Hunter

Életmentő szuperkötszer rákpáncélból

Egy nemrégiben lezajlott konferencián az Egyesült Államok Hadseregének orvosai az egekbe magasztalták egy új szuper kötszer hatékonyságát, ami jelenleg kizárólag a katonák számára elérhető. Ki gondolná, hogy a kötszer titka apró rákok páncéljában rejlik?

A Black Hawk Down című film egy 1993-as szomáliai akció történetét meséli el, ahol közel 100 katona hajtott végre egy akciót az ország fővárosában, Mogadishuban, hogy foglyul ejtsék egy szomáliai hadúr két fontos parancsnokát. John Holcomb orvos alezredes egyike volt annak a két sebésznek, akik a 36 órán át tartó egymást követő összecsapások alatt életmentő beavatkozásokat hajtottak végre.


"A háború mindig generált problémákat és megoldásokat" - mondta Holcomb, aki az akció után új feladatot kapott a vérzés csökkentése terén, mivel a harcmezőkön még mindig az elvérzés az egyik legfőbb oka a halálozásoknak. A cél eléréséért kötszerekkel kísérletezett, melyeket rákpáncél és ecet elegyével itatnak át, egy olyan kotyvalékkal, ami képes azonnal megalvasztani a vért. "Az 1993-as szomáliai tapasztalataim alapján kerültem be a képbe" - mondta Holcomb. "Katonai sebészként számomra kiábrándító volt az a vérfolyam és az elmúlt 11-12 évet ténylegesen a harctéri vérveszteség csökkentésének elősegítésére szenteltem."

A kötszereket a bőr és szervi sérülésekből adódó súlyos vérzések kezelésére specializálódott HemCon Inc. fejlesztette ki. A kötszer kulcs összetevője a chitosan, amit tengeri vöröslábú rákok páncéljából készítenek. Kenton Gregory kardiológus, a HemCon egyik alapítója elmondta, a hagyományos kötszereket alkotó gézzel ellentétben a chitosan a vér alkotórészeivel lép kölcsönhatásba, mivel molekulái pozitív töltést hordoznak. "A gézzel az a gond, hogy nincs alvasztási képessége" - magyarázta Gregory. "Általában csak átitatódik, a vérzés pedig folytatódik tovább. A chitosan pozitív töltéssel rendelkezik. Minden sejtünk, a vörösvérsejtek, a külső bőrsejtek negatív töltésűek, ami vonzást gyakorol a chitosan pozitív töltésére. Amint érintkezésbe lépnek, a chitosan egyesül a vörösvérsejttel és alvadás alakul ki."


Az állatokon elvégzett kísérletek meggyőző eredményei után - egy gyors engedélyezési eljárást követően - a kötszer szinte azonnal feltűnt az Irakban és Afganisztánban harcoló egységeknél. A kötszer nem csupán a túlélés esélyét javította, de a rendkívül drága transzfúziós termékek iránti igény csökkentésével a hadi kiadásokban szereplő gyógyászati költségeket is jelentősen csökkentette.

Gregory és csapata időközben felfedezte, hogy a kötszer kiváló anti-bakteriális tulajdonságokkal is rendelkezik, ezen a téren azonban még nem sikerült beszerezniük a hatósági engedélyeket. Bár jelenleg a hadsereg kizárólagosságot élvez a kötszer felett, a kutatók remélik, lehetőleg minél hamarabb kereskedelmi forgalomba fog kerülni és minden kórházban, vagy akár a háztartásokban is mindennapossá válhat.

A hadsereg tisztviselői szerint a chitosan kötszerekkel több ezer katonát menthettek volna meg Vietnámban. "Ha egy pillantást vetünk a statisztikákra, láthatjuk, hogy a végzetes sebesülések közel 10 százaléka a nem megfelelően kezelt vérzésekből adódott" - mondta Ian Wedmore alezredes, a Madigan Katonai Orvosi Központ egyik sebésze. "Ha ez a 10 százalék rendelkezett volna ilyen kötszerrel, akkor elkerülhető lett volna a haláluk, és itt közel 5000 emberről beszélünk."

A Pentagon 2005-ben 10,5 millió dollárt költ a HemCon által kifejlesztett kötszerek előállítására.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • sz4bolcs #19
    Ne adj már ilyen ötleteket ;-)
  • Tetsuo #18
    A #9 a te #6osodra ment ahol éppen te szóltál a terroristákról.. mind1 csak poénkodtam h egy öngyilkosjelöltnek minek kötszer.. haha
  • Taybore #17
    Ja, vagy olyan vegyi töltetek lesznek a löszerekben, ami semlegesitia "csodakeverék" alvasztó hatását...
    De leghyünk pozitívak, nekünk úgyse lesz ilyenünk soha :P
  • rolika #15
    és utána nekiállhatunk hatékonyabb lőfegyverek fejlesztésének...
  • Cat #14
    a hadseregben megfelel egy gyorsított eljárás, de a polgári szférában nem - iszonyat szigoru feltételei vannak a gyógyszerek és a gyógyászati segédeszközök bevezetésének, számtalan engedélyt kell megkapni, hogy biztosan ne legyen káros hatása az átlagtól eltérő embereken sem (pl. eleve vérzékeny emberen vagy ilyesmi), mert különben iszonyat komoly pereket tudnának a gyártó nyakába akasztani
    hadseregnél ilyen nyilvánvalóan nem lehetséges, a katonáknak ilyen téren joval kevesebb joguk van (pl. irakba menetel előtt tucatnyi injekciót meg egyéb oltást kapott mindegyik, és ezek kötelező jellegüek)
  • bld #13
    Talán de sztem még rengeteg olyan dolog van ami csak a hadsereg számára elérhető.......
  • HUmanEmber41st #12
    Mivel katonai alkalmazása is van, ezért a civilek majd csak 10 év múlva kapják meg...
  • [HUN]PAStheLoD #11
    amúgy nemértem ezt mért kéne eltitkolni ? Ez egy hasznos dolog , gondolom nemsokára majd a mentősöknek is ilyesmi lesz ...
  • HUmanEmber41st #10
    Reguláris hadseregről van szó nem a terrorokról bocsi...
  • Tetsuo #9
    Már nem azé' de a robbantósoknak minek ilyen kötszer??