Alex

Warezhelyzet Magyarországon



Kezdetben vala a CD-rendelés - bizonyára mindenkinek volt olyan ismerőse, szomszédja, osztálytársa, akinek mindig megvolt mindenből a legújabb, legfrissebb program és azt le is másolta neki, pénzért természetesen. A helyzet a net elterjedésével alapvetően megváltozott. Kicsit több mint 3 éve már írtunk a hazai és nemzetközi warezipar működéséről, amely azóta több tanulmány, diplomamunka alapja is lett, mára megérett a "helyzet" egy újabb áttekintés publikálására.

Félelem, mentalitás

Az elmúlt 3 évben sok minden átalakult az illegális warez scene-en. Legfontosabb változás az egyre inkább fokozódó hatósági aktivitás. Az 1999-től 2000-ig tartó időszakot ma már a "boldog békeidők" időszakaként jellemezhetjük, a sávszélesség és szélessávú internet korlátozott terjedése, illetve a CD-írók és az írható CD-lemezek drasztikus árcsökkenése kiváló táptalajt nyújtott az illegális CD-másolók rohamos elszaporodásának. Akkor még kevesen hallottak "ügyekről", amelyek azóta a fokozódó hatósági aktivitásnak köszönhetően beleivódtak a hardcore közönség tudatába. Ki ne hallott volna a piszkos 91-ekről, a pécsi, hódmezővásárhelyi, vagy a paksi rendőrségi ügyekről, sok egyéb apróbb eset mellett?

Mindezen nehézségek ellenére az emberek alapvető mentalitása nem változott, a szórakozásukhoz, munkájukhoz szükséges szoftvereket továbbra is megszerzik, csak furfangosabb módon, mint korábban. Az országosan ismert, illegális CD másoló berkek bezártak, közreműködőik ellen még most is rendőrségi eljárások folynak. CD másolás már csak helyi szinten, egy-egy elszigetelt közösségben folyik, amelyeknek a tagjai jórészt ismerik egymást, így a rendőrségi felderítés esélye gyakorlatilag elhanyagolható.

Technológiák változása

Az új technológiák és a szélessávú Internet rohamos terjedése miatt (kábelnet, ADSL, stb.) az illegális szoftverterjesztő csatornák is megváltoztak, alkalmazkodtak. Az új környezet jellemzője, hogy csak néhány, hatósági jogkörökkel nem rendelkező érdek és jogvédő szervezet képes ezeket a változásokat NÉMILEG követni, a rendőrség leragadt a kézzelfogható dolgoknál (CD lemez). Így fordulhat elő pl., hogy nagy tárhely szolgáltatók teljesen legálisan húzhatnak hasznot a warez forgalomból.

A szerzői jogsértések tárgya is megváltozott, míg 1999-től 2000-ig az illegális másolás jórészt a szoftverekre és a zenére terjedt ki, mára a jól bevált tömörítési eljárásoknak köszönhetően a DVD-ről rippelt filmek másolása és terjesztése felé tolódik a hangsúly.

Ez még hír...

Évente jópárszor eljut egy-egy hollywoodi szuperfilm letöltésének lehetősége a nagy híroldalakra is; megmosolyogtató, hogy ma ez még hírértékkel bír, de még inkább, ha az egyszerűen szenzációhajhász hazugság. Aki filmes fórumokat nézeget, biztosan találkozott már olyan filmeket, illetve azokhoz magyar feliratokat kereső emberekkel, amik egyszerűen még meg sem jelentek a referenciának tekinthető nforce.nl, vagy a gyengébb minőségű, moziban kamerával felvett filmekre specializálodott VCDquality.com szerint.

