Franczy

Nvidia NV30 információk

A világ jelen pillanatban legnagyobb grafikuschip gyártója, az Nvidia Corporation az elmúlt napokban néhány új információt hozott nyilvánosságra legújabb grafikus processzoráról, a sokak által várva várt, NV30 fejlesztési kódnevű chipről. Ezen információk szerint az NV30-ban nem kevesebb mint 125 millió darab tranzisztor kap helyet, mely mintegy kétszerese az eddigi csúcsmodell GeForce4 Ti4600 tranzisztorszámának, és 15 millióval több a nagy konkurens ATI Technologies-féle Radeon 9700 Pro 110 millió darab tranzisztoránál. További érdekesség, hogy az NV30-as grafikusmag közel háromszor akkora, mint egy Intel Pentium 4-es processzor magja, és nem tévedés, több mint harmincötször nagyobb, mint az alig öt éve bemutatkozott Riva 128 GPU magja.

Az Nvidia munkatársai bizonyára vicces kedvükben voltak, amikor olyan adatokat közöltek, mely szerint amennyiben valaki az NV30 minden egyes tranzisztorát meg szeretné számolni, és egy darab szemrevételezése egy másodpercig tartana, akkor a számolás majdnem négy esztendeig tartana. Hasonlóan tartalmas információ, mely szerint az NV30-ban 4,5-szer annyi tranzisztor található, mint ahány lakosa Tokiónak van, illetve több tranzisztor van benne, mint ahány ember a Földön franciául és németül beszél. Ennél talán érdekesebb adat, hogy az NV30 az Nvidia ígérete szerint több mint száz, a Jurassic Park című filmben látható dinoszauruszt lesz képes lerendelni úgy, hogy közben a képek másodpercenkénti száma nem esik 100 alá.

Az Nvidia ezenkívül újfent ígéretet tett arra, hogy az NV30-ról még novemberben, a Comdex 2002 számítástechnikai szakkiállítás keretein belül le fog hullani a lepel, és a cég vezetői váltig állítják, hogy a jelenlegi GeForce4 Ti 4600-as videokártyáknál mintegy kétszer nagyobb teljesítményű NV30-alapú grafikuskártyák már decemberben meg fognak jelenni a számítástechnikai kereskedések polcain. Természetesen elképzelhető, hogy az Nvidia tartani tudja majd magát ezen ígéreteihez, azonban különböző források tudni vélik, hogy amennyiben az NV30-ra épülő videokártyák meg is jelennek az idén, várhatóan mindössze pár ezer, vagy adott esetben csak pár száz kerül majd forgalomba belőlük. Summa summarum, a kezdetekben várhatóan csillagászati árú NV30-as grafikuskártyák idén várhatóan még olyan ritkák lesznek, mint a fehér hollók, vagyis a Radeon 9700 Pro jelenlegi első helyét idén már semmi nem veszélyeztetheti igazán.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Pöty #15
    3x akkora mint egy p4 magja. Ekkora hülyeséget! Azt hiszem megérné ilyen procit gyártani... LOL!

    Ez is tartalmas cikk mint az összes NV30-at feszegető írás! :((
  • MaDFoX #12
    Inquisitor: Legyen igazad a kepek dobbenetesek, de sztm GF4 (legalabbis ilyen felbontas mellett) keptelen ilyesmire... ...legalabbis nalam (pedig nem szar vacakokat gyujtogetek) nem hinnem...
  • MaDFoX #7
    Szóval összegezzünk kicsit:
    az NV30 a GF4Ti4600 teljesitmnenyenek a duplaja lesz és le tud renderelni 100fps-ssel 100db JurassicPark szintű dinót... ...azaz a GF4Ti4600-am le tud renderelni 100db JurassicPark szintű dinót 50fps-ssel vagy 100fps-ssel 50db-ot... ...Hehhhe, hát IMHO NEM!...
    Azaz vagy nem a duplája lesz vagy nem tudja megcsinálni...
  • Spenser #3
    A GF4 4600 -tól KÉtszer gyorsabb de miben ?
  • TheZsenyka #1
    Sirályság...