Berta Sándor

Új európai szoftverszabadalmi előterjesztés készül

Az Európai Parlament hosszas, hónapokig tartó huzavona után úgy döntött, hogy felszólítja az Európai Bizottságot, hogy dolgozzon ki egy új szoftverszabadalmi javaslatot.

Újabb részgyőzelmet ünnepelhetnek a szoftverszabadalmak bevezetését ellenzők. Ezzel tehát biztossá vált, hogy a jelenlegi előterjesztés ebben a formában már nem kerül elfogadásra és ez egy nagy lépés a szoftverszabadalmat ellenzők szerint. Az ügy közvetlen előzménye, hogy az európai uniós tagországok úgy voksoltak, miszerint a kérdés kerüljön le az Európai Tanács napirendjéről.

Az Európai Parlament Zöldek és baloldali frakciója üdvözölte a döntést. A Zöldek egyik képviselője, Eva Lichtenberger felszólította az illetékes európai uniós biztost, Charlie McCreevy-t, hogy dolgozzon ki egy olyan szoftverszabadalmi javaslatot, amely igazságos és elfogadható a kis- és a közepes szoftverfejlesztő vállalatok számára is, illetve megfelel az ő követelményeiknek. Emellett az új előterjesztésnek Eva Lichtenberger szerint amennyire csak lehet, korlátoznia kell a számítógépes szoftverek szabadalmaztathatóságát is. Az Európai Parlament Zöldek frakciójának vezetője úgy véli, hogy a szoftverszabadalmak bevezetése csupán azért lenne jó, mert így a nagy cégek kiterjeszthetnék a monopóliumukat.

Az Európai Parlament Baloldali Pártok Egyesült Frakciója szerint az Európai Bizottság eddigi szoftverszabadalmi javaslatai egész egyszerűen elfogadhatatlanok voltak. A kis- és a közepes vállalatok, a fogyasztóvédelmi szervezetek, a kutatók és a nyílt forráskódú szoftverek fejlesztői szerint az egész huzavona telesen felesleges volt, ugyanis a jelenleg hatályos, a szerzői és a szomszédos jogokra vonatkozó európai uniós jogszabályok is megvédik a számítógépes programokat és azok készítőit.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • pemga #3
    Razgon, hát nem ettől politikus egy politikus? A gerinc az kizáró ok :).
  • Razgon #2
    Mocsok politikusok. Most, hogy érzik a szélirány változását, egyből mindegyiknek nagy szája van... Előtte meg hangjuk nem volt, és ha a lengyelek nem tökösek, lazán mexavazták volna...
  • Robin Hood #1
    Az Európai Parlament Zöldek frakciójának vezetője úgy véli, hogy a szoftverszabadalmak bevezetése csupán azért lenne jó, mert így a nagy cégek kiterjeszthetnék a monopóliumukat.
    És ez eddig nem tűnt fel nekik? Lincshangulat kell ennek felfogásához?