Gyurkity Péter

Elkészült az Adobe szoftvereinek riválisával a Microsoft

A Microsoft oldaláról letölthető az Adobe szoftverek riválisának szánt grafikai alkalmazás első próbaváltozata, amely az Acrylic nevet kapta, és az Adobe Photoshop, illetve az Acrobat Readerhez hasonló szolgáltatásokat kínál.

A béta állapotban lévő, 77 megabájtos szoftvert a Microsoft weboldaláról tölthetjük le, és ugyaninnen juthatunk el a az Acrylic hivatalos fórumára is, ahol összegyűjthetjük az eddig felfedezett hibákat és hiányosságokat. Az Acrylic a jelek szerint nagyobb gond nélkül kezeli a Photoshop és az Illustrator fájlformátumát, és nemcsak megnyitni, hanem elmenteni is képes korábbi munkáinkat, emellett megbirkózik a pdf kiterjesztésű fájlokkal is. A szoftver gépigénye meglehetősen nagy: az ajánlott konfiguráció Pentium 4 processzort, és legalább 512 MB memóriát követel, míg a szoftver körülbelül 500 MB-on terpeszkedik el a merevlemezen - a vállalat a szoftver könnyebb kezelése érdekében grafikus tábla beszerzését is ajánlja.

Minden bizonnyal a nagy gépigénnyel függ össze az a gyakori panasz, miszerint a program futási sebessége hagy maga után kívánnnivalót. A Microsoft természetesen folyamatos optimalizációt ígér, és reményeik szerint a végleges változat már jóval kedvezőbb sebességet ér majd el - azt viszont egyelőre nem lehet tudni, hogy a végleges verzió hozzávetőlegesen mikor készül el. A vállalat weboldalán mindenesetre az áll, hogy a béta október első napján jár le, így kijelenthetjük, hogy az Acrylic valamikor ősszel kerül a boltokba.

Klikk ide!
Klikk a képre a nagyobb változathoz

A projekt érdekessége, hogy a program - Expression néven - eredetileg Mac OS X alatt jelent meg, és a Microsoft a felvásárlást követően elérhetővé tette a korábbi változatot. Mi több, a program 3.3-as verziója még mindig letölhető a Microsoft oldaláról, viszont a béta már kizárólag Windows operációs rendszer alatt elérhető, és a vállalat nem tett semmilyen ígéretet arra, hogy az új szoftver Mac OS X alatt is megjelenik. Az x86 platformra átírt Mac operációs rendszer természetesen más lapra tartozik, de ennek megjelenésére még egy ideig várnunk kell.

További kérdéseket vet fel, hogy mik a vállalat tervei a Metro formátummal, amelyet nemrég azzal az ígérettel dobtak a köztudatba, hogy lecserélheti az Adobe pdf formátumát. Nem világos ugyanis, hogy a vállalat az Acrylic szoftver révén kezdi meg a formátum bevezetését, vagy két, teljesen különálló kezdeményezésről van szó, amelyek egymástól függetlenül tevékenykednek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • FTeR #38
    1. a cikk kissebb részben szól a metróról, így nem találtam egyértelműnek az utalást.

    2. "Nekem itt nem az volt a lényeg, hogy ez most "minőségre" jó-e vagy sem."
    látod, nem érdekel milyen, de azért szemét köcsög.

    "De ha az Adobe-ot akarják kisemmizni, az már nem tetszik."
    na hát erről beszéltem. ilyenekre gondoltam, amikor azt mondom bele képzeled, meg összeesküvés.
  • sajtos #37
    esélytelen...
    ugyanakkor 1 softtal több... és ha már a M$ csinálja, legalább az Adobe még jobban belehúz - habár a CS2 sorozat most klasszisokat dönget, de biztos lehet még fokozni.
    nah meg persze kicsit több lesz a "gany grafikus", de nem hiszem hogy sok vizet zavar jelen állapotban.
  • dez #36
    1. Én is a Metrora gondoltam. 2. Nekem itt nem az volt a lényeg, hogy ez most "minőségre" jó-e vagy sem. Sőt, ha csak egy új, jobb Paintet akarnak, hát egye fene. De ha az Adobe-ot akarják kisemmizni, az már nem tetszik.
  • FTeR #35
    az még változhat, de pl próbáltad, h nem az alapértelmezett elrendezést hagyod?
    próbáld meg úgy elrendezni mint ahogy ps-ban van és lehet máris jobb lesz.
  • Macc #34
    GRafikai felhasznalas szempontjabol a kezelofelulete horror, innen kezdve mar szinte mindegy is mit tud!
  • fie #33
    Majd meglássuk :)
    Ha ezt is "adják" az oprendszer mellé, mint az outlookot, media playert, iexplorert, akkor van jövője.
  • Dj Faustus #32
    "A 2003-ban a Creature House nevű fejlesztő cégtől megvásárolt Expression nevű termék Acrylic kódnevű béta verziója jelent meg a napokban a Microsoft webhelyén."
    Forrás: Formálódik a Microsoft Photoshop helyettesítője - Weblabor

    Hasonló dolog ez, mint a Microsoft AntiSpyware-el. Felvásároltak egy cégtől egy terméket (A Microsoft AntiSpyware esetén a Giant Antyspyware-t) és más néven adják el.

    "kötött tagok vannak benne"
    A CSS a tartalom és a forma különválasztására lett kitalálva. A CSS+(X)HTML páros szöveges+képes dokumentumok megjelenítésére teljesen megfelel, de pl a matematikai kifejezések, az animációk, a vektografikus elemek megjelenítésénél eléggé problémás helyzet áll elő: kénytelenek vagyunk mindenféle pluginek használatára. De reméljük az XML fejlődése, majd segít a dolgokon.

    Sajnos viszont a weboldalkészítők egy része még mindig a szabvány nélküliséget, az ósdi keretes/táblázatos technológiákat alkalmazza, így az átállás nem lesz zökkenőmentes.
  • Emmegki #31
    Egyetértek. Az IE is esélytelen valamiként kezdte a Netscape mellett. Az M$-nek pénze van, minden hulladékot el tud terjeszteni. Ja és miért foglal ez 500 megát? Ez már megint a "ha nem jó legyen nagy" hozzáállás. Utálom.
  • pascal #30
    Windowsal kompatibilitás? Minek? A Photoshop se az mégis használja boldog-boldogtalan. Szeretem, a "meg ilyesmi" szintű indokokat.
    A M$ot a saját korlátai akasztják meg a sikeres szoftverfejelsztésben. Ez sem lesz kivétel. Valószínüleg ők is látják és próbálnak átcsoportosítani (Xbox, MSN)
  • FTeR #29
    persze, de a hiba attól még benne van, igaz css óta már csak lehetőségként. de pl, az h kötött tagok vannak benne még mindig gond és ezen xhtmlsem változtat, gyakorlatilag csak a könnyebb átállás miatt lett kitalálva.