Gyurkity Péter

A PDF helyére tör a Microsoft új dokumentum formátuma

Egyes vélemények szerint a Microsoft elnöke által ismertetett új formátummal - amely a következő generációs Windows részeként jelenik majd meg a piacon - a szoftveróriás népszerű PDF helyét kívánja megkaparintani.

Bill Gates a WinHEC konferencián beszélt az új Metro nevű formátumról, amely az XML-re épül, és több részletében is hasonlít az Adobe formátumára. A szoftvercsomag - szintén az Adobe megoldásához hasonlóan - magában foglal egy olvasó alkalmazást, valamint egy optimalizált meghajtót, amelynek segítségével felgyorsíthatjuk a nyomtatási munkálatokat. A Microsoft emellett a nyomtatók gyártóival is tárgyalásokat folytat, hogy az Adobe PostScript példája nyomán a Metro is natív támogatásban részesüljön.

A végső cél, hogy a Windows operációs rendszer külső alkalmazás híján is képes legyen megmutatni a Metro dokumentumokat, valamint hogy a PDF-hez hasonlóan lehetővé váljon olyan dokumentumok létrehozása, amelyeket az eredeti alkalmazás nélkül is megtekinthetünk, kinyomtathatunk, vagy archiválhatunk.

Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

Bár elemzők és felhasználók szerint a Metro feltűnően hasonlít az Adobe formátumára, a Microsoft szerint a helyzet nem ilyen egyszerű. "Az alapokat tekintve van némi átfedés, de a PDF ennél jóval többre képes. Mi csak egyetlen egy feladatra koncentrálunk" - jelentette ki Gregg Brown, a Microsoft digitális dokumentum részlegének vezetője a konferencián adott nyilatkozatában. Elmondása szerint az egyedüli cél, hogy a felhasználók könnyen és egyszerűen hozhassanak létre dokumentumokat, amelyek azután minden gond nélkül megtekinthetők lesznek Windows alatt.

Brown leszögezte, hogy itt véget is ér projekt, míg a PDF számos egyéb feladatra -mint például multimédiás tartalmak megjelenítésére - is kitűnően használható. A Microsoft szóvivője ezzel egy időben a BetaNews weboldalnak adott interjújában megerősítette, hogy a PostScript továbbra is élvezi a vállalat támogatását, és a két cég a jövőben is együttműködik a Windows PostScript meghajtók kifejlesztésében. A Metro Reader és az optimalizált nyomtatómeghajtó a Longhorn első bétájában debütál majd. A formátum specifikációja <itt található.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dez #33
    Akkor nem azért nem töltik le, mert PDF - ha így lenne, nem lenne annyi "nem-szekemberes" is PDF a neten -, hanem mert túl nagy a file! :)

    De miért nagy? Túl sok kép van benne? Mert akkor az szerintem más formátumban sem lenne kisebb... (Egyszer megnéztem hex-editorral egy PDF file-t, amiben voltak képek is, olyan - JPEG-re is jellemző - fehér-zaj szerű össze-vissza bájtok voltak benne, hogy szerintem megtartotta a JPEG formátumát a képeknek.)

    Szóval szerintem abban az esetben vagy nem is lehetne kisebb a file mérete, vagy nem megfelelően lett generálva (pl. bitmap képek, vagy közel 100%-os JPEG, stb.). Szerintem.
  • dondore #32
    hasznalj Adobe Writer-t.
  • pemga #31
    Én leginkább kghostview-t használok, de ott van kpdf, gv, vagy végső esetben pdf2ps :).
  • smv #30
    :D
  • smv #29
    Alternativ Viewer 1.0
  • concrete #28
    alternatív viewerek? mondj párat, ez érdekel!
  • pemga #27
    Viewerek léteznek alternatívok is pdf-hez. Aki szerint meg a pdf nagy, az meg nem látott még doc-ot :)). Én a komoly szöveges munkáimat LaTeX-ben csinálom, és pdf-ben nyomom ki, egyszerűen nevetségesen kicsi lesz, és bárhol ugyanúgy fog kinézni. Szerintem aki nagynak tekinti, az bitmap-os változatot látott csak, ami képként tartalmazza az oldalakat, nem szövegként :)). De pl. senki nem szívott még azzal, hogy prezentációnál egyszerűen semmi sem ugyanúgy néz ki, mint ahogy megcsinálta? A PDF is erre teljesen ok megoldás, ha csak dózeres gép áll rendelkezésre. Egyébként ez a figura is azt mondja, hogy ők mindössze erre is koncentrálnak, a PDF azonban jóval többet tud ennél.
  • DOT #26
    A pdf-el az a baj, hogy az Adobe Acrobat szvsz egy borzalmas progi... Lehet, hogy Office alkalmazásokhoz vagyok szokva és nem kiadványszerkesztőhöz, de amennyi logikátlanságot és kezelhetetlenséget ebbe sikerült sűríteni az nem semmi. Ha meglévő pdf-et kell szerkeszteni, akkor nem segít a "pdf-be nyomtatás" sem. Szerintem katasztrófa a cucc. Persze az is lehet egy magyarázat, hogy nem értek hozzá, de bizonyos kézenfekvő feladatok ugyanúgy néznek ki minden szerkesztőben, kivéve ebben..
  • ttt ttt #25
    "Bár elemzők és felhasználók szerint a Metro feltűnően hasonlít az Adobe formátumára, a Microsoft szerint a helyzet nem ilyen egyszerű."

    Azt mindjárt gondoltam, hogy nyiltan nem fogják elismerni a ctrl+c, ctrl+v -t. Jól összekutyulják, mint eddig a legtöbb jó szabványt, szabvány szerű formátumo(ka)t. Egy év eltelik és már arról fognak beszélni fennhangon, hogy ez a Metro mennyivel jobb, gyorsabb, kisebb, mint bármi hasonló.
    Ne legyen igazam, de ha úgy teszik tönkre, mint az rtf-et, java-t, akkor megint a felhasználókat (és nem mellékesen az Adobe-t)szívatják meg. Mondom ne legyen igazam...
  • randomly #24
    Szia!

    Lehetséges hogy huleséget beszélek.
    De a PDF-t túl szakemberes, az aki csak venni akar valamit interneten.
    Az nem szereti, a weboldalunk tanulsága szerint.
    Tul nagy a fájl méret lassan töltödik le.
    Igaz a 7.0 az már oldalanként jeleniti meg de nem tudom hány gépen lehet ilyen .......
    Na mindegy SZERINTEM ha benne lesz egy ilyet 7.0 szerű a windowsban akkor azt használni is fogják.

    Én ugye használom mert muszáj de a web logjaim szerint nagyon kevesen tesznek így.

    rand

    ui: Én nem szoktam minősiteni a tisztelt forumozokat, csak elmondom a véleményem. :-)