Rónai György

"iAMD64": az Intel csendben piacra dobta a 64 bites Prescottokat

A világ legnagyobb chipgyártója mindenféle csinnadratta nélkül megkezdte az asztali 64 bites Pentium 4 processzorinak árusítását. Az F sorozatú Prescott magos processzorokban már engedélyezve van az EM64T, amely az Intel megfelelője az AMD 64 bites kiterjesztéseinek.

Amint várható volt, az új 3,2 GHz, 3,4 GHz, és a 3,6 GHz-es Pentium 4 processzorok rendre 278, 417, illetve 637 dollárba kerülnek. Az árak tehát megegyeznek a "sima" változatokkal, vagyis amelyekben még nincs engedélyezve az Extended Memory 64 Technology. Ezért is vezette be az Intel az új "F" megjelölést, hogy a 64 bites változatokat meg lehessen különböztetni.

Intelhez közeli források szerint a cég augusztus 22-én fogja csökkenteni a 3,4 és a 3,6 GHz-es változatok árát, méghozzá 278, illetve 417 dollárra. Az új chipek egyelőre csak az OEM gyártók felé kerültek csak kiszállításra, és az i925X chipkészletes alaplapokkal kompatibilisek. Ráadásul az új chipek új tokozást is kaptak, a sima LGA775-el szemben ezek már FCLGA775-ösek.

Ha esetleg valaki rejtélyes okokból elkeveredett volna a sokféle Pentium 4 elnevezés között, akkor íme a legfontosabbak. A mi szempontunkból a Prescott mag az érdekes, ugyanis ez van a jelenlegi Pentium 4 E processzorokban. Ezek ugyanarra a mikroarchitektúrára épülnek, mint a most bevezetett Pentium 4 F processzorok, csak éppen le van tiltva bennük az EM64T. Eredetileg az Intel a 64 bites kiterjesztések bevezetését nem is tervezte asztali egyprocesszoros gépekbe, és úgytűnik még most is csak az OEM gyártók kapnak belőle. Ennek megfelelően a munkaállomások gyártói - mint például a HP - már kínálnak is Pentium 4 F chipekkel és Linux operációs rendszerrel ellátott konfigurációkat. A nemrég bevezetett Nocona mag a 2-utas szerverek Xeonjaiba kerül, és ez már ugyanúgy támogatja az EM64T-t, mint a Prescott F mag. A következő generációs Xeon MP chipekbe már a Potomac mag kerül, amelyet 2005 első negyedévében mutatnak be.

Egyes források még mindig úgy vélik, hogy a mezei felhasználók gépeibe nem fog eljutni az EM64T (vagyis a Pentium 4 F), és annak ellenére, hogy az architektúra egyezik, nem is lesz mód rá hogy az E jelölésű, boltokban is kapható chipeken feloldjuk a tiltást.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • DW #8
    Egyszer fent, egyszer lent. Ez mindig is így lesz, csak ez a folyamat ezen a piacon nagyon lassan megy végbe
  • arty #7
    butaság :)

    minketten régóta "foglalkoznak" a két magos procik gondolatával...

    az intel azonban eddig a gigahertzek emelését látta megoldásnak, az AMD volt az, aki az alternativákat erőltette :)

    jol tette, pl. a doom3 a64en sokkal gyorsabb, most olvastam anandtechen :)
  • fachox #6
    Nem tudja valaki(elfelejtettem),hogy meddig van szerződése az Intel-nek az AMD-vel azaz meddig másolhatja le az AMD technológiát?
    Mert ha a szerződése meg szünik akkot lesz ám csoda világ a piacon!!!
    És azért van az Intel-nek 64 bites procija!!!!különben azt se tudná hol fogjanak hozzá úgyanis ők akkor mikor az AMD bejelentette hogy 64 bites procik fejlesztésébe vág a 2 magos procikra koncentrált!
  • Cat #5
    angol
    http://www1.us.dell.com/content/topics/segtopic.aspx/brand/dell_precision?c=us&l=en&s=gen
    francia
    http://www.pcinpact.com/actu/news/Nouveaux_processeurs_Intel_Pentium4_F_EM64T.htm
    német
    http://www.computerbase.de/news/hardware/komplettsysteme/2004/august/pentium_4_em64t_verkauf/
  • BlackRose #4
    Na most, hogy van az, hogy ezt a hírt sehol sem lehet elolvasni csak az SG-n? Pedig aztán átfésűltem a webet alapossan... Na mindegy, ha igaz akkor örülök neki.
  • tomsh #3
    "Egyes források még mindig úgy vélik..."
    Tehát, egyes jól értesült források szerint nem .
    De, egyébként 100 % biztosra veszem, hogy ugyanúgy lesz asztali, INTEL 64 bit változat is.
  • mEkLaU #2
    Intelnek má korántsem áll ugy a szénája mint régebben!Ezt annak is be kell látnia akinek Intel procija van.persze tudom én h az elfogultság meg minden!Ugyanugy van itthon Intel meg Amd.Szal ne gyertek nekem majd AMD-s szemellenzövel thx:D
  • ollie #1
    1. Már ideje volt.
    2. Az intel nem teheti meg szerintem, hogy ne adja ki a proci asztali változatást is előbb-utóbb.