JohnnyCage

Komoly érdeklődés a VIA P4 megoldásai iránt

Miután a VIA Technologies a tajvani chipsetgyártók közül elsőként szerezte meg a 800 MHz-es Pentium 4 rendszerbusz licenszét, a vezető alaplapgyártók máris az új VIA chipkészletek alkalmazása mellett döntöttek.

A VIA Technologies a Pentium 4 kiadása óta folytatott jogi harcot az Intellel, amely utóbbi cég szerint a chipsetgyártó jogszerűtlenül adta ki Pentium 4 processzorokhoz illeszkedő chipkészleteit. Bár a VIA állítása szerint az Intel keresztlicensz szerződéssel rendelkező S3 felvásárlásával megszerezte a szükséges licenszjogokat, a nagyobb alaplapgyártók közül csak az Elitegroup Computer Systems (ECS) adott ki VIA alapú Pentium 4-es alaplapot. A többi vezető gyártó a chipóriás haragjától tartva inkább a rivális SiS megoldásait kezdte alkalmazni az Intel saját chipkészletei mellett.

Ez a helyzet azonban egyik fél számára sem volt kedvező. A VIA csak viszonylag kis mennyiségű Pentium 4 chipkészletet tudott értékesíteni, az Intel pedig nem kapott licenszdíjat ezen megoldások gyártásáért.

A helyzet azonban pillanatok alatt megváltozott, miután a két társaság a napokban peren kívül megállapodott egymással, az Intel ezt követően pedig elsőként licenszelte az új 800 MHz-es rendszerbuszt a VIA-nak. A VIA ezzel a hátrányból egy lépésben előnyt kovácsolt a rivális SiS, és ALi Corp. gyártókkal szemben.

A piacvezető ASUSTeK Computer, illetve Micro-Star International (MSI) alaplapgyártók már be is jelentették, hogy még a második negyedévben piacra dobják a VIA PT400 chipkészletére épülő Pentium 4 alaplapjaikat, amelyek az új lapkakészletnek köszönhetően már a 800 MHz-es P4 rendszerbuszt is támogatni fogják.

A MSI májusra tervezi első PT400 alapú alaplapjának kiadását, az ASUSTeK pedig egy hónappal később, júniusban dobja piacra saját megoldását. A Gigabyte Technology egyelőre vizsgálja a VIA lapkakészletes P4 alaplapok kiadásának lehetőségét.

Ezzel egyidőben az ECS nehezebb helyzetbe kerülhet. A társaság a licenszdíj miatt a jövőben várhatóan drágábban jut majd hozzá a VIA P4 chikészletekhez, ráadásul számos riválissal lesz kénytelen versenyezni a szegmensben.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!