Ingyenes tárhelyek, problémák

Amikor Internet közelébe kerül valaki, legkönnyebben az ingyenes tárhely-szolgáltatóknál lévő lapokat találhatja meg. Régen a legnépszerűbb ilyen célokra szolgáló hely a Nexus volt a 6 Mbyte-jával, később az Extra már 20 MByte-ra bővült szolgáltatás volt, amit a Freeweb, majd az UltraWeb követett a maga "korlátlan" jelzőjével. Ez utóbbi persze csak elméleti határ, és természetes, hogy az ilyen helyek vonzzák a warezosokat. Évekig tartott a küzdelem a szex és játékprogramokat, majd később filmeket feltöltő felhasználók és a cégek között. Utóbbiak minden elképzelhető eszközt kitaláltak az illegális felhasználás elkerülésére (FXP lehetőség, azaz szerverről szerverre másolás tiltása, fájlméret maximalizálás stb.), mivel azok eszméletlen mennyiségű tárhelyet képesek lefoglalni és az általuk generált forgalom is hatalmas, ami a közönséges célokra történő igénybevételt is lehetetlenné teheti. Habár a cégek részéről a hozzáállás érthető, a folyamatos tisztogatás az egyszeri emberek dolgát is megnehezítette, sokan bosszankodtak az automata törlő-programok hibás működése miatt, és joggal.

Legális haszon az illegális forgalomból

A hazai mobiltelefónia fejlődése tette lehetővé a Freeweb számára az SMS szolgáltatás beindítását, mely azon kívül, hogy bevételt biztosít magának a cégnek, az egyedi felhasználóknak is pénzkeresés lehetőségével kecsegtet. Persze az a 240 utáni 18 Ft nem mondható jelentősnek, de a honlapgazdák dolga sem sok, mindössze fel kell töltenie "valamit", majd alaposan meg kell hirdetniük lapjukat minden lehetséges fórumon. A Freeweb ezzel azt is elérte, hogy felszívta a warezosok táborát - mivel nehéz elképzelni olyan legális tartalmat, aminek a párnapos letöltési lehetőségére az emberek több száz forintot fordítanának - és ezzel egyúttal megszüntette a normál szolgáltatására nehezedő nyomást is.

Egyéb lehetőségek

A hírcsoportok (newsgroupok) külföldön nagy népszerűségnek örvendenek, de hazánkban alig ismertek. Talán ez annak köszönhető, hogy az Internet-szolgáltatók többsége csak saját előfizetőiknek teszi lehetővé használatát, vagy egyáltalán nem is tart fenn szervert ilyen célra, illetve a magyar nyelvű tartalom is csekély. A HIX pár tucat magyar nyelvű csoportot tartalmazó listájával ellentétben az idegen nyelvűek száma több ezerre rúg. Míg régen csak szexképek, ma már - a sávszélesség fejlődésével - filmek is könnyedén letölthetők róluk.

Az IRC (Internet Relay Chat - csevegő hálózat) szervereken lévő a fájlküldésre alkalmas XDCC botokból is csak mutatóban van honi választék, és a hazai IRC hálózat sem gyarapszik - ennek oka ugyanaz lehet, mint a hírcsoportoknál: egyszerűen túl későn terjedt el hazánkban az Internet annyira, hogy a webről leáramló tömeg ezekben a rétegekben is megjelenjen, ami által gyarapodhatna. Az embereket felszívták a webes csetek, mint a Gyalogló vagy a Trefort, melyeket kizárólag arra lehet használni amire valók: beszélgetésre.

A fájlcsere programokra nem vesztegetnék túl sok szót, csupán a teljesség kedvéért említeném meg a Kazaa, Morpheus és társaik révén - bizonyára mindenki számára ismert - beszerzési módszert. Mivel a RIAA általános - a Napster ellen sikerrel lefolytatott - támadása másoknál kudarcot vallott, így az Amerikai Lemezkiadók Szövetsége az egyéni felhasználók ellen lendült támadásba. A jövő ezen a téren egyelőre nyitott könyv, a közeljövőben valószínűleg a fájlcserélő programokat kidolgozó cégek az azonosítás lehetetlenné tételén fognak dolgozni, de hogy ez ellen milyen jogi kényszerítő eszközöket vet majd be a RIAA, még senki sem tudja. Fontos kiemelni, hogy már néhány magyarországi eset is van. Szeparált hálózatok

Az előzőektől külön kezelném a DC++ (Direct Connect) hálózatokat, amelyek hasonló módszeren alapulnak, mint a fájlcserélő szolgáltatások, azzal a különbséggel, hogy nincsenek összekötve világméretű egységes hálózattá, hanem egymástól elkülönülten üzemelnek, ezáltal rendőrségi felderítésük nehéz, viszont az egyedi ún. HUB-ok (csomópontok) maximális felhasználószáma technikailag alig mehet valamivel ezer felhasználó fölé. Könnyű megjósolni, hogy a DC-hez hasonló rendszerek még nagy jövő előtt állnak, hiszen megfelelően stabil kapcsolattal, szakértelem nélkül szinte bárki létrehozhat ilyen hálózatot. A magyar felhasználókból következően további előny az anyanyelvi tartalom gazdagsága. A biztonság persze egyáltalán nem garantált, kedvenc magazinunk az Index alig fél éves késéssel le is közölt egy nagy buktát.

