Spencer

Újfajta Hewlett-Packard robot

Miért menjünk feleslegesen üzleti utakra, amikor ezen utakon virtuális módon tökéletesen helyettesíthet minket egy robot? - ez a kérdés foglalkoztatja mostanság a Hewlett-Packard egyik fejlesztőcsoportját.

A főként a korábban Compaq Computer munkatársakból összeállt fejlesztői csapat egy olyan speciális robot kifejlesztésén dolgozik, mely minden korábbinál élethűebben képes megjeleníteni egy adott esetben akár több ezer kilométeres távolságra lévő kollégát, vagy barátot, ily módon pedig kiváló alternatívát biztosít a hagyományos videokonferenciás megoldásoknak.

A Hewlett-Packard víziója szerint az üzletembereknek a jövőben sokkal kevesebbet kell majd utazniuk, mint az eddigiekben, ugyanis az egyes üzleti tárgyalások lebonyolításához elegendő lesz beülniük egy kis szobába, ahol is több kijelző segítségével megoldható, hogy úgy tűnjön, mintha a távol lévő üzleti partnerek velük egy szobában tartózkodnak. A high-tech tárgyalóteremben olyan robotokat helyezne el a Hewlett-Packard, melyek "feje" helyén egy-egy nagy felbontású folyadékkristályos kijelző kap helyet, ezen LCD-ken pedig a tárgyalópartnerek fejét lehetne látni. Szakértők felhívják a figyelmet arra, hogy a legnagyobb számítógépgyártó cégek között jegyzett Hewlett-Packard ennél jobb időpontot lényegében nem is választhatott volna új víziójának felfedésére, ugyanis mostanság, amikor világszerte tombol a SARS járvány, az üzletemberek a lehető legkevesebbszer indulnak üzleti utakra. Ezzel párhuzamosan megnőtt a videokonferenciák iránti érdeklődés, és elképzelhető, hogy egyszer a Hewlett-Packard tárgyaló robotja is nagy sikereket ér el.

A gyártó fejlesztőmérnökei nemrégiben egyébként el is készítették az újfajta robot első prototípusát, ami azonban még a Hewlett-Packard saját bevallása szerint is nagyon kezdetleges állapotban leledzik. A prototípus alapja nem más, mint egy lényegében teljesen hagyományos Windows alapú személyi számítógép. A robot gyermekbetegségei közé sorolható, hogy a hangátvitelt illetően egyelőre egy másodperces késéssel rendelkezik, azonban ezt a hibát vélhetően hamarosan orvosolni fogják a mérnökök. A Hewlett-Packard korábban azt tervezte, hogy a különleges robotokat egy botkormány segítségével irányítani is lehet majd, azonban ezen ötletet később elvetették. A cégnél egyelőre senki sem kívánt nyilatkozni azzal kapcsolatban, hogy az új robotok mikor és milyen áron jelennek meg kereskedelmi forgalomban.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • _VaM #5
    A Demolition Man-ben volt