Hunter

Égető kérdéssé vált az űrsugárzás

Az űrben tapasztalható sugárzás és az űrhajósokra gyakorolt hatásainak kérdése fellángolni látszik, mivel a Nemzetközi Űrállomás (ISS) bővülésével egyre gyakoribbaká válnak az emberi űrrepülések.

Legutóbb néhány hónappal a múlt hét végi indulás előtt a NASA egészségügyi okokra hivatkozva kivonta Donald Thomas-t a hatodik expedíció legénységéből. Helyettese, Donald Pettit csatlakozott Ken Bowersox parancsnokhoz és Nyikolaj Budarin repülési mérnökhöz és az öt hónapig tartó küldetéshez, ami hétfő reggel kezdődött meg.

A NASA elzárkózott Thomas esetének kommentálásától, azonban kétségtelen, hogy a sugárzás nagy jelentőségű kérdéssé nőtte ki magát. Jövőre egy 44 millió dolláros kutató központot nyit az űrhivatal a Brookhaven Nemzeti Laboratóriumban, ahol szimulálhatják az űrbeli sugárzási környezetet, tanulmányozva hatásait az élő organizmusokra és tesztelhetik a megelőzésre szolgáló technikákat, a különböző pajzsokat és biokémiai anyagokat.

"Ez nem egy egyszerűen megoldható tudományos probléma" - mondta Paul Todd, az Amerikai Gravitációs és Űrbiológiai Társaság elnöke a sugárzást tárgyaló szimpóziumon Cape Canaveralban.

A NASA jelenleg egy elég bonyolult formulával állapítja meg az űrhajósokat érő sugárzást, és azt hogy egy-egy küldetés mennyiben minősül a sugárzást tekintve veszélyesnek. Mivel az ismeretek a sugárzási környezetről és hatásairól az emberi testre elég szegényesek, a NASA a sugárzási határvonalat a rák kialakulásának a Földön megállapított kockázati értékének háromszorosában húzta meg. Éppen ezért mindeddig egy ISS legénységi megbízás egy alkalomra szóló munka volt.

A fiatalabb nők különösen érzékenyek az űrsugárzás által okozott sejt és szövet károsodásra. A legnagyobb veszélyt a mellrák kialakulása jelenti, mondta Francis Cucinotta, a houstoni Johnson Űrközpont sugárzástani részlegének igazgatója. A férfiak teste kevésbé érzékeny a sugárzásra, de még így is egy átlagos 45 éves férfi csak 250 napot lenne képes eltölteni az űrben, mielőtt beleütközne a NASA határaiba. A Földön a légkör pajzsként veszi körül a bolygót, megvédve a veszélyes égi sugárzástól, ami három fő forrásból érkezik: a Napból, a Föld mágneses mezejében foglyul esett részecskékből, és a nagy energiájú kozmikus sugarakból, utóbbi jelenti a legkomolyabb egészségügyi veszélyt az űrhajósok számára.

Az űrhivatal célja a sugárzási előrejelzések javítása, a kockázati tényezők jobb számszerűsítése, és ellenintézkedések foganatosítása, hogy az űrhajósok űrben tölthető idejét átlagban 380 napra növeljék, összegzett Walter Schimmerling, a NASA sugárzási programjának vezetője.

A jelenlegi sugárzási előrejelzések az atombomba túlélők tanulmányozásából származnak, ami nem könnyen alkalmazható hosszabb távú, kisebb energiájú sugárzási dózisok prognosztizálása esetén, amivel az űrben kell szembenéznünk. "Valójában nem ismerjük a sugárzás biológiai hatásait" - mondta Cucinotta. "Azonban megvannak az eszközeink a probléma megoldására."

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Bonewerkz #15
    de erezheto... kis atmeroju zurallomasnak nagyobbnak kell lenni a szogsebessegenek, ahhoz, hogy megfelelo centrifugalis ero (mest. grav ) keletkezzen benne, es a nagyobb szogsebessegnel, ha az urhajos az allomas tengelyevel szoget bezarva forditja a fejet, szedulni fog. ablak ide vagy oda. ezt az un. giroszkop hatas okozza. nem vagyok jo fizikus, de mi gimiben tanultuk ezt. szoval ha egy forgo targyat sulytalansagban, legures terben magara hagyunk, porogni, akkor a tengelyenek az iranya evezredek mulva is ugyanabba az iranyba fog mutatni, a giroszkop stabilizalo hatas miatt. mellesleg igy tartjak iranyban a muholdakat, a hubble-t es ez az ero hat a zur-hajos belso fulere is. ezert szedul
  • MaDFoX #13
    :DDD Futas sulytalansagban... ...kepzelem mennyit rohogtek, amig vki elondult es a "sajat gravitacioja" vegre hozzaszoritotta a falhoz ahol mar tudott futni... :DDDDDDDDDDDDDDDD
    Ezt kiprobalnam az tuti, sugarzas ide vagy oda... :DDDD
  • [NST]Cifu #9
    Valóban megoldható, ha a lakható szekció kb. egy kilométeres forgási körrel rendelkezik. Ez ugye az ISS-nél megoldhatatlan, ha a forgási rádiusz kisebb, akkor meg a személyzet folyamatosan szédülni fog, és rossz közérzetük lesz.

    Vagyis a mesterséges gravitáció az ISS esetében már nem megoldható...
  • Herot #6
    Talan meg kene kerdezni az oroszoktol ok mit gondolnak :)))

    Kicsit tobb tapasztalatuk van ezen a teren :))
  • [NST]Cifu #3
    Az ISS tervezésekor (ez a 90-es évek eleje) még nem aggódtak ANNYIRA, de már voltak aggasztó jelek (éppen a magyar PILLE készülékek adatiból). A gond az, hogy utólag felszerelni valamiféle védőpajzsot nem igazán lehet, úgyhogy a most fejlesztés alatt álló technológiák csak a "Béta" űrállomásban realizálódhatnak (ha ez lesz a neve...).
  • Rincewind #1
    Nincs valami pajzs, amivel ki lehetne küszöbölni? Mint a sugárvédő öltözetek vagy ilyesmi, csak űrhajóra...