Gyurkity Péter

Az Intel foglalatába illeszkedik a VIA Esther mobil változata

A tajvani chipkészletgyártó nem hivatalosan megerősítette, hogy az Intellel közösen aláírt keresztlicenc-szerződés révén a C7-M jelzésű processzor, azaz az Esther chip mobil változata a Socket 479 foglalatba illeszkedik majd.

A hír először a The Inquirer oldalán jelent meg, de valamivel később az X-bit Labsen is kirakta, miután a vállalat egyik tisztviselője szóban megerősítette annak valódiságát. "A VIA C7-M jelzésű mikroprocesszora kompatibilis lesz a Socket 479 foglalattal. Ezt az Intel és a VIA által aláírt keresztlicenc-szerződés tette lehetővé, amely lezárta a korábbi vitát" - jelentette ki a VIA tisztviselője, amellyel a több mint két évvel ezelőtt nyilvánosságra hozott megállapodásra utalt. A két vállalat ugyanis 2003 áprilisában zárta le azt a hosszú szabadalmi vitát, amely éppen az Intel termékeivel kompatibilis és azokhoz hasonló megoldásokat tartalmazó alaplapi lapkakészletek és processzorok miatt robbant ki.

A két vállalat akkor sikeresen lezárta a vitás kérdéseket, sőt az Intel öt éves szerződést kötött a tajvani gyártóval, amelyben többek között leszögezték, hogy - megfelelő részesedés fejében - nem kifogásolják a kompatibilis chipek kifejlesztését és forgalmazását. Amint arról annak idején mi is beszámoltunk, a szerződés révén a VIA a tajvani chipkészletgyártók közül elsőként szerezte meg a 800 MHz-es Pentium 4 rendszerbusz licencét, így esélyt kapott a piac meghódítására.

A vállalat az Esther processzor fejlesztés alatt álló mobil változatáról pont egy évvel ezelőtt rántotta le a leplet, igaz, akkor még Cyrix 4 névvel illették a projektet. Az X-bit Labs cikke szerint a chip meglehetősen nagy, 128 kB-os elsőszintű, valamint 256 kB-os másodszintű gyorsítótárat foglal magában, és 800 MHz-es rendszerbuszra támaszkodik. A processzor támogatja az SSE, SSE2 és SSE3 utasításkészletet, órajele pedig a VIA ígérete szerint akár a 2 GHz-et is elérheti.

A C7-M legfőbb erénye azonban alacsony fogyasztása lesz: a VIA saját adatai szerint a 90 nanométeres technológiával készülő processzor 1 GHz-en futó változata mindössze 3,5 wattot fogyaszt, de azt már nem hozták nyilvánosságra, hogy a 2 GHz-es változat hogyan teljesít ezen a téren. A processzor megjelenéséről szóló hivatalos bejelentés várhatóan a Computex Taipei 2005-ön hangzik majd el, amelyet május 31. és június 4. között rendeznek meg Tajvan fővárosában.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dez #4
    A VIA C sorozata nagyobb teljesítményű, mint az Eden vonal.
  • arty #3
    csak a PM foglalat kissé drága alaplapokból létezik .... hiába 10-15k egy ilyen via, ha a lap alá 50ezerbe kerül :(

    én azt mondom: turion ! ;)
  • asysoft #2
    Képes az Office futtatására, ill divx lejátszásra, emellett olcsó, s keveset fogyaszt. Én többet nem várok el egy mobil géptől.
  • Inquisitor #1
    "A C7-M legfőbb erénye azonban alacsony fogyasztása lesz: a VIA saját adatai szerint a 90 nanométeres technológiával készülő processzor 1 GHz-en futó változata mindössze 3,5 wattot fogyaszt, de azt már nem hozták nyilvánosságra, hogy a 2 GHz-es változat hogyan teljesít ezen a téren."
    Ha olyan lassú lesz, mint elődei, akkor tök mindegy a fogyasztáa :(