Spencer

Felbukkantak a piacon az első GeForce FX 5200-as kártyák

Az Nvidia nemrégiben bejelentett low-end kategóriás grafikuschipjeire épülő GeForce FX 5200-as sorozatú videokártyák első példányai szerint feltűntek a japán számítástechnikai kereskedések polcain.

Ezen első GeForce FX 5200 kártyák a Sparkle, valamint Prolink gyártósorain készültek, mely cégek a közelmúltban elsősorban alacsonyabb árkategóriába tartozó termékeikről váltak ismertté. Habár mindeddig sokan abban bíztak, hogy ezen belépőszintű GeForce FX megoldások lényegében filléres árakon kerülnek forgalomba, erről sajnos szó sincs, ugyanis a japán kereskedők rendesen megkérik az újdonságok árát.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
SPARKLE SP8834DT-128 - GeForce FX 5200, 128MB

A korábban NV34 fejlesztési kódnevet viselt GeForce FX 5200-as grafikuschipek adottságaik révén egyértelműen a low-end szegmens korábbi Nvidia képviselői, a GeForce4 MX chipek utódainak tekinthetők. A GeForce FX 5200-as sorozatú grafikus processzorok nem éppen a legfejlettebb, 0,15 mikronos gyártási technológiák segítségével készülnek, és szolgáltatásaik tekintetében bizony elmaradnak a GeForce FX 5600-as, illetve GeForce FX 5800-as sorozatú grafikus megoldásoktól, hiszen például a GeForce FX 5200 esetében hiányzik az Intellisample 2.0 FSAA támogatás.

Az Nvidia legújabb belépőszintű grafikuschipje négy textúrázó egységgel van ellátva és maximálisan 128 MB, 128 bites interfésszel rendelkező DDR (Double Data Rate) SDRAM memóriát képes kezelni. A két darab 350 MHz-es RAMDAC-cal és általában TV kimenettel ellátott GeForce FX 5200-as kártyák Ultra verzióin az Nvidia ajánlása szerint mind a GPU, mind a memóriachipek 325 MHz-es frekvencián ketyegnek, a nem Ultra változatok működési frekvenciáit pedig a videokártya gyártók szabadon választhatják meg.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
PROLINK MVGA-NVG34A DVI 128MB W/TV - GeForce FX 5200, 128MB

A Japánban a világon elsőként felbukkant Sparkle, illetve Prolink gyártmányú GeForce FX 5200-as grafikuskártyákon 128 MB DDR SDRAM memória, egy D-Sub, egy DVI-I, valamint egy TV-Out csatlakozó található. Mindkét gyártó esetében 250 MHz-es frekvencián ketyegő GeForce FX 5200-as grafikuschipről, valamint 400 MHz-es frekvencián működő memóriachipekről beszélhetünk, és mindkét gyártó újdonsága 125 dollárba kerül. Ez az ár mindenképp magasabb a vártnál, ugyanis az Nvidia korábban 79 dolláros árat emlegetett a GeForce FX 5200-as kártyák kapcsán.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sanguinius #45
    Hát emberek,ez a dal már nem az nvidiáé.

    de hogy ennyire hamisan nyomják.
  • Borg #35
    Meg mindig nem ideztel abbol a stilusbol amit mondtal..

    Aki meg nem lenne tisztában vele, a fórum arra van hogy vita legyen. Vita, de nem flame. Aki meg a kettőt nem tudja megkülönböztetni...
  • Inquisitor #31
    "Emberek! Ez NEM gamer kártya!"
    Ezt érti mindenki, de ha egyes tesztek alapján néha az MX440 (???) is elveri, ami még sokkal olcsóbb lesz nemsokára, akkor én inkább azt vennék, nem?
    Vagy ott van tonnaszámra a TNT2 Vanta 16MB és GF2MX kártyák ... még sokkal olcsóbbért.
  • Borg #29
    A "barmozas, meg hulye NVsek" stilusra még nem nagyon láttam példát, de idézz nyugodtan, majd moderálom legközelebb.

    Aki rendet bont, az leginkább a kotnyeleskedő flamesek, aki nulla hozzáértéssel csak kötözködnek bele mindenbe.
  • Borg #25
    Gondoltam hogy az elsö reakcio valami idiota kontrásé lesz, aki megkérdőjelezi a grafikont...

    Érdekes módon olyankor mindig elhallgatnak mikor kiderül hogy tényleg úgy van..

    És akkor még ATIfanoznak, amikor az ő szájuk sir a legjobban mindenért...
  • WiZZaRD #20
    az igen:-))) meg a 4200-asnal is lassabb? hat ez az fx tenyleg bukta lesz - ahogy mar nehany cikkben is emlegettek - meg az se vesz ilyet akinek tul sok a felesleges penze, mert akkor inkabb egy 4600-as, az sokkal gyorsabb...szvsz ez nem kis visszalepes volt az nvidiatol
  • ÁjjLe BoBBi #17
    aztakurva mekkora LOL vagy!! nem is irok semmit, mert te már reménytelen eset vagy :)
  • Poki #16
    Hát ha tényleg ki mernek adni egy olyan kártyát ami lassabb mint az előző generáció akkor eléggé lehúzzák magukat a retyón. Nem hiszem, hogy meg merik tenni...

    Mi az? Vízben van és nem érdekel.
    Szarok rája.
  • 3P #11
    Ajanlom figyelmedbe a kovetekzo oldalt:
    http://www.anandtech.com/video/showdoc.html?i=1797

    Szandekosan nem linkeltem ide a kepeket, nehogy en is meg legyek vadolva.

    Ez a kartya szinte semmivel nem gyorsabb, mint az MX440, vagy a Radeon 9000. Ha bekapcsoljuk az AA-t es az AF-t, akkor mar gyorsabb toluk, de az 5200-asnak is az elfogadhato szint ala esik vissza a framerate ertekei, tehat hiaba gyorsabb ott, attol meg ez a kartya is hasznalhatatlan ilyen "luxus" beallitasok mellett...
  • Power #10
    Pedig harmat gyenge.
    Az 5200-as még egy sima(nem PRO) 9000-től is kikap, ha nincs bekapcsolva(AA illetve AF), bekapcsolni be lehet ugyan, persze akkor is csak 640x480-ban lehet játszni vele.
    125 dolcsiért elég gáz.