsökkenésre számíthatunk.

A 64 bites kiterjesztéssel kibővített Sempronok megjelenéséről az X-bit Labs számolt be, és a weboldal értesülését rövid időn belül az AMD szóvivője is megerősítette. "A mai naptól kezdve elérhetők a 64 bites Sempron processzorok. A 32 bites és 64 bites változatok között egyedül az OPN számok (vagyis a rendelési kód) segítségével tehetünk különbséget" - jelentette ki Damon Muzny, az AMD szóvivője a híroldalnak adott válaszában.

Elmondása szerint a Socket 754 foglalatba illeszkedő processzorok a szokásos PC3200 memóriavezérlőt tartalmazzák, és az Athlon 64 chipekhez hasonlóan támogatják a No Execute nevű eljárást, amely a Windows operációs rendszerekben "Data Execution Prevention" néven ismeretes.

A processzorok órajeléről, illetve a másodszintű gyorsítótár méretéről nem érkezett információ, mindössze annyit lehet tudni, hogy a 64 bites kiterjesztés a Sempron 2600+, 2800+, 3000+, 3100+ és 3300+ chipekben található meg, amelyek a jelenlegi áralista szerint 74, 83, 98, 113, illetve 140 dollárba kerülnek. Ezen processzorok kivétel nélkül 90 nanométeres technológiával készülnek, hőtermelésük 62 watt. Nem hivatalos információk szerint az órajel nem változott a jelenleg kapható 32 bites változatokhoz képest.

Az AMD nemcsak az új Sempron processzorokkal, hanem az ikermagos chipek új, az eddigieknél olcsóbb változataival is a vékonyabb pénztárcájú vásárlóknak szeretne kedvezni. A tajvani DigiTimes értesülése szerint a következő hónap elején jelentős árcsökkenés várható, amely a Sempron, illetve a jelenleg borsos áron kapható Athlon 64 X2 chipeket egyaránt érinti majd, sőt, a gyártó augusztusban egy új, olcsó ikermagos processzort is piacra dob, mégpedig Athlon 64 X2 3800+ jelöléssel. Ennek ára az alaplapgyártók szerint 345 dollár lesz, ami még az egymagos 3800+ árát sem éri el, így rövid időn belül slágertermékké válhat. Az új chipről részletes információ nem áll rendelkezésre, de a processzor minden bizonnyal csak órajelében tér el elődeitől.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • torjoz #12
    Kép meg csak ez volt kéznél (gondolom:))
  • torjoz #11
    GABOR16:
    Ha figyelmesen elolvastad volna a hírt, akkor észrevetted volna, hogy nem Socket 462, hanem Socket 754 es foglalata van!
  • arty #10
    előző hírek szerint csak a 3100/3300+ tudja (majd) ... :(
  • TH448 #9
    Arról tud valaki infót, hogy ez most akkor támogatja e a Cool and Quiet technológiát?
    Márcsak mert akkor lehet, h költenék rá, ha kevesebbet fogyaszt, meg nem is kellene olyan hűtés film közben...
  • FTeR #8
    most igazából, hogy minősűl a sempron az athlonhoz?

    a Athlon 64 X2 3800+ 345$-ért igen szép ár. kétmagos 64bites és még athlon is. kiváncsi vagyok erre mit lép az intel. (sokan pedzegették, h amd most drágább az intelnél)
  • RpPRO #7
    "hőtermelésük 62 watt"
  • s1lkforrent #6
    Wah, Twollah az eSGén
    Előbb-utóbb átköltözik a Sempron 939-re, szép is lenne, ha a budget proci külön foglalatba menne. Még akkor is, ha lesz hozzá budget chipset is, mint az az Intelnél szokás.
  • GABOR16 #5
    Az ügye nem 64-bites (kicsit szerintem nehéz lenne)?
    De ha mégis (kizárt) azlenne, egy biosfrissítéssel, tán beletudnám tuszkolni a jelenlegi NF7 es lapomba a 2500+ os bari helyébe...
  • twollah #4
    A kepen Socket A-s Sempron van...
  • irkab1rka #3
    939-es Semptron 64-ről nyomasson ide linket aki tud. Most nem érek rá keresgélni, mert dolgozni kell :) köci