Berta Sándor

Tíz éves a Yahoo

A Yahoo két atyja, Jerry Yang és David Filo az oldalt még a "Jerry's Guide to the World Wide Web" név alatt kezdték el kifejleszteni és eredetileg webkatalógust akartak készíteni.

A népszerű internetes keresőt és hírportált 1995. március 2-án alapították. Az alkalmazás célja a kezdetekben az volt, hogy segítséget nyújtson az akkor még fiatal internetes közösségnek abban, hogy mindenki megtalálja az őt érdeklő honlapokat és írásokat. A Yahoo! Incorporated részvénytársaságot 1995. március 2-án jegyezték be. Akkoriban a vállalatnak még "csupán" 100 ezer ügyfele volt, ezzel szemben ma a világhírűvé vált oldalt a cég adatai szerint naponta 345 milliószor használják és az internetezők világszerte naponta 2,96 milliárd weboldalt hívnak le.

Amíg a világháló tíz esztendővel ezelőtt még csak kevés ember számára volt hozzáférhető, addig napjainkban már szinte bárkinek lehet internet-elérése. Jerry Yang szerint ma a technika sokkal könnyebben hozzáférhető és kezelhető, mint öt vagy akár tíz évvel ezelőtt és az emberek felfedezték, hogy az internet mennyi mindenre felhasználható. A Yahoo társalapítója szerint a világhálónak köszönhetően ma már mindenki informálodhat, legyen szó akár munkáról, egészségről, szabadidőről, társadalmi életről vagy a mindennapi problémákról. Véleménye szerint az internet hatással, befolyással van arra, hogy ma az emberek hogyan élnek, hogyan kommunikálnak. Az információkhoz való hozzáférés nagyon egyszerűvé és könnyűvé vált és szinte eltűntek a földrajzi távolságok.


A jubileum alkalmából a portál készítői létrehoztak egy külön internetes oldalt, ami a birthday.yahoo.com/netrospective címen érhető el és ahol "10 év és a web 100 pillanata" cím alatt fellelhetők az elmúlt évtized a webtörténet fejlődésének szempontjából legfontosabb ítélt eseményeinek az összefoglalója. A Yahoo történetén kívül az oldalon szerepel számtalan, a web egészét érintő esemény is, az eBay megjelenésétől kezdve az AOL-Time Warner egyesülésen át egészen a tavaly decemberi szökőár pusztitásáig.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Mipi #8
    Én 6 éve még az Altavistat használtam de ahogy jött a GOOGLE annál maradtam. A google ban azt szeretem hogy gyors, egy tök egyszerű kereső. És sok nyelven van köztük magyar nyelven is. A yahho-t azt ezért nem használom mert nincs magyar nyelven és nagy oldal!
  • Tetsuo #7
    Mingyárt melegében le is tesztelted? ;)
  • TeszteloPontHu #6
    Ezek szerint még csak néhány hónapos volt a Yahoo, amikor először megnéztem. Nem is tudtam.
  • concrete #5
    de a yahoo-nál ott van a yahooooo.toolbar=fos
  • Killgore #4
    Annak van a legnagyobb adatbázisa, vagy mittudom én...:)
  • Tetsuo #3
    Nem tudom h a gúgli miben jobb. Télleg miben?
  • Zozo76 #2
    Mondjuk en anno inkabb az AltaVista-t hasznaltam. Csakhat jott a Google... :)
  • Felfedező #1
    Sokáig a Yahoo volt a legjobb kereső, csakhát jött a
    Google...