Gyurkity Péter

Megjelent az első 64 bites AMD processzorra írt játék

Bemutatták az első olyan játékszoftvert, amely teljes mértékben kihasználja a 64 bites AMD processzorok képességeit - jóllehet a szükséges operációs rendszer megjelenése csak egy év múlva várható.

A szóban forgó játék az Atari fejlesztése, és a keresztségben a "Shadow Ops: Red Mercury" nevet kapta készítőitől. Az AMD, valamint az Atari szóvivője az új játék egyik legfontosabb előnyeként említette, hogy a 64 bites címzés révén jóval több memóriát támogat, mint 32 bites elődjei, így valóra válhatnak azok a grafikai fejlesztések, amelyek megvalósítása eddig a szükséges memória hiánya miatt késlekedett. A játékot eredetileg Xboxra adták ki, amely egy 32 bites erőforrást foglal magában. Az Atari szóvivője elmondta, hogy a játék 64 bitre történő konvertálása aránylag gyorsan és problémamentesen lezajlott.

A tény, hogy az első 64 bites játékot az Atari adta ki, némi meglepést jelent azok után, hogy az AMD korábban megerősítette, hogy az Ubisoft már dolgozik a "Far Cry" és "Unreal Tournament" játékok átírásán. A mostani nyilatkozatokból kiderült, hogy az említett játékok megjelenését a 64 bites Windows operációs rendszer hiánya miatt elhalasztották, és az Ubisoft minden bizonnyal csak a Windows megjelenése után dönt a 64 bites változatok sorsáról.

Elemzők szerint a játékok iránt érdeklődő vásárlók is kivárják a 64 bites operációs rendszer megjelenését, bár a 32 bites konfigurációk lecserélése várhatóan jóval tovább húzódik majd, ami elsősorban a jelenlegi memóriaáraknak köszönhető. A felhasználók többsége ugyanis 512 MB memóriát használ, és egyelőre nem valószínű, hogy az átlag vásárlók feszegetni kezdik a 32 bites processzorok esetében érvényes négy gigabájtos korlátot.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • GABOR16 #14
  Kezdjük avval, hogy jelenleg a legnagyobb modul is csak 1GB-os.
  Nem is beszélve arról, hogy többe kerül mint 2 512-es.
 • dez #13
  4+GB
 • dez #12
  Aki mostanában vett gépet, bizonyára nem akarja rögtön lecseréni (nem is sürgős), de aki most akar váltani, nem kell sokkal többet fizetnie egy 64 bites konfigért. (Mondjuk memóriából még nem tud értelmes áron 4GB-ot venni, arra még várni kell, de ez sem sürgős.)
 • Mice #11
  külön-külön lehet h csak 27-35öt nyomnak de három komponenes esetében már megvan egy új gép ára

  dez ha ennyi manid van vágj már hozzám is...
 • Taybore #10
  "a szükséges operációs megjelenése csak egy év múlva várható."
  Mármint ha valaki csak windowsban tud gondolkodni...
 • dez #9
  (Tudniillik a "nagyobb alkatrész sűrűség" - picit leegyszerűsítve, de lényegében - annyit jelent, hogy kisebb képet tudnak élesen ráfotózni a lapkára az előállítás során.)
 • dez #8
  A memória-árak nem sokat jelentenek, mivel pl. 4GB-hoz nem 8db mai 512MB-os modult fogunk használni, hanem 1-2 éven belül már egy modulon lesz annyi, mivel ugye a memóriachipek kapacitása is növekszik, de technológia fejlődésével (nagyobb "alkatrész" sűrűség) az előállítási költségük nem növekszik számottevően - a váltásokhoz szükséges egyszeri beruházásokat leszámítva.
 • dez #7
  Foxconn K8S755A-FRSG - br. 21e.
  Abit KV8 Pro - br. 27e.
  Asus K8N-E Deluxe - br. 35e.

  Lásd legújabb alaplapos cikk a PH-n (SG főlapról elérhető).
 • dez #6
  Athlon 64 2800+ 30+áfa körül van.
 • HUmanEmber41st #5
  Milyen megoldások lesznek, ha a 4GB memoria kevés lesz hozzá???