A félreértések elkerülése végett: nem a letöltés ellentétes a szerzői jogokkal, hanem a tartalom másokkal történő megosztása, nyilvánosságra hozatala. Persze a fájlcsere lényege, hogy csak úgy tudsz letölteni, ha tőled is tölthetnek.

Érdekes korszak volt a fizetős FTP-k (File Transfer Protocol - file-átviteli protokoll) időszaka, amelyek technológiailag egy régebbi, nehézkesebb, centralizált rendszert alkalmaztak. Ezek jellemzője a rugalmatlanság, könnyű felderíteni és a szolgáltatóval lezáratni, ezért az ilyen FTP-k korszakának is úgy tűnik nemsokára vége, amit az Apollo bezárása is mutat.

Az arcodba nyomják a warezt

Kevesek által ismert, és hihetetlenül hatékony lehetőség a műholdas fájlmegosztás. Egy európai műholdas szolgáltató az EuropeOnline arról vált ismertté, hogy korábban ún. offline letöltést tett lehetővé, amelynek a lényege, hogy betáplálod azt az URL címet a rendszerbe, amit le szeretnél tölteni, majd lekapcsolódva a netről a műholdvevő kártyád segítségével offline módban fix 2 Mbit/sec sebességgel kapod meg a kért letöltést, amelynek a maximális mérete 1 GB lehetett. Mivel minden letöltés egyetlen műholdas adatfolyamban jött le, ezért hamar írtak egy szoftver, amivel nem csak a saját letöltéseidet láthattad, hanem másét is, így minden, a műholdon keresztül lejött szoftvert el lehetett csípni. Nem nehéz kitalálni, hogy ezután ez már egy napi 30-40 GB-ot forgalmazó masszív warezfolyammá alakult. A cég csődje után korlátozták ezt az offline letöltés lehetőséget, max. 1GB forgalom/hó/előfizetőre. A trükkös felhasználók azonban erre is megoldást találtak: szigorú rendszerbe egyesítve a tárterületeket kisebb forgalommal és speciális szoftverrel ugyanúgy folytatódik a fájlmegosztás, így működik pl. a több száz felhasználót tömörítő és havi néhány száz GB-ot forgalmazó német Bitchslapper, amelyben rengeteg warezhez lehet jutni egyszerűen a tárterület közösségi felajánlásával.

Ok-okozat problémája

A warez fő problémáját nem csak a kínálat, hanem a legális lehetőségek hiánya is okozza. A hazai szoftverpiac gyér, drága, és lassú. Amikor a témával foglalkozó honlapokon játékok, vagy filmek megjelenését lehet olvasni, a fórumokban máris megjelennek a kérdések, hogy hol van, honnan lehet letölteni - mivel jó ideig NINCS is más LEHETŐSÉG! A hazai forgalmazók sokszor csak hónapokkal az amerikai megjelenés után tudják behozni a szoftvereket/filmeket az ilyenkor szokásos prémium árakon, amire a piac kis mérete, a verseny hiánya persze csak az egyik magyarázat. A bejelentés után még az Államokban és Európában is ritka hogy azonnal hozzáférhető egy játék a boltokban, a gyártás, szállítás, helyi nyelvű szabálykönyv, használati útmutató gyártása (ha sokszor nem is tartják be, elméletben Magyarországon is kötelező) időt vesz igénybe.

A warezre a felhasználók által egy másik gyakran emlegetett magyarázat a kipróbálás. A kiadók nem minden játékhoz adnak ki demót, és a mai játékok nagytöbbsége egyszerűen gyenge. A kiadók sürgetik a fejlesztőket, és a marketingszempontok figyelembevétele számtalan megjelenésre érdemtelen, használhatatlan szoftvert juttat a boltok polcaira.

