Spencer

Augusztusban jönnek a 64 bites Pentium 4 processzorok

Az Intel már kialakította a közeljövőben érkező, 64 bites kiterjesztésekkel rendelkező legújabb Pentium 4 processzorok árazását, és tudni lehet, hogy ezek a chipek nem lesznek drágábbak hagyományos, tisztán 32 bites társaiknál.

Az Intel hivatalosan augusztus 1-én kezdi majd meg a 64 bites képességekkel rendelkező megújult Pentium 4 termékek forgalmazását, melyek hasonló frekvenciával és árral fognak rendelkezni, mint a hagyományos asztali számítógépes Pentium 4 chipek. A termékcsalád kezdetekben egy 278 dolláros áron kapható, 3,2 GHz-es frekvenciájú modellből, egy 417 dolláros 3,4 GHz-es verzióból, illetve egy 637 dollárba kerülő, 3,6 GHz-es órajelű csúcsmodellből fog állni. Szerencsére azonban nem kell majd sokat várnunk az első árcsökkentésre, ugyanis a vállalat augusztus 22-én 278 dollárra mérsékli a 3,4 GHz-es változat, illetve 417 dollárra csökkenti a 3,6 GHz-es modell árát. Az árcsökkentés hátterében természetesen egy új verzió, a 3,8 GHz-es Pentium 4 bemutatkozása áll, mely a debütálás pillanatában 637 dollárba fog kerülni.

Fontos hangsúlyozni, hogy az Extended Memory 64 Technology támogatású újabb Pentium 4-es chipek ugyanannyiba fognak kerülni, mint a manapság is kapható Pentium 4-es processzorok. Az Intel a 64 bites kiterjesztésű újdonságokat elsősorban a nagy teljesítményű munkaállomások és szerver számítógépek piacára szánja. Az LGA775 tokozással rendelkező processzorok az i925X, illetve i925XE típusjelzésű alaplapi chipkészletekkel lesznek használhatóak.

Az Intel munkatársai a közelmúltban azt nyilatkozták, hogy a 64 bites kiterjesztésekkel rendelkező Prescott magos processzorokat kizárólag rendszer integrátor cégek kaphatják meg, akik egyprocesszoros szerverekbe, illetve munkaállomásokba szerelhetik be azokat. Nem árt tudni, hogy az összes Prescott alapú Pentium 4, illetve Celeron processzorban ott rejtőzik ez a bizonyos 64 bites technológia, csak éppen az Intel úgy döntött, hogy egyelőre nem aktiválja azt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Inquisitor #26
    Ööö. A 64 bites Windows XP béta ingyen letölthető jó ideje, és azért megyenget az egyeseknek.
  • arty #25
    :D

    sztem kezdj el olvasgatni, necsak a doom meg a warkraft menjen ...
  • GABOR16 #24
    Ha a 64-bites részei is felélednek a Prescotnak, akkor menyit fog fogyasztani?
    Szerintem ugyanis mégtöbbet!
  • Piscator #19
    Nem érdekel.
  • janos666 #17
    Nem ez lett később Itanium64?
  • Zoldalma #16
    "vagy te tudsz 64 bites desktop operációs rendszerről és 64 bitre írt programokról?"

    Kicsit mozdulj ki a wines vilagbol es Te is tudsz...
  • Troll #10
    jóleszez, ott van a Jaguár, meg hozzá a G5-ös. Több mint egy éve hozzáférhető, valódi 64 bites rendszer.
    Szoftverből nem vagyok túl tájékozódott, a Photoshop-hoz vannak pluginek, amik kihasználják a 64bitet jól.
  • Zedas #9
    Most pont azt csinálják mint az AMD már rég óta: ráakaszkodtak a másikra (Az AMD az Inteltől vett át minden új technológiát: x386, MMX, SSE, SSE2) - kivétel a 3DNow, az AMD találmány, bár senki sem használja.

    Intel most megvárta míg az AMD utat tör, veszekszik az MS-sel hogy legyen 64bit op, stb. és pont mikorra megjelenik a 2003-ashoz az SP1, kihozzák a 64 bites CPU-t.

    Megspórolták a kockázatot, a tesztelés javát stb., és semmiről sem maradtak le.

    Nekem csak egy gondom van ezzel: az egyetlen értelmes CPU az utóbbi években az Itanium volt (nem a kivitelezés, mert az elég buktán sikerült, hanem az utasításkészlet és az architektúra), viszont valószínűleg ezzel végleg elveszett az esély arra hogy ez legyen a jövő desktop processzora az x86 architektúra helyett...
  • valaé valaé ná #4
    Persze. Már 8086-ban is ott lapult.
    És tényleg nem lesznek drágábbak? Akkor valószínűleg gyorsabbak sem lesznek. Ennél drágábbak meg már amúgy sem nagyon lehetnének.
  • Kain #2
    Egy picit késtek az AMD-hez képest, nem? :)