Spencer

Kiábrándító teljesítményű low-end GeForce FX-ek

Amikor az Nvidia bejelentette, hogy a GeForce FX 5200 képében egy 100 dollárnál olcsóbb, egész pontosan 79 dolláros, DirectX 9.0 támogatással rendelkezõ költséghatékony grafikus megoldást üdvözölhetünk, a szûkebb pénztárcájú felhasználók lényegében egybehangzóan örömüket fejezték ki.

A bejelentést követõen nem sokkal, hol máshol, mint Japánban feltûntek az elsõ GeForce FX 5200 alapú videokártyák, melyekrõl azonban azóta sajnos kiderült, hogy teljesítményük nem valami fényes, ráadásul ehhez még hozzájön az is, hogy az elsõ ilyen low-end kategóriás GeForce FX-ek a valóságban általában jóval többe kerülnek, mint az Nvidia által hivatalosan ajánlott 79 dollár.

Klikk ide! Klikk ide!
InnoVISION FX5200 128MB CRT DVI TV

Klikk ide! Klikk ide!
Leadtek WinFast A340 TDH 128MB

A 128 MB DDR (Double Data Rate) SDRAM memóriával szerelt GeForce FX 5200-as grafikuskártyák teljesítményével általában véve még nincs túl nagy probléma, nem úgy viszont a mindössze 64 MB memóriával szerelt változatokéval. Utóbbi modellek elsõsorban nem azért teljesítenek nagyon gyengén, mert a rájuk pakolt memória mérete csak 64 MB, hanem sokkal inkább azért, mert ez a memória mindössze 64 bites interfésszel rendelkezik. A piacon az eddigiekben megjelent AOpen és eVGA gyártmányú 64 MB-os GeForce FX 5200 kártyák teljes bizonyossággal 64 bites memória interfésszel rendelkeznek, és vélhetõen más gyártók közeljövõben forgalomba kerülõ hasonló termékei is csak 64 bites interfésszel lesznek ellátva. Ezzel szemben a 128 MB memóriával szerelt GeForce FX 5200-as kártyák esetében ilyen megszorításról nem beszélhetünk, vagyis ezen kártyák 128 bites memória interfészt tudhatnak magukénak.

Klikk ide! Klikk ide!
Albatron FX5200P 128MB

Klikk ide! Klikk ide!
GALAXY TECHNOLOGY FX5200 128MB TV/DVI

Klikk ide! Klikk ide!
ASUS V9520MAGIC 64MB

Talány, hogy a világ jelenleg legnagyobb grafikuschip-fejlesztõ cége 2003-ban miért ad ki egy olyan grafikus megoldást, mely mindössze 64 bites memória interfésszel rendelkezik, ugyanis közismert, hogy a GeForce FX architektúra még a 128 bites interfésszel sem muzsikál az elvárásoknak megfelelõen, ráadásul a 64 bites interfésszel rendelkezõ kártyák már évekkel korábban sem nyújtottak megfelelõ teljesítményt. Legutóbb egyébként az ATI Radeon 7000, az Nvidia GeForce2 MX200, valamint az Nvidia GeForce4 MX420 egyes változatai esetében találkozhattunk hasonló megoldással. A fentiek alapján elmondható, hogy a GeForce2 MX400-nál alig nagyobb teljesítményû 64 MB-os GeForce FX 5200-as kártyák nem igazán érnek 79 dollárt (a hivatalos Nvidia ajánlás szerint), a boltokban értük elkért 100 dollár körüli összeget pedig végképp nem érik meg.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • gabyka20 #43
    Monolith: Akor nem értem minek ez a kártya, ha ugyanezt tudja a Geforce 4Mx- sorozat és árban is alatta van. Csak a balekok átverése lehetett a cél, mert ezért a teljesítményért fölösleges az új GPU.

    Ati Cool!!!
  • Pöty #42
    ójajj...
  • Power #41
    Az NV35-nek kb. 60% lesz nagyobb sávszélessége. Kezdem azt hinni, te az nv féle sávszélességszámításra gondolsz, amikor a sávszélességről beszélsz.

    Néha szellőztesd a fejed és akkor talán nem fog fájni :)
  • Power #40
    Nem kell személyeskedni.
    Azt se tudod miről írsz, vagy a szavakat nem ismered? A sávszélességen ez semmit sem változtat. A matroxé nagyobb, mint a NV30-é. A kihasználtság és a hatékonyság az már megint máskérdés.
  • IMYke2.0.0.0 #38
    Marketing.
    Meg emberi hülyeség.

    Ez van.

    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    .::i2k::. .:: Játékmagyarítások Ott-HUN-Lapja ::.
  • Pöty #36
    az NV35 sávszélessége kapásból 2x akkora lesz mint az NV30-é. És ha még optimalizálnak a chipen meg az AA/AF algoritmusokon egész brutál kártya lehet belőle. Előzetes (kamu?) tesztek is bizonyitják hogy 2x gyorsabb mint az NV30.

    Na én el mert már fáj a fejem a hülyeségtől...
  • Pöty #35
    jajjj... bölcs maradtál volna tipikus esete... matrox sávszélessége a béka segge alatt van mivel a 256bites vezérlő nem képes a 32bites utasításokat párhuzamosan végezni igy kapásból a nyolcada. No comment! Hallottál már a cross-bar memóriavezérlésről??
  • Power #27
    Mag ugyanannyira fontos, ha megnézzük a matrox üdvöskéjét, aminek a memóriasávszélessége még NV30-ast is lenyomja, viszont teljeseítményben meg egy GF4 is odaver neki.

    Az RV350 az NV31 ellenfele és nem az NV35-é.
    Az NV30 úgy ahogy van el van cseszve, talán az NV35-ben korigálnak egy-két dolgot, elsősorban a hőtermelésére gondolok, bár nem lesz könnyű.
  • Pöty #26
    Nézd csak meg! RV350 nem lesz ellenfele. Az hogy a mag mennyin megy az egy dolog a memóriasávszélesség a kulcs mindenben, na meg az AA/AF algoritmusok. az NV30 is azért szar mert 128 bites. Viszont ez nagyon jót fog tenni az árversenynek. És hogy a 400-as radeon lemossa-e. Mossa le! Az jó nekünk! :)
  • lipovics #25
    marmint kerdojel lemaradt a vegerol :)