Spencer

Bill Gates: hamarosan itt a 64 bites technológia

A 64 bites technológiákra történő átállás a szerverek után az asztali számítógépek esetében is hamarosan végbe fog menni - nyilatkozta Bill Gates, a Microsoft elnöke.

A világ legnagyobb szoftvercégének vezetője kifejtette, hogy az Advanced Micro Devices (AMD) a jövő esztendő végén már csak és kizárólag 64 bites processzorokat fog gyártani, a nagy konkurens Intel pedig addigra várhatóan elő fog rukkolni jó pár 64 bites kiterjesztésű új mikrochippel. "Ez egy igazán csodálatos átállás lesz"- mondta Gates a Seattle-ben zajló Windows Hardware Engineering Conference keretein belül tartott előadásában. A Microsoft első embere felhívta a hardvergyártók figyelmét arra, hogy itt az ideje, hogy belekezdjenek a 64 bites meghajtó szoftverek fejlesztésébe, mert az új technológiákra történő átállás a dolgok jelenlegi állása szerint rendkívül gyors lesz, és aki nem fejleszt időben, később komoly nehézségekbe ütközhet.


Bill Gates

Peter Glaskowsky, neves független technológiai elemző szerint az átlagos felhasználók előreláthatólag csak jó pár év múlva veszik majd hasznát a 64 bites megoldásoknak, azonban a Microsoftnak már most arra kell ösztönöznie a hardvergyártókat, hogy igenis kezdjék el 64 bites fejlesztéseiket, ugyanis az átállás nem történhet meg egyik napról a másikra. Glaskowsky hangsúlyozta, hogy a 64 bites operációs rendszerek és a rájuk írt szoftverek önmagukban mit sem érnek, ha a különböző hardvereszközökhöz nem érhetőek el 64 bites meghajtóprogramok. "A Microsoft most nem tesz mást, mint azt mondja a hardvergyártóknak: légy szíves kezdjétek el 64 bites fejlesztéseiteket" - nyilatkozta az üggyel kapcsolatban az elemző, aki szerint az új technológiák egyrészt nagyobb teljesítménnyel, másrészt pedig a korábbiaknál jóval nagyobb címezhető memóriával kecsegtetik a felhasználókat.

Klikk ide! Klikk ide!
Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

A Windows Hardware Engineering Conference-en elhangzott, hogy 2-3 évvel ezelőtt még szinte mindenki úgy gondolta, hogy a 64 bites számítástechnika csak 5-10 év múlva fog elterjedni az asztali számítógépes szektorban, ehhez képest jelenleg minden jel arra mutat, hogy a 64 bites technológiák akár már 12 hónapon belül meghódíthatják maguknak az asztali PC-ket. A Microsoft bemutatta legfrissebb asztali számítógépes és szerver szoftveres roadmapjét is, azonban a hardvergyártó cégek számára egyelőre meglehetősen kevés konkrét specifikációt árult el a közeljövőben érkező operációs rendszereivel kapcsolatban.


Jim Allchin

Jim Allchin, a Microsoft Group alelnöke elmondta, hogy a következő generációs Windows, a Longhorn kiszolgáló számítógépekre szánt verziója párhuzamosan készül az asztali PC-kre szánt változattal, és amennyiben minden jól megy, jövőre már mindkét szoftver elérhető lesz béta változatban. "A két operációs rendszert egymással szinkronban fejlesztjük. Korábban nem így terveztük a dolgot, de végül is így alakult, ami persze nem baj" - nyilatkozta Allchin, a WinHec keretein belül. Allchin utalt arra, hogy a vállalat legfrissebb ütemtervében a jövő évre vonatkozólag szerepel egy frissített Windows Server 2003 operációs rendszer.

Klikk ide! Klikk ide!
Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

Utóbbi szoftverrel kapcsolatban egyelőre meglehetősen szűkszavúak a Microsoft képviselői, annyit viszont azért elárultak, hogy ez a termék az idei év második felében érkező Windows Server 2003 Service Pack 1 közvetlen utódjának lesz tekinthető. Először idén márciusban lehetett hallani erről a témáról, amikor is Bill Gates, a Microsoft elnöke egy interjúban elmondta, hogy a vállalat a Longhorn alapú új szerver operációs rendszer előtt várhatóan még egy köztes újdonsággal is meg fog jelenni a piacon.

Allchin előadásában kitért arra, hogy az újgenerációs Windows-okban többek közt egy olyan újfajta biztonsági rendszer is helyet fog kapni, mely a vállalati hálózatokra csatlakoztatni kívánt személyi számítógépeket először karanténba helyezi, és csak az alapos biztonságtechnikai ellenőrzések után engedélyezi annak csatlakoztatását. Allchin ezenkívül egy kisebb Longhorn bemutatót is tartott, melynek célja az új operációs rendszer grafikus képességeinek demonstrálása volt. A számos háromdimenziós effektust felvonultató bemutató nem volt éppen hibáktól mentes, persze ez elnézhető egy körülbelül két év múlva megjelenő operációs rendszer esetében.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • CAD #6
    Beszedfelismeres mar az xp-ben is benne van...

    Laci73: ezt nyilvan mind a kepekbol alapitottad meg :)
  • Pheel #3
    Semmi Gyűrűkúra utalás? Öregszel?
  • janos666 #1
    Ó, 3D-s effektek a windowsgban? Már lassan a játékokban is kezdem unni a fölöslegesen agyonnyálazott csillogó-villogó cuccokat és itt is azt lessem? HÁt meglátjuk. És akkor a Loghorn 32 bites procival is efut majd vagy kitalálják, hogy normál módban csak a 64 biteseken?