A harmadik, itthon különösen érvényes megfontolás az ár. Ennek csökkentésére manapság több módszer is van:

  • Elsőként a Sulinet Express programot említeném - talán nem mindenkinek nyilvánvaló, hogy nemcsak hardvert, hanem számtalan szoftvert is lehet ennek keretében vásárolni. Amennyiben a családban több, az adókedvezményt igénybe venni tudó jogosult van, és elszánjuk magunkat gépünk tisztára mosására, mindenképpen érdemes ezt a lehetőséget is kihasználni.

  • Fontos megemlíteni a régebbi játékok újrakiadását, melyeknél az ár a megjelenéskori töredéke. Számtalan olyan gyűjteményes kiadás is létezik, amelynél a kivitelezés egyszerűen olyan kiváló, hogy egyszerűen nem éri meg letölteni, mivel a korong mellé kapott egyéb extrák sokkal teljesebbé teszik a szoftver/film nyújtotta élményt.

  • Használhatjuk az OEM konstrukciókat (számítógéppel vagy hardverrel együtt vásárolható programok). Ezekhez szükség van a számlára melyen a hardver és a szoftver együtt szerepel, és egyéb eszköz, például a Windows esetében kell egy matrica, a CD és egy EULA kiskönyv. A Windows csak akkor jogtiszta ha a gépedben adott pillanatban a hardware eszköz benne van, a gép házán a matrica megtalálható és be tudod mellé mutatni a számlát. Egy új Nero CD-író program 15.000 Ft körül van, de egy dobozos CD-író, mely ezt a szoftvert is tartalmazza, úgyszintén! Ugyanígy kapható DVD-lejátszók mellé csomagolva a PowerDVD vagy a WinDVD, drágább scannereknél pedig Photoshopra is bukkanhatunk. Tehát új termékek vásárlása esetén mindenképpen érdemes figyelni a mellé adott szoftvercsomagra is.

  • Fontos spórolási lehetőség a freeware szoftver, ilyenekből szinte minden általános célú dolog (fájlmenedzser, képszerkesztés, tűzfalak, médialejátszók, tömörítők stb.) megtalálható.

  • Utoljára a számomra talán leggyengébben hangzó érvet hagytam, miszerint használj Linuxot. Ugyan az UHU és a SUSE teljesen magyar nyelvű megoldást nyújt és szinte minden szoftver megtalálható rá, DVD filmek nézésére, munkára tökéletesen elfogadható, de a néha játszani is kívánó közönség számára nem alternatíva.

    Arra is érdemes figyelni, hogy a fiók mélyén kallódó régen nem használt másolt cuccokat ki kell dobni. Kellemetlen, ha az embert olyanért büntetik meg, amit már régen nem is használ.

    Valószínűleg igaz az az állítás, hogy a warez élt, él és élni fog, de folyamatosan változik mind a tárgya, mind a terjedési/terjesztési módszerek útja. Ez a jövőben is így lesz, gondoljunk csak az EU belépés utáni megváltozó környezetre, a szélessáv további terjedésére és a felvásárolók bizonyára javuló anyagi helyzetére. Amíg régen csupán mp3-ak okozták a jogsértések jelentős részét, addigra ma már eljutottunk a komplett DVD-R filmekig, és a Blue Ray média sincs már messze.
  • Hozzászólások

    A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
    Bejelentkezéshez klikk ide
    (Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
    • zippofcy #295
      Warezbol senki nem vesz Ferrarit ... BMWt is maximum hasznaltat. A kiadok viszont tucatnyi Ferrarit vesznek a szoftverbol, a semmiert cserebe.
    • hzx #292
      Nem. A cikkíró volt hülye már akkor is.
    • hzx #290
      Macee: semekkorát. A német cenzúra ugyanis nem azt jelenti, hogy nem lehet az adott játékot árúsítani, hanem azt, hogy a.) nem lehet kinn a pocon, b.) nem lehet reklámozni, c.) nem lehet 18 éven alulinak eladni. Indexen van pl. a C&C Generals. De ha te bemész a boltba, és azt mondod, hogy kérek egy C&C Generals-t, akkor kihozzák a raktárból és már ütik is a gépbe. Ennyi.
    • zippofcy #286
      Vagyis Okoska megveszi, a tobbi lemasolja :)
    • hzx #285
      Szerintem ezen felesleges tovább agyalni. Megveszi, aki megveszi, lemásolja, aki lemásolja.
    • Cat #280
      ez miért furcsa? a szoftverek MINDIGIS drágábbak voltak mint a hardver, csak itthon nem vett sose senki (most se nagyon vesznek, max. amikor megveszik magát a gépet)
    • kampfi #275
      Azert egy mondatot beszurnek(anelkul, hogy barkinek is az oldalara allnek)

