JohnnyCage

NEC, ARM: kétmagos processzorok a mobilokban

A japán NEC, valamint a brit ARM megállapodást kötött a többmagos processzorok mobiltelefonok piacán való alkalmazásának elősegítéséről.

A két társaság a jövőben közös erővel kívánja kifejleszteni, illetve népszerűsíteni az ARM 11 alapokra épülő többmagos mobiltelefon processzorokat, amelyek lehetővé fogják tenni a mobilok teljesítményének jelentős növelését a fogyasztás alacsony szinten való tartása mellett. A Nippon Electric Corporation és az ARM Holdings a későbbiekben a mobiltelefonok mellett olyan, más területeken is alkalmazni szeretné a többmagos ARM alapú chipeket, mint az autós megoldások, és a szórakoztatóelektronikai készülékek.

"Úgy tekintünk ezen következő generációs megoldásra, mint egy olyan eszközre, amely megnyitja az utat a fejlett alkalmazások futtatására is alkalmas mobiltelefonok, illetve autós fedélzeti számítógépek előtt" - mondta Hirokazu Hashimoto, az NEC elnökhelyettese. "Az új megoldás az ARM széles körben használt processzormagjára fog épülni, amely ugyanakkor az NEC többmagos chipgyártási eljárását fogja alkalmazni" - tette hozzá a vezető.

A közös projekttel a két társaság egy olyan tendenciát követ, amely ezidáig elsősorban a szerverekben szánt nagyteljesítményű processzorok szegmensében alakult ki. Az IBM Power 4 chipje már most is két processzormagot tartalmaz, de a SUN Microsystems, az Intel, sőt az AMD is tervbe vette hasonló megoldások kiadását.

A többmagos processzorok óriási előnye a gyártók szerint, hogy az előállítási költségek, illetve a fogyasztás számottevő növekedése nélkül nyújtanak jelentős teljesítménynövekedést, ráadásul kis helyen elférnek. A két, illetve többmagos mobiltelefon processzorok piaci megjelenése 2-3 éven belül várható.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Bonewerkz #4
    hm... eloszor is... jo lenne egy kartyafuggetlen megbizhato ketkartyas hatlapu telefon, lehetoleg 20000 piz alatt, amivel lehet mondjuk TELEFONALNI, es nem doglik be 2 evem belul... a nokiaek mar regen kitalaltak ezt (5110,5130,6110,6150) ezek a telok meg birtak. Nagybatyamnak kb 5 eves 5110ese van, autoszerelo, hentereg neki a muhelyben, esik kel, el van repedve, de: lehet vele telefonalni, nem megy el a terero, nem halkul el, nem szakad meg!
    nna, ha ez meglenne, akkor mar lehetne beszelni tobbmagos windoz meghajtasu hiperszupermodern, gprs, edge, stb telokrol... addig hiaba fejlesztgetnek nekem...
  • Darth Sith #3
    több mag, így egyszerre több feladataot is eltud látni, sokkal gyorsabb is.
  • Cat #2
    egy processzortokozáson belül több mag - mintha duálprocesszoros lenne, csak még chipen belül
  • mikike #1
    mi az, hogy több magos?