      "If you like this game, BUY it. We did"

      Azt hiszem kb ennyi...
    • zippofcy #274
      Okoska: valoszinuleg te vagy a legostobabb ember akitol valaha valamit olvastam, ha ennyire nem vagy kepes felfogni amit tobben magyaraznak neked mar napok ota.
      "Az árakat viszont nem fogják a magyar fizetésekhez igazítani, ezt is elmagyaráztuk egy párszor (hiszen más terméknél sem igazítják)."
      Nezd mar meg mennyibe kerulnek az ingatlanok a fejlett orszagokban hozzank kepest, vagy a SZOLGALTATASOK (etterem, orvosi ellatas) arai ...
      10 millas autoknak se vagyunk piac, akkor a meregdraga szoftvereknek hogyan lehetnenk?
      De ahogy autot is MEGERI gyartani 2 millaert is, ugy a 3 ezer FTos szoftver is megerne ... de Nyugaton hajlandoak tobbet is kifizetni erte, ezert ennyi az ara, amennyi. De EPPENCSAKHOGY, ezert ekkora a warezolas. Es tudod mit? Ha mindenki szivesen kifizetne ezt az arat Nyugaton az annak a jele lenne a kiadok szamara hogy nyugodtan emelhetik az arakat.
      Komolyan, mi a fenet nem ertesz ezen? Aki ilyen ostoba az menjen rendornek vagy tornatanarnak ... vagy APEHesnek vagy BSAsnak.
      Tokom tele van mar vele hogy lassan a csimpanzoknak is megtanitjak a szamitogep hasznalatat ... aztan csodalkoznak hogy a Net idiotak gyulekezohelyeve valik.
      Asd el magad jo melyre, mer olyan sotet vagy hogy hozzad kepest a fekete lyuk is csillag.
      Es ha most azt hiszed hogy nem vagyok egy kedves ember akkor nagyon tevedsz. De EKKORA merteku ostobasag meg Terez anyat is felduhitette volna.
      Menjel az amcsiknak magyarazni mennyire nem karos a rengeteg fegyver ami kozkezen forog az orszagukban, hiszen haegy AKt leraksz az asztalra kibiztositva akkor se fog soha senkinek se artani. Kb. ilyen szinten vagy kepes a problemamegoldasra. "Nem latja a fatol az erdot" Ismeros? Szerintem te a fat se latod az arcodtol. :)
    • Hoz_Hun #268
      Na hát erröl van szó. Mi nem keresünk annyit Magyarországon, hogy meg tudjuk venni. Külföldön ez nem probléma az ottani keresethez képest. Ha majd nálunk is a bér/program ár javul, kevesebben fognak letölteni is.
    • Hoz_Hun #266
      Mondjuk kicsit szerintem mindkét oldalnak igaza van. Ha valaki programot ír amit mindenki lemásol, akkor az illető aki a programot írta ingyen dolgozott, ergo nem éri meg neki ezzel foglalkozni. Azaz ha mindenki lemásolná a programokat ingyen, kihalna a programírás, hisz valószínüleg kevesen dolgoznának ingyen. Ez persze csak logikai eszmefuttatás.
      Másrészről, viszont egyes programok tényleg irreálisan drágák, ez persze nem jogosít fel az ingyenes használatára, de be kell látni azt a tényt, hogy a program elterjedéséhez, kell annak megmismerése is. A program "lopás", elsősorban ugy is nálunk a leg gyakoribb, mert a fizetésünkhöz képest drága. Pl. amerikában a munanélküli segélyből lazán veszel három játékprogit és kajálsz egész hónapban. ha itt is egy kenyér áráért megveszek egy programot, ráadásul időben, korrekt kézikönyvel és technikai támogatássl, upgrade lehetőséggel, akkor nem tökölök.